Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 86919 | Bouwkundig element

Bungalow

Torhoutstraat 7 (Tielt)
Vrijstaande eengezinswoning in bungalowstijl gebouwd in 1974 naar ontwerp van architect Pascal De Jaeghere. Eenlaagsvolume onder plat dak op T-vormig grondplan. Geschilderde baksteenbouw met gesloten gevelvlakken doorbroken door muurhoge rechthoekige glaspartijen.


ID: 86925 | Bouwkundig element

Vredespark

Tramstraat (Tielt)
Publiek parkje met meerdere toegangen, centrale gazonruimte met zitplekken rond enkele hagen en heestermassieven, geheel omzoomd door sterk gediversifieerde bomen- en struikengordel. Rondgaand pad in dolomiet, met noordelijk gesitueerd deels afgeboord podium. Enkele verspreid opgestelde gedenkstenen geïnspireerd op het vredesthema.


ID: 86941 | Bouwkundig element

Weverij Joseph Van Haute en Franz Impe

Tramstraat 31 (Tielt)
Voormalige weverij "Joseph Van Haute en Franz Impe", gebouwd in 1935 in de noordoostelijke hoek van de tuin van het herenhuis Sint-Janstraat nummer 42; heden handelszaak.


ID: 87076 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Salette met kapelbomen

Vinktstraat (Tielt)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Salette, gelegen bij de erfoprit van "Hof 't Wallant", geflankeerd door cipressen. Gebouwd in 1948 door Maurice De Roo ter vervanging van een ouder exemplaar. Bakstenen veldkapel onder zadeldak, bekroond door een betonnen kruis. Driehoekig fronton waarin inscriptie: "OLV / VAN / SALETTE / BVO". Rondboogopeningen waarin een nieuwe deur (kunststof).


ID: 87227 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Waalbosstraat (Tielt)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, gebouwd in 1947 door Omer Van De Vyvere na een gedane belofte bij genezing. Kopie van een Tieltse kapel die ontworpen is door Gerard Vande Weghe in 1944. Kapel in bruinrode baksteen onder spits zadeldak.


ID: 86945 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Wakkensesteenweg (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, gelegen aan de noordelijke hoek van het erf van de hoeve nummer 89. Gebouwd in 1985 ter vervanging van een oudere witgekalkte kapel met klokgevel (zie oude foto) waarvan het volume reeds weergegeven is op de Ferrariskaart (1770-1778) en op het primitief kadasterplan (circa 1830). Kapelletje in rode baksteen onder zadeldak. IJzeren nokkruis. Rechthoekige muuropeningen in zijgevels. Rechthoekige toegangsdeur waarboven mijtervormige nis in bruine baksteen met kruisbeeld. Toegang via houten deur.


ID: 86950 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Linde met boomkapelletje

Wingensesteenweg (Tielt)
Boomkapelletje aan linde, geplaatst in 1996 door de bewoners van "De Kannebank", de rij werkmanshuisjes zogenaamd naar de voormalige herberg die eertijds in een ervan wordt uitgebaat. Witgeschilderd deels beglaasd houten kapelletje waarin Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met topkruis en beschilderd opschrift "AVE MARIA".


ID: 86948 | Bouwkundig element

Villa in omhaagde tuin

Wingensesteenweg 2 (Tielt)
Vrijstaande eengezinswoning in omhaagde tuin gebouwd in 1973 naar ontwerp (1970) van het Tieltse architectenbureau Konstrukto. Eénlaagse witgeschilderde baksteenbouw waarvan gesloten gevelvlakken doorbroken door muurhoge glaspartijen onder plat dak.


ID: 83775 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begijnhofconvent met tuin en ruïne begijnhofkerk

Berg van Leningstraat 10 (Tienen)
Voormalig begijnhofconvent met kerkruïne van de begijnhofkerk, opgericht in vroeggotische stijl en gebouwd in twee campagnes: beuken en transept uit de tweede helft van de 13de eeuw, koor en kapellen uit de eerste helft van de 14de eeuw. De conventgebouwen hebben vermoedelijk een 16de-eeuwse kern, de zuidzijde en volledige zuidvleugel werden heropgebouwd na 1944, de westgevel werd opgericht tijdens de restauratiewerken van 1854; de tuin van het convent telt 49,10 are, met enkele bruine beuken en een rond 1850 aangeplante ginkgo.


ID: 134224 | Landschappelijk element

Hortus Thenensis

Dr. J. Geensstraat 34 (Tienen)
Neoclassicistisch herenhuis met bijgebouwen uit het begin van de 19de eeuw, tussen 1886 en 1910 stelselmatig uitgebreid door Léon Van den Bossche met aanleg van een botanische privétuin, heden stadspark van circa 2 hectare met restanten van de botanische tuin.