Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 85058 | Bouwkundig element

Herdenkingsmonument boomkweker Adolf Papeleu

Smetledesteenweg (Wetteren)
Herdenkingsmonument ter ere van Adolf Papeleu, grondlegger van de Wetterse boomkwekerijen. Ontwerp van Vic Temmerman uit Overmere, onthuld in 1959. Witstenen onregelmatig gevormde sokkel op voetstuk in blauwe hardsteen, omringd door pad en bloemenperk.


ID: 85088 | Bouwkundig element

Woning met magazijnen

Tragelweg 1-2 (Wetteren)
Volgens gegevens uit het kadaster bouwde landbouwer August Van Swalm uit Schoonaarde in 1932 een huis met aanpalend kolenmagazijn. De Vennootschap De Witte Gebroeders liet in 1946 links daarvan een nieuw volume optrekken, bestaande uit burelen en bergplaats. Links hoger opgetrokken loods in ijzerskeletbouw.


ID: 85104 | Bouwkundig element

Kasteeltje De Warande en gemeentelijk sportcentrum

Warandelaan 14 (Wetteren)
Achterin gelegen vrijstaande villa, ingeplant in groot beboomd domein toegankelijk via klein poortgebouw en vroegere conciërgewoning nabij de straat. Kasteeltje langs de zuidoostzijde begrensd door brede trappenpartij afdalend naar lager gelegen zwembaden. Villa met bijhorende vijver opgetrokken en aangelegd in 1931-1932. In 1951 kregen de omliggende gronden een nieuwe bestemming als sportcentrum De Warande met Olympisch zwembad, naar een ontwerp van architecten Eugène De Witte en Alfred Dethoor.


ID: 85161 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Watermolenstraat 13-15 (Wetteren)
Aan de straat ingeplante interbellumwoning, gebouwd in 1933 door handelaar A. De Brauwer. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met opvallend symmetrische opbouw, onder pannen schilddak met twee haakse zadeldaken. Rechts aanpalend smaller enkelhuis in aanverwante stijl bijgebouwd begin jaren 1950.


ID: 85112 | Bouwkundig element

Sint-Gertrudiscollege

Wegvoeringstraat 21 (Wetteren)
Het college gaat terug tot de oprichting van de Middelbare School Sint-Pieter en de bouw van vier klassen op 1 mei 1894 door de broeders van Scheppers achter een burgerhuis dat door de familie Belpaire ter beschikking was gesteld. In 1930 wordt de Villa Julia aangekocht als woonplaats voor de directeur. Wat verdiept gelegen villa uit 1894 in neo-Vlaamserenaissance-stijl met kleine voortuin aan de straat afgesloten door gesmeed ijzeren hekwerk op lage bakstenen muur met dito toegangshek.


ID: 85128 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Provinciaal domein Den Blakken met villa Den Blakken

Wegvoeringstraat 308 (Wetteren)
Het Provinciaal domein Den Blakken omvat de villa Den Blakken, tijdens het interbellum gebouwd in in 1930-1931 naar ontwerp van Adolphe Staatje. Grote villa in cottage- of Normandische stijl met verspringende volumes van één en twee bouwlagen onder zeer steil snijdend schilddak en lagere zadeldaken met verschillende nokhoogtes en diverse dakkapellen. Het provinciaal domein omvat verder enkele thematuinen en arboretum ontworpen door Wim Vidts en een stuifduinengebied als één van de best bewaarde relicten van dergelijke duinen langs de Schelde. Dit duinengebied wordt gekenmerkt door de vele hakhoutstoven en enkele heiderelicten.


ID: 85118 | Bouwkundig element

Woning Leon Famelaer-Kerckaert

Wegvoeringstraat 46 (Wetteren)
De voormalige woning Leon Famelaer-Kerckaert, gelegen aan de Wegvoeringstraat is een representatief voorbeeld van een burgerhuis in art-nouveaustijl van 1904-1905, naar ontwerp van de Gentse architect Geo Henderick.


ID: 214010 | Bouwkundig element

Silocomplex Govaert

Zuiderdijk 22, 22A (Wetteren)
Silocomplex gebouwd rond 1964, gelegen vlakbij de Schelde en omwille van het volume beeldbepalend voor de omgeving. Bakstenen torenvormig volume met voorgevel langs de Scheldekant. Oostelijk lager gebouw van twee bouwlagen onder plat dak met grote rechthoekige vensterpartijen. Daarnaast is de grote inrijpoort. Aan de andere kant van de inrijpoort bevindt zich het hoge gesloten silogebouw onder plat dak met verspringend volume bovenaan.


ID: 92363 | Bouwkundig element

Orgel parochiekerk Sint-Amandus

Gullegem (Wevelgem)
In 1905 bouwde P. Schyven (Brussel-Elsene) een nieuw instrument in de oude orgelkast, doch het front werd gevuld met nieuwe sierpijpen. In 2001, werd het orgel totaal gerenoveerd.


ID: 71665 | Bouwkundig element

Vlasschuur en wegkapel

Bissegemstraat 121 (Wevelgem)
Dieper in gelegen vlasschuur met trapgevel en driehoekig muurnisje. Aan de straat gelegen bakstenen kapel onder pannen zadeldak opgericht in 1954.