Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 71098 | Bouwkundig element

Hoeve Kloosterhof

Lauwestraat 168-170 (Wevelgem)
De hoevegebouwen vormen het voormalige neerhof van de verdwenen Guldenbergabdij. De omwalde hoeve wordt omgeven door een ommuurde moestuin en weilanden. 18de-eeuwse hoevegebouwen met gesloten opstelling op rechthoekige plattegrond. Lange oostelijke erfoprit afgezoomd door platanen en gemarkeerd door eenvoudig poortgebouw onder pannen zadeldak.


ID: 71101 | Bouwkundig element

Tapijtweverij New franco Belge

Leiestraat 30, 40 (Wevelgem)
Tapijtweverij New Franco Belge vestigde zich in 1923 in Wevelgem en breidde in 1953 uit met een kaardwolspinnerij. Van de grootschalige site bleven de volgende onderdelen bewaard: de gevels en structuur van het spinnerijgebouw met werkplaatsen van 1953, bestaande uit een opeenvolging van parallelle beuken onder sheddaken en met in de straatgevel een muurkapel in een omlijsting van zwarte baksteen, fragmenten van straatgevels en omheiningsmuren langs de noord- en oostzijde van de site, en een fabrieksschoorsteen.


ID: 71115 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onbevlekt Hart van Maria en plein

Maurits Lauwersplein, Oleanderstraat 21 (Wevelgem)
Kerkgebouw naar ontwerp van Dom Hans van der Laan in samenwerking met het architectenbureau van zijn broer Nico van der Laan en architect Jozef Lietaert. Ook het kerkplein werd door Van der Laan ontworpen.


ID: 71805 | Bouwkundig element

Pastorie Wijnberg

Maurits Lauwersplein 4 (Wevelgem)
Pastorie Wijnberg, naar ontwerp van Dom Hans van der Laan en Jozef Lietaert, in dezelfde stijl opgetrokken als de Wijnbergkerk. Ommuurde pastorietuin.


ID: 73744 | Bouwkundig element

Evenementenhal De Schelp

Menenstraat 122/2 (Wevelgem)
Evenementenhal van 1999 naar ontwerp van Bart Bekaert en Koen Cappon. Hedendaags ontwerp dat sportevenementen en culturele activiteiten combineert. Betonnen kuip met metalen schelp er overheen. Transparante wanden van structuurbeglazing.


ID: 70934 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Theresia

Menenstraat 460 (Wevelgem)
Noord-zuid georiënteerde neoromaanse kerk opgetrokken tussen 1960 en 1962 naar ontwerp van Allaert (Kortrijk). Eenvoudige baksteenbouw onder leien zadeldak. Basilicaal bedehuis met schip van vier traveeën en koor met driezijdige sluiting. Zuidelijke tuitgevel gemarkeerd door gestileerd neobarok portaal. Op noordwestelijke hoek toren onder ingesnoerde klokvormige torenhelm.


ID: 71428 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning en Overheulekapel

Overheulestraat 303 (Wevelgem)
Lage boerenarbeiderswoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met een lijstgevel van rode baksteen. Aan de overzijde van de straat bevindt zich de zogenaamde Overheulekapel van 1974, uitgewerkt met een trapgevel van rode baksteen.


ID: 71478 | Bouwkundig element

Herenhuis 't Kasteeltje

Sint-Maartensplein 13 (Wevelgem)
Vrijstaand herenhuis, in de volksmond "Klein Kasteel(tje)" genaamd, gelegen in een ommuurde tuin.


ID: 71477 | Bouwkundig element

Kasteel van Moorsele

Sint-Maartensplein 14 (Wevelgem)
De donjon van het kasteel van Moorsele, gelegen op een omwalde motte, werd opgetrokken tussen 1418-1420 en 1443 op de resten van een ouder kasteel. De woonvleugel dateert van 1779, het koetshuis is 19de-eeuw. Twee venijnbomen flankeren de bakstenen brug.


ID: 71290 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Vanackerestraat (Wevelgem)
Het oorlogsmonument ter ere van de militaire slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog werd opgericht in 1920 naar ontwerp van J. Speybrouck (Kortrijk) en T. Viaene-Lagae (Kortrijk). Het monument bevatte aanvankelijk enkel de namen van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, in 1947 werden de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog toegevoegd.