Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 71680 | Bouwkundig element

Klooster van de Zusters Vincentius

Bissegemstraat 22, Dorpsplein 21, 29 (Wevelgem)
Opgetrokken in 1841, zie jaartal in rechter zijgevel. Langgestrekte verankerde bakstenen lijstgevel geritmeerd door rechthoekige muuropeningen. Houten rolluikkasten voor de benedenvensters. Pannen zadeldak bekroond door klokje met windvaan. Hoofdportaal in geriemde omlijsting.


ID: 73745 | Bouwkundig element

Villa

De Vlasvink 27 (Wevelgem)
Vrijstaand woonhuis gelegen in recente verkaveling in een doodlopende straat. Opgetrokken in 1998 naar ontwerp van Dejaeghere. Woning getypeerd door het contrasterend materiaalgebruik (donkere baksteen, bepleisterd volume en hout voor de garage) en de in elkaar grijpende volumes onder plat dak.


ID: 70903 | Bouwkundig element

Expo 58-paviljoen van Joegoslavië

Deken Jonckheerestraat 7 (Wevelgem)
In 1958 expo-paviljoen van Joegoslavië, op de wereldtentoonstelling in Brussel, ontworpen door Vjenceslav Richter. Het gebouw met bijhorende tentoonstelling werd op de wereldtentoonstelling bekroond met een gouden ster. De gouden ster was de hoogste prijs in de categorie 'collectieve inzendingen'.


ID: 71679 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Dorpsplein 1 (Wevelgem)
Georiënteerd neogotisch bedehuis met basilicale opstand omgeven door struikgewas. De zuidelijke gevelwand wordt gemarkeerd door verscheidene oude grafstenen en -monumenten van het oude kerkhof. De westgevel van de zuidelijke beuk met grafsteen. Driebeukig bedehuis met bijna volledig ingebouwde westtoren. Schip van acht traveeën; zijbeuken met rechte sluiting; hoofdkoor met apsis. Baksteenbouw onder leien zadeldak. Plint van Atrechtse zandsteen.


ID: 70917 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot

Grote Markt (Wevelgem)
 Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot, afgezet door ijzeren hek, opgetrokken na de Tweede Wereldoorlog uit dankbaarheid, ingewijd op 19 mei 1946. Bidplaats opgericht op het noordoostelijke deel van het voormalig kerkhof op initiatief van Pastoor Pil.


ID: 70916 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hilarius

Grote Markt 1A (Wevelgem)
Niet-georiënteerde neoromaanse kerk van 1880-1882 naar ontwerp van P. Croquison, toren van 1907 naar ontwerp van J. Carette. Kerkgebouw deels omgeven door ijzeren hek, twee beukenbomen voor linkerzijbeuk. Tegen de kerkmuur enkele graftekens waaronder een 18de-eeuwse grafkruis. De plattegrond ontvouwt een driebeukige basilicale kruiskerk van zes traveeën, vierkante toren. Vlak afgesloten transept, zijbeuken met ronde sluiting en koor met vijfzijdige sluiting. Noordelijke, halfronde sacristie met naastgelegen Mariakapel.


ID: 71338 | Bouwkundig element

Vlasschuren en wegkruis

Ieperstraat 206 (Wevelgem)
Vlasschuren uit het begin van de 20ste eeuw. Vier beuken van rode verankerde baksteen onder pannen zadeldaken. Tegen zijgevel, houten kruis met gietijzeren Christus onder gebogen zinken afdak, uit dank opgericht na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 71723 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Koningin Fabiolastraat (Wevelgem)
Monument voor de oorlogsslachtoffers van de twee Wereldoorlogen, uitgevoerd door G. Gaudier-Rembaux (Ecaussines), gelegen voor de gemeentelijke basisschool. Vierkante sokkel met concave buiging naar boven, waarop overwinningsfiguur. In de rechterhand kruis en lauwerkrans en in de linkerhand een vlag. Op de voorgrond Belgische helm.


ID: 71018 | Bouwkundig element

Pijlerkapel

Kruisstraat (Wevelgem)
Bakstenen wegkapelletje op rechthoekige plattegrond. Puntgevel met aflijnende fries. Schouderboognis met Heilig-Hartbeeld. Arduinen gedenkplaat: "Dankhulde aan den oorlog 1940-44".


ID: 71752 | Bouwkundig element

Watertoren

Kwadestraat 205 (Wevelgem)
Watertoren type B1/B (850m³), in werking gesteld in 1958, naar ontwerp van Charles Boghemans (Menen). Typische watertoren uit de jaren 1950 waarvan het uitzicht een resultaat is van de groeiende behoefte om het gebouw te integreren in zijn landelijk kader.