Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 89643 | Bouwkundig element

Landhuis met bijhorend koetshuis

Rijksweg 77 (Wielsbeke)
Landhuis met bijhorend koetshuis, daterend uit het einde van de 19de eeuw, verbouwd na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 89644 | Bouwkundig element

Dorpswoningen met vlasschuur en magazijn

Rijksweg 87, 91-93 (Wielsbeke)
Samenstel van twee naoorlogse woningen met 20ste-eeuwse vlasschuur en achtergelegen 19de-eeuws magazijn. Circa 1856 laat Leo Carton, koopman te Sint-Baafs-Vijve, op dit onbebouwde perceel langsheen de steenweg een nieuw woonhuis oprichten met een achtergelegen magazijn parallel daarmee ten zuiden. Tegelijk worden ook bij zijn eigen woning nieuwe magazijnen opgetrokken.


ID: 89651 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood

Roterijstraat (Wielsbeke)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood of "Meyers kapel", gebouwd circa 1997 ter vervanging van een oudere kapel die wegens bouwvallige staat is gesloopt. Eenvoudige kapel op brede verharde berm langs kruispunt van twee landelijke wegen. Roodbakstenen constructie onder zadeldak (zwart geglazuurde pannen), geflankeerd door bloembakken en begeleid van houten zitbankje. Deur met bovenlicht gevat in rondboogvormige muuropening onder strek.


ID: 89585 | Bouwkundig element

Vlasfabriek

Schaapdreef (Wielsbeke)
Vlasroterij gebouwd in 1935 door Aloïs Dewitte – Maertens, vlashandelaar uit Ooigem die reeds in 1919 een vlasvezelbereidingsbedrijf oprichtte. In 1937 wordt bij kadaster ten westen van de roterij een magazijn geregistreerd en in 1947 een dubbele vlasschuur ten oosten daarvan. Voor deze laatste werd een ontwerp opgemaakt door architect Léon Van Maercke.


ID: 89521 | Bouwkundig element

Kruisbeeld

Schoolstraat (Wielsbeke)
Kruisbeeld gesitueerd op gekasseide berm tussen de Schoolstraat en de Lobeekstraat, met achtergelegen omhaagd grasperk. Vermoedelijk kort na de aanleg van de sociale woonwijk "De Vlasblomme" gebouwd in de jaren 1960 ter vervanging van een oudere kapel die is opgericht tijdens het laatste kwart van de 19de eeuw, zie eerste aanduiding van een kapel op de kaart van het Institut Cartographique Militaire van 1898.


ID: 89654 | Bouwkundig element

Kerkhof Sint-Bavokerk

St.-Bavostraat (Wielsbeke)
Kerkhof rondom en ten oosten van de Sint-Bavokerk, gelegen in het dorpscentrum nabij de linkeroever van een afgesneden Leiemeander, aan zuidzijde geflankeerd door de voormalige pastorie.


ID: 89656 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin

St.-Bavostraat 19 (Wielsbeke)
Voormalige pastorie, thans in gebruik als museum "Demedtshuis". Gezien de slechte toestand van de oude pastorie (zie Priesteragiestraat) wordt er circa 1730 een nieuwe pastorie gebouwd, in de tuin bij het kerkhof ten zuiden van de kerk. Vrijstaand breedhuis onder pannen schilddak, gesitueerd tussen een oude Leiearm en de Sint-Bavokerk, van het kerkhof afgescheiden door een ijzeren hek tussen nieuwe bakstenen pijlers. Ten zuiden aan de linkeroever van de oude Leiearm een beeldentuin met onder meer buste van A. Demedts.


ID: 89586 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

St.-Brixiusplein (Wielsbeke)
Oorlogsgedenkteken voor militaire, burgerlijke en andere slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Opgericht na de Eerste Wereldoorlog door het gemeentebestuur van Ooigem. Oorspronkelijk geplaatst tegen de muur van de pastorietuin, ten noorden van de kerk nabij het kruispunt van de Oostrozebeeksestraat met de Bavikhoofsestraat.


ID: 92218 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Brixius

St.-Brixiusplein (Wielsbeke)
In 1947 werd een nieuw orgel gemaakt Jos. Loncke (Esen), met recuperatie van een hoeveelheid pijpwerk uit het vorige orgel.


ID: 89524 | Bouwkundig element

Kunstmatige stoomvlasroterij en zwingelarij

Stampkotstraat 26-28 (Wielsbeke)
Kunstmatige stoomvlasroterij en zwingelarij, in 1949 gebouwd door René Van Canneyt - Vanquaethem. Vier rootkamers afgesloten door gietijzeren deuren op hangrails. Bijhorende stookplaats waarin gevelkapel met beeld van Heilige Jozef. Roodbakstenen zwingelarij en vlasschuur onder zadeldak.