Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 89516 | Bouwkundig element

Herdenkingsbeeld ter ere van priester-dichter Juliaan Claerhout

Rijksweg (Wielsbeke)
Herdenkingsbeeld ter ere van priester-dichter Juliaan Claerhout (°Wielsbeke 1859 - †Kaster 1929). Geplaatst tegen de gevel bij de ingang van het ontmoetingscentrum. Opgericht in 1979, ingehuldigd in 1980.


ID: 89517 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Rijksweg (Wielsbeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, gelegen in een plantsoen met klimop aan de oostelijke rand van het grasperk voor het kasteel "Ten Broucke" / "Hernieuwenburg". Opgericht in 1947 als herinnering aan de vele Lourdestochten door de plaatselijke K.S.A., waarvan het provinciaal hoofdkwartier van 1935 tot 1965 in het kasteel huisde.


ID: 89635 | Bouwkundig element

Elektriciteitscentrale 150 KV station Sint-Baafs-Vijve

Rijksweg (Wielsbeke)
Rood bakstenen gebouw uit 1953, gebouwd aan straatzijde van de elektriciteitscentrale 150 KV station Sint-Baafs-Vijve die hier werd opgericht in 1924. Rode éénlaagse baksteenbouw onder zadeldak; horizontaliserend karakter onder meer door grote, brede ramen tussen doorlopende boven- en onderdorpel.


ID: 89650 | Bouwkundig element

Breiwerkfabriek Lava

Rijksweg 138 (Wielsbeke)
Fabrieksgebouwen "Breiwerkfabriek Lava". In 1925 wordt door de gebroeders Arthur en Joseph Lambrecht samen met vennoot Jules Van Welden een breifabriek gesticht. Langsheen de straat worden fabrieksgebouwen opgericht, ten westen daarvan wordt een woning gebouwd. In 1949 wordt de fabriek iets vergroot, toen eigendom van de Vennootschap P.V.B.A. "Gebroeders Lambrecht en Van Welden". De naastgelegen woning is afgebroken. Eenlagige bakstenen constructie onder gekoppelde sheddaken (nok parallel met de straat, mechanische pannen).


ID: 89509 | Bouwkundig element

Parochiezaal Gildhof

Rijksweg 240 (Wielsbeke)
Voormalige parochiezaal "Gildhof", thans herbestemd als wasserij. Gelegen in de binnenbocht van de Rijksweg ter hoogte van het oude dorpsplein. Op 3 augustus 1907 wordt het nieuwe Gildhof ingehuldigd, als feestzaal, vergaderzaal of zaal voor voordrachten, toneel en ontspanning. De nieuwe stichting ligt onder de bescherming van Heilige Mauritius, naar de mecenas, baron Maurice van der Bruggen. In de jaren 1920 wordt het Gildhof onder meer gebruikt als naaischool. De zaal is eigendom van de V.Z.W. "Parochiale Werken".


ID: 89511 | Bouwkundig element

Burgerhuis Hoger op

Rijksweg 292 (Wielsbeke)
Bel-etagewoning, gebouwd in 1947 voor Follens - De Vlaminck. Kort daarna wordt de aanpalende woning met garage gebouwd (nummer 288). Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, opgetrokken in rode baksteenbouw onder schilddak in zwarte mechanische pannen (nok parallel met straat).


ID: 89514 | Bouwkundig element

Neerhof en kasteelhoeve kasteel Ten Broucke

Rijksweg 312 (Wielsbeke)
Voormalig neerhof en kasteelboerderij van het kasteel "Ten Broucke". Deels gekasseid erf, gelegen ten zuiden van het kasteel, toegankelijk via de Rijksweg. Voor een kort stuk aan de noordzijde voorzien van een witgekalkte bakstenen muur langsheen de gekasseide dreeftoegang tot het kasteel, met ingewerkt toilet onder lessenaarsdak. Eertijds met aangebouwde serre.


ID: 89637 | Bouwkundig element

Klooster en meisjesschool

Rijksweg 35, 35A (Wielsbeke)
In 1872-1873 opent de Congregatie Heilige Jozef uit Brugge een klooster met meisjesschool in Sint-Baafs-Vijve. Gronden en gebouwen zijn eigendom van Joannes Carton, handelaar te Sint-Baafs-Vijve. In 1911 wordt het schoolgebouw volgens kadaster als klooster ingericht.


ID: 89519 | Bouwkundig element

Hoeve

Rijksweg 407 (Wielsbeke)
Historische hoeve, bestaande uit een boerenhuis en hoevegebouwen die thans bij de naburige woning horen. Minstens opklimmend tot de 18de eeuw, zie voorkomen op de kaart van het tiende kanton, de "Gaverwyck", van het landboek van Wielsbeke (1720), binnen een omwalling met bos aan de noordwestzijde.


ID: 89640 | Bouwkundig element

Dorpswoning met vlasschuur

Rijksweg 67 (Wielsbeke)
Woning met vlasschuur. In 1913 laat Gustaaf Wemel, handelaar te Sint-Baafs-Vijve, een nieuwe woning met naastgelegen schuur optrekken. De woning wordt vermoedelijk verbouwd tijdens de jaren 1940-1950.