Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 209541 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Dorpwegel (Zedelgem)
Circa 1955 door Félix Govaert opgericht ter nagedachtenis aan zijn zuster, omgekomen bij een bombardement op Ieper in 1940. Ingepast aan de achterzijde van een toegangspoort naar het achterliggende huis nummer 13. Kalkzandstenen, neogotische nis versierd met driepasboog en kruisbloem. Op de grond een marmerplaat met opschrift "A NOTRE FILLE / ET SOEUR ADOREE / MARTHE GOVAERT / 1924 -1940".


ID: 209313 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Banneux

Esdoornlaan (Zedelgem)
Opgericht in 1982 op initiatief van het wijkcomité Esdoornlaan-Wellewaarde. De kapel is bereikbaar via een voetwegel vlakbij de Plaatsebeek. Getrapte muur in rode baksteen afgedekt met betonplaten, links een metalen plaatje met opschrift "O.L.VROUW/ VAN BANNEUX/ 18 - 10 - 1982". Witbeschilderd beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux op een gemetselde sokkel geflankeerd door bakstenen bloembakken. Aanloopstrook in betontegels afgeboord met keien; houten zitbank.


ID: 209325 | Bouwkundig element

Modernistische villa

Groenestraat 38B (Zedelgem)
Vrijstaande advocatenwoning in een tuin gelegen, volgens kadastergegevens gebouwd circa 1968. Modernistische villa van twee bouwlagen in witbeschilderde baksteen. Gesloten wanden, sterk horizontalisme door smalle, doorlopende vensterpartijen. Balkon onder luifel aan tuinzijde.


ID: 209891 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Ieperweg (Zedelgem)
Driehoekige niskapel in rode baksteen, Opgericht in 1952 op initiatief van de Boerinnenbond tegen de gevel van het parochiaal centrum.


ID: 209895 | Bouwkundig element

Monument Karel de Goede

Kapellestraat (Zedelgem)
Monument gewijd aan Karel de Goede, opgericht in 1956 in opdracht van baron Karl van Caloen. Dit monument werd ontworpen door Octave Rotsaert. Monument in witte natuursteen bestaande uit een hoger middendeel met nis onder halfrond fronton steunend op gecanneleerde pilasters. Bas-reliëf met afbeelding van een biddende Karel de Goede. Sokkel met opschrift "DE LIEFDE / IS STERKER / DAN DE DOOD". Geflankeerd door lage, gebogen muren met opschrift "KAREL / DE GOEDE" en wapenschilden onder andere van de familie van Caloen, de provincie West-Vlaanderen en de gemeente Loppem. Het monument wordt achteraan afgezoomd door een taxushaag en overschaduwd door een linde.


ID: 210079 | Bouwkundig element

Architectenwoning

Kloosterstraat 56 (Zedelgem)
Eigen woning van de Veldegemse architect Frans Herregodts, ontworpen in 1966 en gelegen in een ruime tuin. Witbeschilderde baksteenbouw onder platte daken bestaande uit twee achter elkaar gelegen blokken verbonden door een inkomgedeelte. Afwisseling van gesloten en transparante vlakken.


ID: 210088 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Koning Albertstraat 95 (Zedelgem)
Huis met voortuin en achterliggend magazijn, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1947. Rode baksteenbouw onder schilddaken (mechanische pannen), gebruik van zwarte baksteen voor de plint en deuromlijsting. Inkompartij met rondboogdeur in een witte, geprofileerde omlijsting. Zijgevel met twee ronde patrijspoortvensters en witbepleisterde omlijsting, ernaast een oplopende erker.


ID: 210091 | Bouwkundig element

Gemeentelijke basisschool De Stapsteen

Koningin Astridstraat 4 (Zedelgem)
In 1868 wordt op een perceel ten oosten van de pas opgerichte kerk (1863-1865) een school en onderwijzerswoning gebouwd. Het kadaster registreert in 1933 een uitbreiding met achteraan een nieuw gebouw, deze wordt circa 1938 vergroot. In de jaren 1970 wordt de school fasegewijs vervangen door twee nieuwe vleugels, eerst circa 1971 de dwarsvleugel en circa 1976 de straatvleugel. Tussen 1996 en 1998 wordt de school verbouwd en aangepast en de dwarsvleugel vervangen. Bakstenen gebouwen gegroepeerd rond de speelplaats. Achteraan de speelplaats een laag gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) uit de jaren 1930. Traveeën met gevelhoge vensters afgescheiden door muurdammen. Straatgevel van circa 1976 onder plat dak met doorlopende vensterzone geflankeerd door massieve hoekblokken. Recente dwarsvleugel van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), grote vensterpartijen per travee afgescheiden door ijzeren I-balken.


ID: 209347 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Koornemoezen 10 (Zedelgem)
Volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1909 op een erf waar sinds 1859 reeds een woning stond (uitgebreid tot tweewoonst in 1896 en afgebroken in 1928). Ten oosten van het huis staat een 'fantasietoren' geïnspireerd op middeleeuwse voorbeelden en wellicht gebouwd in de jaren 1950. De ronde, bakstenen constructie wordt getypeerd door een rondgang met kantelen, steunend op een rondboogfries, rondboogopeningen met geblokte, blauwhardstenen omlijsting, houten erker en een spits torentje onder leien bedaking. Het woonhuis lijkt in dezelfde periode te zijn gerenoveerd.


ID: 302169 | Bouwkundig element

Sociale woonwijk De Linde

Lindestraat 1-67 (Zedelgem)
Sociale woningen naar ontwerp van Eugène Vanassche, gelegen in een verkaveling die tussen 1973 en 1975 opgetrokken werd door de sociale huisvestingsmaatschappij Interbrugse Maatschappij voor de Huisvesting. Opvallende vormgeving met platte daken, getrapte bakstenen volumewerking, half verzonken garages en splitlevel planindeling.