Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 209373 | Bouwkundig element

Sculptuur Ode aan het Metaal

Pater A. Vynckeplein (Zedelgem)
Sculptuur in inox, gerealiseerd door kunstenaar "ROGER BONDUEL". Het beeld is ingehuldigd in november 1993. Hoge, slanke constructie op ronde sokkel en opgebouwd uit smalle staafjes.


ID: 209374 | Bouwkundig element

Oud Gemeentehuis van Zedelgem

Pater A. Vynckeplein 1 (Zedelgem)
Witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (daktegels) en met een halfronde aanbouw waarin het trappenhuis onder half kegeldak. Sedert de bouw van een nieuw Administratief Centrum (2005-2007), in onbruik geraakt.


ID: 209732 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Poorterijstraat (Zedelgem)
Kapel opgericht in het Mariajaar 1954. Gele baksteen onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen), bekronend kruis en schouderstukken met bol in blauwe hardsteen. Deur en venstertjes (glas in lood) in de zijgevels onder mijterboog. Boven de deur een kruisvormig gevelsteentje met opschrift "AVE / MARIA / 1954".


ID: 209733 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Poorterijstraat (Zedelgem)
Onze-Lieve-Vrouwekapel in 1995 uit devotie opgericht. Pijlerkapel in geelbeschilderde baksteen op zandstenen plint en onder hoog zadeldak (leien). Betraliede spitsboognis, achtergevel opengewerkt met driepas.


ID: 210129 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Rembertstraat (Zedelgem)
Pijlerkapel van 1993 onder een houten constructie onder zadeldak. Opricht ten gevolge van een belofte na de genezing van een kleinkind. De houten constructie heeft een groenbeschilderde voorzijde en wordt bekroond door een ijzeren kruis.


ID: 209380 | Bouwkundig element

Wasserij-Flandria met directeurswoning

Ruddervoordsestraat 6-8 (Zedelgem)
Wasserij Flandria, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1950 door Hector Baute, handelaar uit Zedelgem, die circa 1954 een nieuwe directeurswoning op nummer 8 betrekt. Wasserij opgevat als een lage, bruine baksteenbouw, functionele architectuur met achteraan een ronde fabrieksschouw, toegevoegd in 1963. Statige directeurswoning onder schild- en zadeldaken en met ruime tuin.


ID: 209386 | Bouwkundig element

Station Zedelgem

Ruddervoordsestraat 65-67 (Zedelgem)
Station van Zedelgem langs de lijn Brugge-Kortrijk. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. In 1845 wordt de Société Anonyme des chemins de fer de la Flandre Occidentale opgericht. Deze maatschappij legt eerst in 1846 een spoorweg tussen Brugge en Torhout aan, deze wordt in 1847 doorgetrokken tot Kortrijk. Het eerste stationsgebouw wordt in 1882 door de maatschappij Flandre Occidentale vervangen. Lage, oranje baksteenbouw bestaande uit een centraal gedeelte van vier traveeën, geflankeerd door twee dwarsvleugels onder zadeldaken (dakbedekking in eterniet). Gevels verlevendigd door muurnissen, segmentboogvormige muuropeningen met omlopende, bakstenen waterlijst. In de puntgevels bakstenen omlijsting voor de (nu verdwenen) halteaanduiding "ZEDELGEM".


ID: 210130 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouwen ijzergieterij

Ruddervoordsestraat 82 (Zedelgem)
Bedrijfsgebouwen van de voormalige ijzergieterij van Alidor Claeys. Volgens kadastergegevens opgericht circa 1948 waarbij een bestaande oranjerie wordt geïncorporeerd, en uitgebreid circa 1952 en 1988.


ID: 210134 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw onder de Eik

Sint-Corneliusstraat (Zedelgem)
In 1996 gebouwd door de familie De Volder als verwezenlijking van een jeugddroom om een eigen kapel te bouwen. Rode baksteen onder houten zadeldak (houten leien) met windveren. Getraliede nis met houten buste van Maria met Kind. Houten balk met opschrift "O.L.V. ONDER DE EIK 31.05.96". Voor de kapel een houten zitbank en bakstenen bloemenstaander.


ID: 209390 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Elooi

Sint-Elooistraat (Zedelgem)
Georiënteerde zaalkerk in roze baksteen onder hoog zadeldak (leien) met koor, klokkentoren op de noordwesthoek en sacristie tegen het zuidkoor. Ontwerp van de architect architect Antoine Dugardyn (Brugge), eerst opgesteld in 1939, maar door allerlei omstandigheden kon de bouw pas in 1959 beginnen. In 1960 werd de kerk ingewijd. Eigentijdse interpretatie van traditionele architectuur in een versoberde, neogotische stijl met gebruik van de spitsboog en steunberen. Westgevel met uitgebouwd portaal onder leien zadeldak en aan de noordkant geflankeerd door een aan drie zijden vrijstaande klokkentoren. Ingangspoort met twee vleugels in een brede, geprofileerde spitsboog. De eenvoudige westgevel wordt boven het portaal doorbroken door een vijflichtvensters en naast het portaal door een tweelichtvenster. Vierkante klokkentoren, aan de vier zijden opengewerkt door drie gekoppelde spitsboogopeningen met galmgaten en erboven een uurwerk. De kegelvormige spits is met leien bedekt.