Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6293 resultaten


ID: 209368 | Bouwkundig element

Begraafplaats Sint-Laurentius

Loppemsestraat (Zedelgem)
Achterin gelegen en toegankelijk via een asfaltweg uitgevend op een rotonde met roze klinkers en centraal een cirkelvormig grasveldje waarop enkele natuursteenblokken. Een eerste aanleg volgens traditionele planindeling met centrale as dateert van 1971. In 2002 wordt de Nederlandse ingenieur Ada Wille van Buro Wille landschaps & begraafplaatsarchitectuur uitgenodigd om een plan op te stellen voor de opfrissing van het bestaande en de aanleg van een nieuw gedeelte. Het eerste en oudste deel is aangelegd volgens het traditioneel stramien met grindpaden, waarlangs de graven. Links van het centrale pad een oorlogskerkhof met centraal een monument van Willem Vermandere. Het centrale pad geeft uit op een rond plein met in het midden een fontein. Achteraan op het terrein een kruisbeeld op een ruw gehouwen stuk witte natuursteen en golvende urnenheuvels. Het colombarium ligt aan de noordzijde. Ernaast, als onderdeel van het ontwerp van Ada Wille, een meditatieve ruimte.


ID: 209357 | Bouwkundig element

Woning Naessens

Léon Claeysstraat 4 (Zedelgem)
Moderne woning in een ruime tuin gelegen, door architect Axel Ghyssaert (Sint-Kruis) in 1962 ontworpen. Het huis krijgt in 1963 de Van de Venprijs, een prijs die het ontwikkelen van nieuwe woonvormen wil stimuleren. Uitgewerkt als een doos en opgetrokken in modernistische stijl. Afwisseling van muren in witbeschilderde baksteen met raampartijen. De constructie bestaat uit een betonnen skelet rustend op palen.


ID: 209906 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Merkemveldweg 15 (Zedelgem)
Gelegen in het parkdomein van het Merkemveldbos. Opgetrokken in 1951, naar een ontwerp van André De Pauw, in opdracht van het Vlaamsch Verbond der Katholieke Scouts (VVKS) dit om de katholieke inslag van de vereniging te benadrukken. Vernieuwd in 1985. Kapel in neoromaanse stijl, rode baksteenbouw boven een gecementeerde plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen), steunberen op de hoeken. Voorgevel met bekronend klokkentorentje, halfronde koorapsis. Geprofileerde rondboogopeningen bij de brede poort geflankeerd door kruisen uitgespaard in het metselwerk, de drie gekoppelde vensters in de zijgevels en de koorapsis.


ID: 209907 | Bouwkundig element

Villa M

Merkemveldweg 26 (Zedelgem)
Opgetrokken in 1992 naar een ontwerp van architect Stéphane Beel (Gent). Achterin gelegen en toegankelijk via een beukendreef die het perceel aan westzijde afbakent. Ingeplant in de voormalige moestuin van het kasteel "Baesveld" waarvan het oostelijk deel nu hoort bij de voormalige oranjerie van het kasteel. Langgerekt, balkvormig volume parallel aan de oude tuinmuur gebouwd. Het volume is een weinig verhoogd, steunend op een naar binnen liggende sokkel en geeft daardoor een zwevend effect. Opgedeeld in gesloten en open delen wat doorheen de ruimte een afwisseling geeft van binnen en buiten met als gevolg een contrast tussen beslotenheid en openheid


ID: 209668 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

Moubekestraat 1 (Zedelgem)
Gebouwd circa 1945 als dank voor de behouden terugkeer van twee zonen uit gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Opgetrokken in oranje baksteen onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Puntgevels met betonnen dekplaten en bekronend, smeedijzeren kruis. Hoeken met markerende steunberen. Voorgevel met getrapte friezen onder de dakrand.


ID: 209727 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Ossebilkstraat (Zedelgem)
Opgericht in 1963 ter vervanging van een bestaande kapel. Rode baksteenbouw onder zadeldak (leien) en met bekronend blauwhardstenen kruis. Spitsboogdeur en -venstertjes met bakstenen omlijsting. Puntgevel met schouderstukken, boven de deur een gevelsteen met opschrift "O.L.V. / ONBEVLEKTE ONTVANGENIS / BID VOOR ONS".


ID: 209957 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw met opgaande linde

Oude Ieperweg (Zedelgem)
Pijlerkapel opgericht in 1983, beschaduwd door een linde. Witbeschilderde baksteen onder zadeldakje (Vlaamse pannen) boven een gepekte plint. Segmentboogvormige en beglaasde nis met beeld van Maria met Kind. Opschrift "DEN ROOZENTUIN / IEPER" verwijst naar een oud toponiem.


ID: 209731 | Bouwkundig element

Klooster zusters van de Heilige Familie

P. Mervilliestraat 8 (Zedelgem)
Kloostergebouw met aansluitende kapel en voortuintje met calvarie. De kloostergemeenschap van de zusters van de Heilige Familie eerst gevestigd in 1848, vanaf 1869 tevens vrije school. Talrijke verbouwingen in de loop 19de en vroeg-20e eeuw. Circa 1951 wordt het eerste schoolgebouw vervangen door een nieuw gebouw en circa 1977 aan school en klooster een nieuwe vleugel toegevoegd. De kapel is in ieder geval al voor 1986 vervangen door een lagere kapel. Het kloostergebouw wordt na 1986 verbouwd. Circa 1991 worden klooster en school gescheiden. Gebouwen uit de jaren 1990. Bewaart nog enkele resten van de oorspronkelijke bouwfase, onder meer de zuidelijke zijmuur van de kapel. De lage kapel onder schilddak (zwarte, mechanische pannen) wordt getypeerd door drie gevelhoge, gekoppelde spitsboogramen met brandglazen onder andere met afbeelding van de Heilige Familie, vermoedelijk herplaatst uit de oorspronkelijke kapel van 1884.


ID: 209371 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters van Heule

Pastoor Staelensstraat 3 (Zedelgem)
Gebouwd in 1953. Sinds 1875 staan in het dorp van Zedelgem de zusters van liefde uit Heule in voor het onderwijs. In 1938 kaart pastoor Staelens de noodzaak aan van een volwaardige kleuter- en lagere school in de Sint-Elooisparochie. Door oorlogsomstandigheden loopt de bouw vertraging op, in 1943 kunnen de nieuwe klassen dan toch in gebruik worden genomen en een deel van het gebouw fungeert tijdelijk als klooster. Bouw van het klooster langs de Pastoor Staelensstraat in 1953. Vrijstaand volume van twee bouwlagen onder schilddak (zwarte, mechanische pannen). Sobere architectuur in rode baksteen boven een plint in blauwe hardsteen. Deur met neobarokke, geblokte omlijsting, geprofileerde kroonlijst en beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind, gebogen fronton en flankerende voluten. Aan de oostzijde aangebouwde kapel onder zadeldak en koor met vlakke afwerking onder half schilddak.


ID: 209372 | Bouwkundig element

Scholencomplex

Pastoor Staelensstraat 4 (Zedelgem)
Sinds 1875 staan in het dorp van Zedelgem de zusters van liefde uit Heule in voor het onderwijs. In 1938 kaart pastoor Staelens de noodzaak aan van een volwaardige kleuter- en lagere school in de Sint-Elooisparochie. In 1943 worden nieuwe klassen in gebruik worden genomen. In 1961 wordt met een beroepsschool gestart, een schoolgebouw, opgetrokken op kruisvormige plattegrond, wordt in 1965 ingewijd. In 1967 wordt de beroepsschool omgevormd tot een moderne humaniora met lagere cyclus. In 1976 wordt aan de noordzijde van de oude school een turnzaal toegevoegd. In 1986 wordt de nieuwe school uitgebreid aan de noordzijde met een lage vleugel, waarin een keuken en werkplaats. Basisschool met vleugel van 1932-1942 (met klassen) in oranje baksteen onder schilddak (mechanische pannen). Middenschool met gebouw van circa 1964 op kruisvormige plattegrond.