Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4064 resultaten


ID: 134063 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Imde

Dreef 1-2 (Meise)
Neoclassicistisch landhuis gebouwd omstreeks 1855 met bijhorende 17de-eeuwse hoeve en een 19de-eeuws complex met koetshuis, stallen en personeelswoningen. De gebouwen zijn gelegen in een park in landschappelijke stijl, gevormd door een 'eiland' van circa 3 hectare, omringd door een brede waterpartij van 2 hectare met golvende oevers en met landschappelijke 'clumps' bezaaide beemden, aangelegd in 1847-1874.


ID: 40189 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius en Sint-Gorik met omringend kerkhof

Gemeenteplein 24 (Meise)
De georiënteerde longitudinale kruiskerk, waarvan de ingebouwde vroeggotische toren opklimt tot de 13de eeuw, is gelegen op een hoogte ten westen van het Gemeenteplein, waardoor het dominerende effect in de dorpskern vergroot wordt.


ID: 305452 | Bouwkundig element

Pastorie van de Sint-Brixiusparochie

Hoefkantweg 5 (Meise)
Eenvoudige pastorie met neoclassicistische kenmerken, gebouwd in 1838, zie gevelsteen in de achtergevel, naast de deur ter hoogte van de plint. Naast het bouwjaar worden ook burgemeester Emmanuel Vander Linden, baron d’Hooghvorst, pastoor Matthijs en andere prominenten vermeld. Vandaag in gebruik als jeugdhuis.


ID: 40216 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Onze-Lieve-Vrouwehof

Lovegemstraat 8 (Meise)
Historische gesloten hoeve met rechthoekige binnenplaats waarvan het gebouwenbestand gedeeltelijk opklimt tot de 17de eeuw, aangevuld met volumes uit de 19de eeuw.


ID: 40201 | Bouwkundig element

Hoeve Molenhof

Merchtemsesteenweg 172 (Meise)
Gesloten hoeve waarvan de gebouwen opklimmen tot halverwege de 19de eeuw. De benaming werd ontleend aan de aanwezigheid van een houten korenwindmolen die in oorsprong opklom tot voor 1401 en eigendom was van de abdij van Groot-Bijgaarden.


ID: 40170 | Bouwkundig element

Kasteel van Boechout

Nieuwelaan 38 (Meise)
De oorsprong van het heerlijke domein van Boechout, dat rechtstreeks onder het gezag stond van de hertog van Brabant klimt op tot de hoge middeleeuwen. Het waterslot,waarvan de donjon zou opklimmen tot circa 1300, vertoonde tot in de vroege 19de eeuw een sterk defensief karakter. In de periode 1832-1840, verkreeg het kasteel zijn huidige architecturale vormgeving.


ID: 40235 | Bouwkundig element

Hoeve

Westrodestraat 75 (Meise)
Hoeve met gebouwen uit midden 19de eeuw in los verband. Boerenhuis met anderhalve verdieping en pannen zadeldak.


ID: 36206 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Coppens

Brusselsesteenweg 165 (Melle)
Het kasteeldomein Coppens is sinds 1937 het Hoger Rijksinstituut voor Tuinbouw. Het domein van 14 hectare aan de rechter Scheldeoever omvat het vroegere park met oude afgesneden Scheldemeander, nu vijver, het landhuis en de oranjerie van 1833 naar ontwerp van Louis Minard. Binnen deze oude rivierbocht werden bij toevallige en systematische opgravingen resten van een 13de-eeuws klooster aangetroffen.


ID: 36222 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Brusselsesteenweg 280 (Melle)
Burgerhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder zadeldak, uit midden 19de eeuw. Lijstgevel met dubbelhuisopstand, doch in de 20ste eeuw voorzien van nieuw bakstenen gevelparement.


ID: 36230 | Bouwkundig element

Klooster en college van de paters Jozefieten

Brusselsesteenweg 459 (Melle)
Een deel van het vroeger kloosterpand bleef bewaard in de zuidvleugel van het complex. Waarschijnlijk daterend uit eind 16de-begin 17de eeuw werd dit gebouw verlengd en aangepast in het derde kwart van de 19de eeuw. Voor 1840 al was ten noorden van de overgebleven kloostergebouwen een L-vormig schoolgebouw toegevoegd dat mogelijk opklom tot eind 18de eeuw en een classicistische bouwtrant vertoonde. Van de in tweede helft van de 19de eeuw toegevoegde schoolgebouwen zijn de bouwwerken die in 1850 aanvingen naar ontwerp van architect L. Pavot de voornaamste. Nog een belangrijke uitbreiding van de school met nieuwe lokalen vond plaats circa 1874. De sschoolboerderij, bakkerij en andere dienstgebouwen dateren van het laatste kwart van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw. De achtzijdige gloriëtte in rococostijl dateert waarschijnlijk uit het derde kwart van de 18de eeuw.