Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4064 resultaten


ID: 55523 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Kapellestraat 17 (Oostende)
Neoclassicistisch rijhuis dat begin 20ste eeuw is bekleed met een gevelparement. In 1837 gebouwd op een kavel dat daarvoor in twee wordt gesplitst. Het rechthoekige hoofdvolume verandert gedurende de jaren niet van omvang, aan de aanbouw wordt, behalve kleine aanpassingen in 1857, 1908 en 1968, eveneens structureel niet zo veel veranderd. Sinds 1869 is het pand eigendom van mensen die er een commerciële functie uitoefenen.


ID: 56813 | Bouwkundig element

Jachthaven Mercator

Vindictivelaan (Oostende)
Jachthaven Mercator, ten zuiden van het stadscentrum gelegen in de voormalige 18de-eeuwse handelsdokken, nu gebruikt voor jachten en vreemde oorlogsbodems op bezoek, driehonderd aanlegplaatsen.


ID: 36754 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Agathaparochie met tuin

Bakkerstraat 3 (Oosterzele)
Pastorie, gebouwd in een deels ommuurde en deels omhaagde tuin links palend aan het kerkhof. Onderkelderd dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, met zadeldak voorzien van een klokkenstoel, daterend uit midden 19de eeuw maar gemoderniseerd in 1971.


ID: 36737 | Bouwkundig element

Pastorie, later klooster

Brielstraat 46 (Oosterzele)
Vermeldenswaardig als plek waar vroeger de pastorie van Gijzenzele en Gontrode gelegen was, nadien hoeve Schollaert en vanaf 1910 klooster van de zusters apostolinnen van Gent met openluchtschool en bejaardentehuis. Aan de straat een gemoderniseerd dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën met zadeldak, waarschijnlijk uit midden 19de eeuw. Middenin de afsluiting van de voortuin: naar verluidt hergebruikte hardstenen boog met geblokte rechtstanden en gebogen kroonlijst met jaartal 1764.


ID: 36624 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gangulfus met kerkhof

Dorp (Oosterzele)
Eerste bidplaats teruggaand tot de kersteningstijd en volgens overlevering gesticht door de Heilige Livinus. De oude kerk zou, na ineenstorting van de toren in 1723, herbouwd zijn in 1724-1726. In het tweede kwart van de 19de eeuw werd een nieuwe kerk opgericht naar ontwerp van de Gentse architect Louis Minard, op de plaats van de oude met behoud van de vroegere kruisingstoren in de nieuwe voorgevel; de kerk werd nu naar het westen in plaats van naar het oosten georiënteerd. Eenvoudige driebeukige hallenkerk met gedeeltelijk ingebouwde oosttoren. Grotendeels geruimde, deels ommuurde L-vormige begraafplaats.


ID: 36626 | Bouwkundig element

Klooster Tota Pulchra

Dorp 50 (Oosterzele)
Klooster van de zusters apostolinnen van Gent, instituut zusters Onbevlekte Ontvangenis. Hoofdgebouw aan de straat met voorgevel van drie bouwlagen en zeventien traveeën, onder zadeldak, grotendeels uit het derde kwart van de 19de eeuw doch nog herkenbare oudere kern. Rechts neogotische bakstenen kapel van vier traveeën met driezijdige koorsluiting van circa 1910.


ID: 36643 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Hoek ter Hulst 21 (Oosterzele)
Achterin gelegen hoeve van het gesloten type. Toegangspad naar de centrale doorrit in de bedrijfsvleugel die de voorzijde van het erf afsluit. Aanvankelijk een boerenwoning met beperkte aanbouwsels uit het tweede kwart van de 19de eeuw, in de tweede helft van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw aangepast en vergroot tot een gesloten hoeve.


ID: 36740 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Bavoparochie

Kerkstraat 2-4 (Oosterzele)
Achter het kerkkoor, zijdelings aan het kerkhof palende pastorie. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak, naar verluidt van 1837-38.


ID: 36653 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Kwaadbeek 66 (Oosterzele)
Naar het zuiden georiënteerde boerenwoning, gedateerd 1844, van één bouwlaag en acht traveeën onder zadeldak.


ID: 36711 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Leeg Bracht 4 (Oosterzele)
Semigesloten hoeve met zijdelings aan de straat palende boerenwoning tegenover de met haag gesloten open erfzijde. Bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken.