Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4064 resultaten


ID: 36715 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Meerlaanstraat 18 (Oosterzele)
Voormalige hoeve van het semigesloten type, met ijzeren toegangshek aan de straat.


ID: 36777 | Bouwkundig element

Herenhuis met aanhorigheden

Moortselestraat 78 (Oosterzele)
Herenhuis, gebouwd circa 1845 door burgemeester E. Schollaert. Voortuin deels afgesloten door gewitte bakstenen muur met gepikte plint; centraal ijzeren hek tussen overhoekse, gewitte vierkante pijlers. Zijdelings aan de straat palend koetshuis en paardenstallen. Gewit bakstenen gebouw van vijf traveeën onder zadeldak. Een tweedelig bakstenen bijgebouw in de tuin met rechter deel van twee bouwlagen, waarschijnlijk een vroegere duiventoren.


ID: 36830 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteelpark met bijgebouwen van verdwenen Oud kasteel van Scheldewindeke

Schaperstraat 2-4 (Oosterzele)
Sloping van het oud kasteel in 1780 en oprichting van een nieuw kasteel. In 1957: sloping van dit kasteel en aanpassing van één van de twee dienstvleugels met stallen op het voorhof tot woning. Aan de straat, achtdelige ijzeren afsluiting met openzwaaiend hek in het midden tussen vierkante bakstenen hekpijlers, tegenover het verdwenen kasteel. Resten van funderingen van het gesloopte kasteel ten noorden. In de zuidwestelijke hoek van het kasteeldomein, gewit bakstenen woonhuis en een landelijk bedrijfsgebouw binnen een ommuurde moestuin.


ID: 36784 | Bouwkundig element

Beeldbepalende dorpswoning op de hoek Vijverstraat

Sint-Antoniusplein 1 (Oosterzele)
Beeldbepalend dorpshuis ingeplant op de hoek Vijverstraat. Breedhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen en kunstleien), in kern waarschijnlijk uit de tweede helft van de 18de eeuw, in het tweede kwart van de 19de eeuw verbouwd tot notarishuis.


ID: 36747 | Bouwkundig element

Heilige Barbarakapel

Sint-Lievensstraat (Oosterzele)
Gewitte haast vierkante kapel van baksteen, onder zadeldak, naar verluidt van circa 1850.


ID: 36835 | Bouwkundig element

Heilige Machariuskapel

Spiegel (Oosterzele)
Bakstenen wegkapel met halfronde achterzijde, onder leien zadeldak, gebouwd in 1842, met rechthoekige vleugeldeur met twee rechthoekige, geajoureerde ijzeren deurlichten.


ID: 88345 | Bouwkundig element

Hoeve

Banebosdreef 4 (Oostkamp)
Hoeve bestaande uit een klein woonhuis en een lange stalvleugel, volgens het kadaster gebouwd in de periode 1835-1841. Hoeve met klein woonhuis aan straatzijde en ten zuidoosten een langwerpig schuur/stalvolume. Achteraan ligt een onverhard erf.


ID: 87826 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Bareelstraat 12-14 (Oostkamp)
Kleine 19de-eeuwse woningen, dwars op de spoorlijn georiënteerd. Verankerde baksteenbouw van anderhalf à twee bouwlagen. Centraal gelegen woonhuisje van circa 1840. Rechts geflankeerd door een tweede woonvolume afgedekt door een strooien zadeldak met klein wolfseind. Aan de straatkant, een soortgelijk bijgebouw. Aan westkant bevindt zich het voormalige schuurvolume.


ID: 88348 | Bouwkundig element

Hoeve

Bosdreef 25 (Oostkamp)
Bouw van een hoeve volgens het kadaster in 1844; de hoeve bestaat uit twee aanpalende woonhuizen en twee aanpalende landgebouwen. Circa 1882 wordt de hoeve uitgebreid met een klein bijgebouw, mogelijk een bakhuis. In 1941 vindt een verdeling plaat en wordt er een nieuw landgebouw voorzien.


ID: 87838 | Bouwkundig element

19de-eeuwse paardenfokkerij

Bosdreef 6 (Oostkamp)
19de-eeuwse paardenfokkerij gebouwd op vraag van de kasteelheer van het ten oosten gelegen kasteel De Breidels). De fokkerij, die bestaat uit een woonhuis met twee stalvleugels. Eénlaags witgeschilderd woonhuis met een ten oosten geïntegreerde stal van circa 1850. Achter het woonhuis ligt een langgerekt schuur/stalgebouw onder een licht overkragend, pannen zadeldak. Paardenstallen dwars op het woonhuis. Het zuidelijke deel dateert in oorsprong van 1865.