4064 resultaten
ID: 78936 | Bouwkundig element
Antwerpse Heirweg 49 (Damme)
Hoeve opgetrokken volgens kadaster in 1848, pas geregistreerd in 1852. Boerenhuis gescheiden van de straat door laag omhaagde voortuin. Eénlagig dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen).
ID: 78873 | Bouwkundig element
Damse Vaart-Oost (Damme)
Restanten van de zogenaamde sifons, de hevelduikers waarmee het Schipdonk- en Leopoldkanaal onder de Damse Vaart werden geleid. Bij uitbreiding ging deze naam gelden voor de omgeving rond deze constructie, gekenmerkt door grote bedrijvigheid in steenbakkerijen en aanlegplaatsen langs de Damse Vaart en de bijhorende herbergen.
ID: 308530 | Bouwkundig element
Damse Vaart-Oost (Damme)
Belgisch-Nederlandse grenspaal 358 geplaatst op de kanaalbermen van de Damse Vaart-Oost
ID: 78797 | Bouwkundig element
Damweg 14 (Damme)
Hoeve met losse bestanddelen, bestaande uit twee evenwijdige vleugels, zijnde witgekalkt boerenhuis met geïncorporeerde stal en bakstenen schuur met geïncorporeerd drieledig wagenhuis en stal; voor het woonhuis een witgekalkt bakhuis/zomerkeuken. Site aangeduid op de kaart van Ferraris (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1845). Erftoegang geflankeerd door twee grote linden.
ID: 78954 | Bouwkundig element
Dorpsstraat (Damme)
Neogotische parochiekerk gebouwd in 1890-1892 naar ontwerp van de Brugse architect Antoon Verbeke ter vervanging van een kerk opgetrokken in twee bouwfasen (circa 1790, herbouwd in 1837-1838) op de plaats van de middeleeuwse romaanse kerk. Georiënteerde kerk met achterliggend kerkhof, gelegen ten zuidwesten van het langgestrekte "dorpsplein" gevormd door het bredere centrale tracé van de Dorpsstraat.
ID: 78874 | Bouwkundig element
Dudzelesteenweg 1 (Damme)
Gelegen aan de hoek met Koolkerkesteenweg. Historische hoeve "De Snippe", beeldbepalend vanaf de Koolkerkesteenweg door het grote, prestigieuze boerenhuis. Gaat terug op een middeleeuws landgoed. Statig landhuis, haakse stalvleugel met evenwijdige schuurvleugel. Erfoprit geaccentueerd door rode bakstenen hekpijlers en twee grote bomen. Diep dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen afgeknot tentdak op houten kroonlijst met klossen.
ID: 78799 | Bouwkundig element
Estegemstraat 15 (Damme)
Kleine hoeve op het einde van de Estegemstraat, als site reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1841). Onverhard erf met witgekalkte gebouwen onder pannen zadeldaken.
ID: 78770 | Bouwkundig element
Fort Sint-Donaas 1 (Damme)
Hoeve, gelegen langs het Moordenaarsstraatje, een zijstraat van Fort Sint-Donaas die leidt naar de overzetboot over de Damse Vaart, de "Kobus". Woonhuis en achterliggend bijgebouw worden gebouwd in 1843 op een onbebouwd perceel. Uitbreidingen tijdens de 20ste eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak waarop een dakklokje. Voortgaande op kadastrale gegevens werd het huis "hersteld" na schade tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder meer met afbraak van de aanbouwen.
ID: 78675 | Bouwkundig element
Haringmarkt 1-3 (Damme)
Eénlagige, gekoppelde woonhuizen opgetrokken volgens kadaster circa 1837 als vrijstaand volume aan de noordwestelijke zijde van het plein. Verankerde en witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder een groot pannen zadeldak.
ID: 78676 | Bouwkundig element
Hulsterlo 1 (Damme)
Hoeve opklimmend tot minimum het tweede kwart van de 19de eeuw, zie boerenhuis en stalvleugel reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen. Lange erfoprit. Losstaande hoevegebouwen grosso modo in U-vormige opstelling omheen deels verhard erf met onder meer poel en mestvaalt. Ten zuiden van boerenhuis, stoep en moestuin. Witgekalkte, bakstenen bestanddelen op zwart gepekte plint onder overkragend zadeldak. Bakhuis-zomerkeuken en hondenhok met getrapt geveltje.