4064 resultaten
ID: 78821 | Bouwkundig element
Legeweg 12 (Damme)
Historische hoeve met losstaande bestanddelen, zijnde boerenhuis en schuur, allebei met aansluitende stal, haaks op elkaar geplaatst op een onverhard erf. Vanaf de Legeweg toegankelijk via een lange dreef, afgesloten met een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Boerenhuis met vermoedelijk 17de-eeuwse kern; baksteenbouw onder pannen zadeldaken, bestaande uit laaghuis van drie traveeën en hooghuis van twee traveeën. Afgebroken bakhuis; zomerkeuken.
ID: 78828 | Bouwkundig element
Moerkerkebrug 10-12, 10A (Damme)
Gebouwd in 1932. Schoolgebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen met centrale topgevel en rechts een haaks klassengebouw aan de speelplaats (nu openbare bibliotheek). Rode baksteenbouw, gekenmerkt door rechthoekige vensters onder betonnen lateien en aandaken voor de zijgevels. Een herdenkingssteen in de gevel verwijst naar de heropbouw van deze school.
ID: 78849 | Bouwkundig element
Molentje 17 (Damme)
Hoeve met losstaande U-vormig geplaatste bestanddelen, teruggaand op een historische site, zie aanduiding op de kaart van P. Pourbus (1561-1571). Een deel van de stallen en schuren uit de 19de eeuw met inbegrip van een indrukwekkende kapconstructie zijn bewaard gebleven.
ID: 78758 | Bouwkundig element
Natiënlaan 19-21, 19A (Damme)
De molen van Hoeke is een stenen bergmolen, opgetrokken in 1840 op een historische molensite ter hoogte van Hoekebrug. Ten oosten van de molen ligt een mechanische maalderij uit 1923 met ingewerkte nis met Mariabeeldje, met daarachter bebouwing dat gegroeid is uit en rond de voormalige molenaarswoning.
ID: 78834 | Bouwkundig element
Nieuwdorpstraat 43 (Damme)
Statig landhuis in ruime tuin. Het centrale hoofdvolume van het U-vormige complex is een herenhuis dat werd gebouwd in 1838, en door een grondige verbouwing en uitbreiding in 1910 in opdracht van Edmond Vanreybrouck, zijn huidige monumentale uitzicht verkreeg.
ID: 78729 | Bouwkundig element
Pottenbakkersstraat 1 (Damme)
Langgestrekt woonhuis vooruitspringend ten opzichte van de zuidelijke rooilijn, met aan westzijde bijgebouw verbonden door tuinmuur, oorspronkelijk vier kleine dorpswoningen met bijgebouw opgetrokken volgens kadaster circa 1844; achtereenvolgens samengevoegd in 1890 tot twee woningen en in 1893 tot één woonhuis. Witgekalkte en verankerde baksteenbouw met gepekte plint, van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak
ID: 78904 | Bouwkundig element
Processieweg 17 (Damme)
In de Processieweg door zijn verdieping opvallend burgerhuis, gebouwd in 1849 als kosterwoning. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Donkere baksteenbouw, voor- en rechter zijgevel witgeschilderd met gepekte plint.
ID: 78740 | Bouwkundig element
Slekstraat 2-4, 8 (Damme)
Ensemble van vier éénlaagshuisjes in spiegelbeeldschema opgetrokken volgens kadaster in 1839-1840; thans gerenoveerd. Kleinschalige rijbebouwing van respectievelijk drie (nummers 2-4) en twee (nummers 6-8) traveeën onder zadeldak (nieuwe pannen).
ID: 78764 | Bouwkundig / Landschappelijk element
St. Jacobsstraat (Damme)
Georiënteerde vroeg-gotische kerk, met koor, portaal en sacristie die in de 17de eeuw (her)opgebouwd zijn. Centraal in de dorpskern gelegen kerk, met omringend het goed bewaarde, omhaagde kerkhof met ruime grasperken en talrijke bomen. Het beeld van het kerkhof wordt bepaald door enkele uitzonderlijke graftekens, namelijk de monumentale neoclassicistische stèle van Petrus (Standaert) en een drietal zeer waardevolle smeedijzeren kruisen, waarvan één met koperplaat. Toegangsdreef met gekandelaarde leilindes.
ID: 79008 | Bouwkundig element
Veldstraat 16 (Damme)
Erftoegang via ijzeren hek; deels gekasseid en omhaagd erf met hoge aanplantingen en leibomen aan de westzijde. Verankerde bakstenen gebouwen met witgekalkte straat- en erfgevels op gepekte plint onder zadeldaken. Bijgebouw met in zuidgevel beglaasde rondboognis.