Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

13653 resultaten


ID: 208912 | Bouwkundig element

Klooster en bejaardentehuis Sint-Antonius

Dokter Haekstraat 9 (Dendermonde)
Voormalig klooster en bejaardentehuis "Sint-Antonius" van de zusters Kindsheid Jesu. Groot neogotisch complex gelegen in het dorpscentrum schuin tegenover de parochiekerk. Gesticht door de congregatie van zusters van Kindsheid Jesu, gevestigd in Sint-Jacobsklooster te Gent, op 5 oktober 1863.


ID: 48676 | Bouwkundig element

Lustdomein van de abt van de abdij van Affligem

Eegene 134-136, 134A-C (Dendermonde)
Herenhuis gelegen aan de Schelde, vermoedelijk in het derde kwart van de 18de eeuw gebouwd als buitenverblijf van kardinaal de Franckenberg, later olieslagerij Veldeman en maalderij en olieslagerij Duerinck. In 1886 wordt het huis uitgebreid, de oude bijgebouwen gesloopt en vervangen door de nog bestaande bedrijfsgebouwen en dienstgebouwen gegroepeerd in gesloten opstelling rondom de binnenplaats. Erf met voortuin aan de straatkant afgesloten door ijzeren hekwerk met centraal inrijhek aan ronde hekpijlers en bakstenen muur.


ID: 48875 | Bouwkundig element

Laad- en losgebouw stijfselfabriek Vermylen

Fabriekstraat (Dendermonde)
Tussen de scheepswerven van Baasrode en het station van Baasrode-Noord vestigden zich vanaf het einde van de 19de eeuw langsheen de Schelde een aantal belangrijke fabrieken zodat deze buurt zich ontwikkelde tot een grote industriezone. Bij de bedrijfsgebouwen van de fabriek Vermylen hoorde een behouden losstaand bakstenen laad- en losgebouw. Het rechthoekige gebouw heeft de vorm van een kleine toren en telt drie bouwlagen met plat dak.


ID: 48445 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Fabriekstraat 108 (Dendermonde)
Enkelhuis in baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder pseudomansardedak, gebouwd in 1888. De dakconstructie en de straatgevel werden aangepast in de jaren 1920.


ID: 48446 | Bouwkundig element

Hoekhuis en zagerij

Fabriekstraat 114 (Dendermonde)
De woning werd opgetrokken in 1900. De aanpalende zagerij werd in 1929 aangebouwd. Hoekhuis van twee bouwlagen, twee maal vier traveeën en een afgeschuinde hoektravee. Voormalige zagerij; houten skeletbouw opgevuld met metselwerk en onder een zadeldak bedekt met golfplaten. Straatgevel op gepikte plint en bovenaan voorzien van verluchtingsgaten. Rechthoekige openingen, onder meer dubbele schuifpoort op hangrail.


ID: 48440 | Bouwkundig element

Oliefabriek Usine Saint-Antoine

Fabriekstraat 39 (Dendermonde)
Opgericht in 1894 door Léon en Edmond De Bruyn. De oliefabriek naast de Schelde te Baasrode werd in de jaren voor 1900 en in het eerste decennium van de 20ste eeuw stelselmatig vergroot. Enkele van de oudste fabrieksgebouwen, parallel aan elkaar en haaks ingeplant tegenover de toegang, zijn nog als dusdanig herkenbaar bewaard gebleven. De twee meest vooruitspringende vleugels klimmen nog op tot de jaren 1890 en vertonen typische kenmerken van laat 19de-eeuwse bakstenen fabrieksarchitectuur.


ID: 48438 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen

Fabriekstraat 4-6 (Dendermonde)
Ensemble van burgerhuizen, gebouwd in 1898. Enkelhuizen van twee bouwlagen en drie traveeën onder doorlopend, pannen zadeldak.


ID: 48443 | Bouwkundig element

Ensemble van arbeiderswoningen

Fabriekstraat 84-88 (Dendermonde)
Rij van drie lage arbeiderswoningen, volgens het kadasterarchief opgetrokken in 1882 en 1888. Rijhuisjes van één bouwlaag en twee traveeën in verankerde baksteenbouw, onder doorlopend, pannen zadeldak.


ID: 48444 | Bouwkundig element

Villa

Fabriekstraat 98 (Dendermonde)
Vrijstaande villa, gebouwd door industrieel Theodore Vermylen in 1893. Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder een tent dak bedekt met kunstleien. Witgeschilderde baksteenbouw op plint in breuksteenverband met getraliede keldergaten.


ID: 48869 | Bouwkundig element

Batterij 3, sergeantenwoning en kazemat

Fortstraat 111, 116-118, 111A (Dendermonde)
Na 1876 werd gestart met de aanleg van drie vooruitgeschoven batterijen op een afstand van circa 2000 meter voor de omwalling van Dendermonde. Deze werden officieel aangelegd om de verdwenen lunet in de voorgracht van de Dendermondse vesting te vervangen. Deze zeer indrukwekkende en solitaire constructies liggen in een prachtig domein en gaan volledig in het landschap op. Het hoofdgebouw telt zeven traveeën en slechts één bouwlaag. De dakconstructie is door de aarden deklaag niet zichtbaar. Tegenover en buiten de gracht ligt de voormalige sergeantenwoning.