Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12725 resultaten


ID: 209303 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Brugsestraat 198-200 (Zedelgem)
Vrijstaand laag dubbelhuis, volgens kadastergegevens daterend van circa 1904. Nu gesplitst in twee woningen. Volume aan de straat onder zadeldak (zwarte, Vlaamse pannen) met vijf traveeën. Verankerde (sierankers), rode baksteenbouw met aan de voorgevel een bepleisterde plint met imitatievoegen. Gebruik van rode baksteen voor de doorlopende banden en strekken van de getoogde muuropeningen.


ID: 209507 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing

Brugsestraat 7-13 (Zedelgem)
Beeldbepalend samenstel gelegen op de hoek van het straatdeel palend aan het kerkplein, volgens jaartal daterend van "1907". Een imposant hoekcomplex waarbij de doorlopende kroonlijst met fraai uitgewerkte klossen de eenheid benadrukt. Nummer 7 is een bruinrode baksteenbouw (brede voeg) van twee bouwlagen en zes/een/een travee onder zadeldaken (zwarte, mechanische pannen). Verhoogde begane grond boven kelder met betraliede keldermonden. Hoger opgaande ingangstravee (van de vroegere herberg) afgewerkt met halfrond fronton onderbroken door vaas boven volutenvormige en florale versiering. Nummers 9-13. Samenstel van samen negen traveeën onder zadeldak (mechanische pannen), parement in oranje baksteen boven een gecementeerde plint. Sobere, segmentboogvormige muuropeningen, deuren met blauwhardstenen buitentrap.


ID: 209538 | Bouwkundig element

Tweewoonst

de Maerestraat 8 (Zedelgem)
Veldarbeiderswoningen, als tweewoonst opgetrokken in 1833 langs een veldweg. Gelegen op de wijk Haene vijver.


ID: 209307 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Noortweghe met erfbeplanting

Diksmuidse Heirweg 1 (Zedelgem)
Deze hoeve speelde een belangrijke rol in de ontginningsgeschiedenis van het "Vloethemveld". In 1392 was er in deze omgeving al een landbouwuitbating, hoeve omstreeks 1430 vermeld. De oorspronkelijke omwalde hoeve brandde eveneens voor 1623 af. Eind 18de eeuw sprake van de hoeve "genaempt Noortweghe". Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de hoeve aangeduid met drie gebouwen ten zuidoosten van het erf, in de loop van de 19de eeuw vonden verbouwingen plaats. 19de-eeuws boerenhuis met lange zuidwestvleugel en geïncorporeerde stallingen eventueel met oudere kern. Woning met aangebouwde keuken en bakhuis in verankerde, witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint, onder zadeldaken (Vlaamse pannen) en met recente muuropeningen. Monumentale schuur uit 1871 ten noorden van het erf in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Een tweede schuur in de zuidhoek van het erf is opgetrokken in gele en rode verankerde baksteen onder zadeldak.


ID: 209868 | Bouwkundig element

Herberg

Dorp 10 (Zedelgem)
Voormalige herberg, gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. De bebouwing gaat terug tot vóór 1600. De oudste vermelding van de herberg gaat terug tot 1633, in 1676 komt voor het eerst de herbergnaam "De Roode Leeuw" voor. Vanaf 1810 is er een houtzagerij gevestigd. Nogmaals herberg genoemd "A l'Université" tussen 1861 en 1911, maar daarna alweer schrijnwerkerij. Na de jaren 1970 worden de gebouwen tijdelijk in gebruik genomen door het West-Vlaams Technisch Centrum, schrijnwerkerij van tekentafels en schoolmeubelen. Later handelszaak (lingeriewinkel). Geelbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder half schilddak (Vlaamse pannen) en boven een bepleisterde plint met imitatievoegen. Kroonlijst op klossen. Woonhuis aan de Rijselsestraat uit de jaren 1940-1950 met historiserende deuromlijsting en pseudovakwerk in de geveltop. Boven de ingang een beeldnis met beeld van de Heilige Jozef, patroon van de schrijnwerkers.


ID: 209866 | Bouwkundig element

Herberg De Zwaan

Dorp 3-4, 5 (Zedelgem)
Voormalige herberg "De Zwaan", thans restaurant Bisart en verzekeringskantoor. Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. De herberg wordt vermeld halverwege de 16de eeuw. Vanaf 1800 zetelt de gemeenteraad in "De Zwaan" en wordt de herberg ook wel het "Gemeentehuis" genoemd. Rond 1900 wordt "De Zwaan" afgebroken. Tien meter naar achter worden een huis met wagenmakerij (nummer 3) en een nieuwe herberg met bakkerij en winkel (nummers 4-5) gebouwd. Nummer 3 met dwarsgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), tuitgevel met schouderstukken in oranje baksteen boven een grijze, bepleisterde plint. Op de traptop een smeedijzeren windvaan. De gevel van de tussenbouw uit de jaren 1950 is geïnspireerd op deze van 1900. Nummers 4-5. Op de hoek met de Rijselsestraat, verankerde baksteenbouw met witbepleisterde muren onder schilddak (mechanische pannen). Van de eenvoudige licht getoogde muuropeningen zijn enkel deze op de verdieping bewaard.


ID: 209545 | Bouwkundig element

Café  Gemeentehuis

Eernegemsestraat 1 (Zedelgem)
Samenstel van verschillende gebouwen schuin tegenover de ingang van de kerk. Bestaande uit een lager hoekpand met café en rechts ervan een hoger volume gelegen op een terugwijkende rooilijn met taverne en clublokaal. Er is reeds in 1661 sprake van een huis met herberg op deze plek. In 1830 school in deze woning, die ook als bakkerij dienst doet.. Vanaf circa 1850 wordt een gemeenteschool opgericht en dient het pand niet langer om les te geven. Verscheidene veranderingen en uitbreidingen in 1879-1905. Vermoedelijk vanaf ca. 1905 functie als gemeentehuis. Kort na 1965 verhuist het gemeentehuis naar een nieuw gebouw Geheel van gebouwen, fasegewijs tot stand gekomen. Hoekhuis van zes/een/vier traveeën in bruine, verankerde baksteen onder zadel- en schilddak (Vlaamse pannen), met uitzicht van circa 1879. Ingang via de hoektravee, in de zijgevel een bewaarde winkelpui. Rechtervleugel van circa 1898 en 1905 in bruine baksteen boven een gecementeerde plint onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 209573 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Eernegemsestraat 14 (Zedelgem)
Voormalige dokterswoning met kabinet, in 1906 gebouwd op de plaats van een 19de-eeuwse hoeve, met behoud van enkele oude delen van de voormalige hoeve naar ontwerp van de Torhoutse architect Thierry Nolf. Bestaande uit twee delen, enerzijds beeldbepalend woonhuis aan de straat en anderzijds een linkerdeel, achteruitwijkend op de rooilijn. Voormalig koetshuis geflankeerd door tuinen. Hoofdvolume met voorgevel in eclectische stijl. Roodbakstenen parement in combinatie met witgeglazuurde baksteen voor de doorlopende banden. Gebruik van blauwe hardsteen voor de lateien, dorpels, consoles, sluitstenen, bolkozijnen en buitentrapje. Licht vooruitspringend rechterdeel met rechtertravee onder trapgevel, getrapt dakvenster en dakkapel onder spits, ingesnoerd tentdak (leien). Achteruitwijkend gedeelte, in de zijgevel met bouwsporen van het volume uit 1869. Segmentboogvormige poort en venster onder strekken. Getrapt dakvenster met rondboogvenster.


ID: 209575 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Eernegemsestraat 39 (Zedelgem)
Beeldbepalend burgerhuis in de rij, op de hoek met Dorpwegel, oorspronkelijk een geheel vormend met Dorpwegel nummer 1. Voorheen uitgebaat als herberg "DEN HERT" zoals te zien op een foto van vóór 1910. Circa 1880 wordt door herbergier Pieter Maes de herberg op de Plaets opgetrokken en circa 1897 met een landgebouw uitgebreid. Gedeeltelijke reconstructie circa 1910. Breed huis van vijf traveeën in de bocht van de straat. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen) met beraapte gevel boven een grijsbeschilderde, bepleisterde plint.


ID: 209317 | Bouwkundig element

Kapel  Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Weeën

Faliestraat (Zedelgem)
In "1902" gebouwd in opdracht van Hendrik en Theresia Maertens. De volksmond heeft het ook over "kapel van de Faliestraat, kapel van de Klythoek en Maertenskapel". In 1964 ondergaat de kapel enkele herstellingswerken, onder meer het vervangen van de leien dakbedekking door eternietplaten. Gele baksteen onder zadeldak gecombineerd met rode baksteen voor de spitsboogomlijsting van deur en vensters, door- en omlopende banden en aflijning van het driehoekige fronton in de voorgevel. Toepassing van lisenen en tandlijsten die de topgevels aflijnen. Bekronend smeedijzeren kruis.