Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12725 resultaten


ID: 209322 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Groenestraat 26 (Zedelgem)
Hoekhuis met de Berkenhagestraat, van circa 1900. Tegenwoordig in gebruik als restaurant maar oorspronkelijk wellicht met herbergfunctie zie afgeschuinde hoektravee. Gele baksteenbouw boven een grijsbepleisterde plint en onder zadeldak met dakschild (Vlaamse pannen).


ID: 209323 | Bouwkundig element

Vrije basisschool Sint-Leoschool

Groenestraat 29 (Zedelgem)
Opgericht in 1905 in een bestaand omgebouwd notarishuis van circa 1840 en een in 1905 aangebouwde vleugel met achteraan een dwarsvleugel. De linkervleugel (oorspronkelijk notarishuis) aan de straatzijde heeft op de begane grond de indeling van circa 1840 met zeven traveeën en de deur in de derde travee bewaard. Zadeldak met links het dakschild van het oorspronkelijke dak (mechanische, zwarte pannen). De verdieping heeft slechts vijf traveeën. Rechtervleugel van 1905 in bruine, verankerde baksteen. De straatgevel is geritmeerd door geprofileerde traveenissen onder korfboog, zeven traveeën.


ID: 209881 | Bouwkundig element

Samenstel van drie woningen

Heidelbergstraat 17-21 (Zedelgem)
Beeldbepalend samenstel van drie woningen daterend van circa 1900, nu één geheel vormend als restaurant "De Lekpot" en woning. Opgetrokken als kuiperij en herberg, naar verluidt met bolbaan. Hoger opgaand middendeel (nummer 19), onder zadeldak (mechanische pannen) geflankeerd door twee lagere gebouwen (nummer 17 en nummer 21) onder mansardedaken (mechanische pannen) met dakvensters en dakkapellen. Nummer 17 met dwarsvleugel achteraan. Historiserende inslag bij de dakvensters met trapgevels, geblokte ontlastingsbogen en uitkragende rondboogfries op consoles. Gebouwen in witbeschilderde, verankerde baksteen boven een gepekte plint. Verschillend uitgewerkte muuropeningen, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Beluikte vensters met grote roedeverdeling bij nummer 17.


ID: 209879 | Bouwkundig element

Villa Stuivenberghe

Heidelbergstraat 2 (Zedelgem)
Op de hoek met de Autobaan. Vrijstaande bakstenen villa, opgetrokken als directeurswoning horend bij het aannemersbedrijf-schrijnwerkerij Verhaeghe.


ID: 209883 | Bouwkundig element

Villa Madonna

Heidelbergstraat 22 (Zedelgem)
Vrijstaand, imposant landhuis. Opgetrokken circa 1911 door Joseph Coppieters, telg van de adellijke familie en zoon van Léon Coppieters, die het "Vijverskasteel" bewoont. Vader Léon blijft eigenaar van de grond. Verankerde (sierankers), oranje baksteenbouw op asymmetrische plattegrond onder zadeldaken met wolfseinden (leien). Eclectische stijl met historiserende inslag getypeerd door vensters en kruiskozijnen, gevat in rond- en tudorboognissen, en kordon en aflijnende tandlijsten. B


ID: 209885 | Bouwkundig element

Directeurswoning

Heidelbergstraat 24 (Zedelgem)
Directeurswoning (circa 1905) horend bij een houtzagerij, opgetrokken door Camiel Barbier. Statig dubbelhuis van vijf traveeën onder mansardedak (leien). Symmetrisch uitgewerkte voorgevel in oranje baksteen gecombineerd met gele en rode baksteen voor de segmentboogvormige ontlastingsbogen, hoekkettingen, doorlopende banden en geometrisch siermetselwerk. Rechthoekige muuropeningen onder blauwhardstenen lateien waarboven de boogvelden zijn versierd met groen- en geelgeglazuurde tegels in dambordpatroon. Geblokte ontlastingsbogen met diamantkop als sluitsteen. Verhoogde begane grond boven een kelderverdieping met segmentboogvormige keldermonden. Deur met blauwhardstenen buitentrap. Mansardedak met centraal, neoclassicistisch dakvenster onder halfrond fronton en met flankerende voluten, links en rechts ronde dakkapellen met bekronende bol. Zij- en achtergevels met gedeeltelijke beraping, rechterzijgevel opengewerkt met rechthoekige vensters en rond venster met stervormige roedeverdeling.


ID: 209886 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Heidelbergstraat 25 (Zedelgem)
Vrijstaande, lage boerenarbeiderswoning, aan de straat gelegen. Wellicht van circa 1900, staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (1845). Dubbelhuis in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met muizentandlijst onder de dakrand.


ID: 209332 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Hoge Vautestraat 66 (Zedelgem)
Lage arbeiderswoning van circa 1900. Bebouwing op deze site gaat in ieder geval terug tot voor de opmaak van de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 210075 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Hoogveld

Hoogveld 4 (Zedelgem)
Kasteeldomein en voormalig kasteel van de familie van Zuylen van Nyevelt, met bijhorende hoeve, kapel en landgebouwen gelegen in een park met bruine beuken en monumentale paardenkastanje en doorsneden met eikendreven. Omheiningsmuur met theekoepel langs de westzijde. Vanaf 1861 fasegewijs tot stand gekomen. Vanaf 1982 in gebruik als ontmoetings-, vormings- en jeugdverblijfscentrum.


ID: 209657 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ichtegemsestraat 1 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf. De site staat al op de Ferrariskaart (1770-1778) en het primitief kadasterplan (circa 1830). Het kadaster registreert in 1913 een volledige herbouw van het woonhuis, de landgebouwen ondergaan enkele wijzigingen. In 1941 volgt nog een uitbreiding van het woonhuis en worden de landgebouwen aangepast. Woonhuis ten noorden van het erf, dubbelhuis in bruine, verankerde baksteen met twee bouwlagen en vier traveeën met links een opkamertravee onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen).