Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2066 resultaten


ID: 301499 | Bouwkundig element

Sint-Aloysiuscollege

Weggevoerdenstraat 55, 55A (Ninove)
Oorspronkelijk neogotisch schoolcomplex uit 1882-1883. Onder principaal Albert Steyaert werd in 1938-1939 een nieuwe dwarsvleugel met toneelzaal en kapel opgetrokken in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architect Flor Van Reeth.


ID: 47517 | Bouwkundig element

Sint-Willibrorduskapel

Meren (Olen)
Georiënteerde bakstenen kapel van twee traveeën met driezijdige sluiting onder zadeldak met klokkentorentje.


ID: 47527 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Processieweg 2 (Olen)
Driebeukige longitudinale kerk met vroeg-gotische westtoren van circa 1400 en gotisch koor en middenbeuk uit de 15de- 16de eeuw.


ID: 301998 | Landschappelijk geheel

Duin- en polderlandschap

Dorpsstraat, Duinenstraat, Nieuwpoortsesteenweg, Zeedijk (Oostende)
Het gebied omvat de duinstrook en het aansluitend poldergebied tussen de Zeedijk en de Nieuwpoortsesteenweg te Oostende. In de duinen bevinden zich nog restanten van bunkers uit de Eerste of Tweede Wereldoorlog.


ID: 302167 | Bouwkundig element

Dorpskom Stene

Klaverstraat, Oudstrijdersplein, Schorredijk, Steensedijk, Stenedorpstraat (Oostende)
De dorpskom van Stene wordt ingesloten door de Steensedijk en de Schorredijk. De Stenedorpstraat is de van noord naar zuid lopende hoofdstraat getypeerd door de Sint-Annakerk met kerkhof, voormalige pastorie, de molenromp en de twee grote hoeves aan beide uiteinden van de straat.


ID: 301861 | Bouwkundig element

Sluizencomplex Plassendale met omgeving

Oudenburgsesteenweg (Oostende), Plassendale, Vaartdijk-Noord, Vaartdijk-Zuid, Zwaanhoek (Oudenburg)
Het dorpsgezicht is een gehucht gegroeid op en rond de militaire versterking en het sluizencomplex Plassendale.


ID: 36706 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Barokke pijlerkapel met linde

Issegem (Oosterzele)
Het pijlerkapelletje en de linde vormen een onverbrekelijke eenheid, ingeplant bij een kruispunt van wegen. De boom is volgens de overlevering ouder dan de kapel, gebouwd in 1637, zoals aangegeven op een cartouchevormige gevelsteen. Het betreft een Hollandse linde met een stamomtrek van 456 cm en kenmerken van een etagelinde. De linde deed ook dienst als schermboom bij de verdwenen Issegemhoeve.


ID: 36723 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Pastorieberg 2 (Oosterzele)
Hoog bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen op kelderverdieping, in neoromaans getinte stijl, volgens archiefstukken opgetrokken naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny van 1871. Achterliggende ommuurde tuin. Van de oude pastorie uit 18de eeuw bleef het volume van de benedenverdieping van zeven traveeën behouden, nu bijgebouw.


ID: 36786 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Sint-Antoniusplein 10 (Oosterzele)
De pastorie werd opgetrokken in 1781 en werd in het laatste kwart van de 19de eeuw opgehoogd. De interieurindeling en aankleding uit beide afzonderlijke periodes bleef bewaard. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, met bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint. De pastorie is ingeplant in een tuin aangelegd in landschappelijke stijl met een vijver met brugje.


ID: 130969 | Landschappelijk element

Geknotte zwarte populier

Steenstraat (Oosterzele)
De solitaire geknotte zwarte populier (Populus nigra) bevindt zich langs de Steenstraat te Oosterzele, naast een gracht. De boom heeft een knotvorm waarbij de afgekapte takken werden gebruikt als brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout of loofvoedering.