Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2066 resultaten


ID: 18272 | Bouwkundig element

Elektrisch onderstation ontworpen door J.A. De Bondt

Kwakkelstraat 41, 41A (Gent)
Het onderstation werd gebouwd in 1934 naar ontwerp van architect J.A. De Bondt en hoort tot een reeks van elektriciteitscabines en onderstations die hij ontwierp voor Gentse Elektriciteitsmaatschappij.


ID: 302280 | Bouwkundig element

Hof van Herzele

Lange Kruisstraat 2, Sint-Baafsplein 22-70 (Gent)
Het pand behoorde oorspronkelijk toe aan de heren van Herzele. De meerlagige middeleeuws panden opgetrokken uit Doornikse kalksteen met een constructiemethode en vormentaal eigen aan de 13de eeuw, werden in de 18de eeuw aangepast naar de toenmalige smaak.


ID: 25340 | Bouwkundig element

Refugiehuis abdij van Drongen

Lange Steenstraat 54 (Gent)
Bepleisterd en beschilderd rijhuis met twee bouwlagen, drie traveeën en zadeldak. Onderbouw van Ledesteen. Kern uit de 16de eeuw, aangepast in de loop van de 19de eeuw.


ID: 18439 | Bouwkundig element

Elektriciteitscentrale Langerbrugge

Langerbruggekaai 3 (Gent)
De elektriciteitscentrale Langerbrugge werd reeds voor de Eerste Wereldoorlog opgericht naar ontwerp van architect Eugène Dhuicque. De site ontwikkelde zich in de loop van de 20ste eeuw. De nog aanwezige gebouwen en installaties illustreren de technische evolutie in het productieproces van de elektriciteitsvoorziening.


ID: 20019 | Bouwkundig element

Klinisch en Poliklinisch Instituut

Louis Pasteurlaan 1-2 (Gent)
De Klinische en Poliklinische Instituten vormen een belangrijk onderdeel van de wetenschappelijke Instituten van de Bijloke die ingenieur-architect Louis Cloquet in 1899-1900 realiseerde voor de Gentse universiteit. Ze vormen een gaaf bewaarde entiteit in eclectische stijl en getuigen van een omstreeks 1900 kenmerkende architectuur die zowel in materiaalkeuze als detaillering aanleunt bij de art nouveau.


ID: 26667 | Bouwkundig element

Station Oostakker

Lourdesstraat 6, 6A (Gent)
Het station van Oostakker naar ontwerp van architect Eduard Rigelle, werd gebouwd in 1911 om de vele bedevaarders naar Oostakker-Lourdes te brengen. Conceptueel en stilistisch behoort het tot de kenmerkende spoorwegarchitectuur van het begin van de 20ste eeuw doch met invloed van de art-nouveaustijl. Hoofdgebouw van acht traveeën en één bouwlaag waarvan de drie linker traveeën een uitspringend blok vormen met toegang naar de lokettenzaal met rechts daarvan een lange zaal. Links van de lokettenzaal sluit de woning van de stationschef aan.


ID: 301155 | Bouwkundig element

Schandpaal

Mendonkdorp (Gent)
Schandpaal, opgegraven naast de kerk in 1868, nu tegenover de kerk geplaatst. Zou volgens het wapenschild geplaatst zijn door Monseigneur Van Eersel, bisschop van Gent van 1772 tot 1778 en heer van Mendonk.


ID: 18519 | Bouwkundig element

Parochiale Katholieke Kring

Meulesteedsesteenweg 515-517 (Gent)
Neoclassisistisch dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder mansardedak, voorzien van vijf oeils-de-boeuf, gebouwd in opdracht van pastoor A. Leirens in 1868. Op de binnenkoer bevindt zich, haaks achter het hoofdgebouw een merkwaardige constructie bekend als de villa Florentina of verblijf van de zusters van Sint-Vincentius van Deinze, opgericht in 1894. Het schoolgebouw rechts dateert in kern van 1879.


ID: 25392 | Bouwkundig element

Romaanse patriciërswoning De Kleine Sikkel

Nederpolder 2 (Gent)
Dit imposante gebouw staat bekend als De Kleine Sikkel en dateert uit het begin van de 13de eeuw. Het huidige uitzicht is het resultaat van een restauratie van 1912. De voorgevel is een brede gekanteelde schermgevel uit Doornikse kalksteen die typisch is voor de eerste stenen woonhuizen in de stad.


ID: 25393 | Bouwkundig element

Neogotisch burgerhuis met restant steen en stadsomwalling

Nederpolder 4 (Gent)
Het pand vertoont momenteel de uiterlijke kenmerken van een neogotisch dubbelhuis met schilddak maar gaat terug op een 13de-eeuws steen waarvan de gewelfde kelder met zuilen bewaard bleef. De achtergevel bleef eveneens bewaard. De huidige straatgevel is een reconstructie uit 1882 naar de toestand van het pand voor de grote verbouwing van 1560. Aansluitend bij het pand ligt een deel van de oude omwalling van de eerste portus van Gent, daterend uit het vierde kwart van de 10de eeuw.