Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2066 resultaten


ID: 20841 | Bouwkundig element

Herenhuis

Oude Houtlei 58 (Gent)
Ten zuiden van het poortgebouw van het klooster van Poortakker langs de Oude Houtlei bevindt zich een laat 19de-eeuwse herenhuis met enkelhuisopstand, volgens kadastergegevens nieuw opgericht in 1891 door Marie-Thérèse Bracq. Onderkelderd breedhuis van zes traveeën breed en drie bouwlagen met een zadeldak.


ID: 26396 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dekenij-pastorie Sint-Gerulfparochie met tuin

Oude-Abdijstraat 56 (Gent)
Classicistische pastorie opgetrokken in opdracht van de Abdij van Drongen in 1773. Het is een representatief voorbeeld van een pastorie uit de tweede helft van de 18de eeuw die haar volledige configuratie inclusief tuin, ommuring met kapel en koetshuis heeft bewaard.


ID: 126562 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Westerbegraafplaats

Palinghuizen 143 (Gent)
De Westerbegraafplaats werd in 1873 in gebruik genomen als seculiere begraafplaats voor voornamelijk vooraanstaande burgers. De toegangsgebouwen en de afsluitingsmuur werden tussen 1867 en 1882 opgericht naar ontwerp van de toenmalige stadsarchitect Adolphe Pauli. Het park werd aangelegd door Louis Van Houtte en Ambrosius Verschaffelt. Dit type van begraafplaats met een ‘tuin der doden’ in landschapsstijl komt in ons land nog zeer zelden voor.


ID: 18587 | Bouwkundig element

Beluik Hof van Barmhartigheid

Peerstraat 79-87, 91-93 (Gent)
De zogenaamde Hof Van Barmhartigheid is als oude hoeve, opklimmend tot de 18de eeuw, een unieke getuige van het landelijk verleden van Rooigem. Het vormt een goed voorbeeld van 19de-eeuwse arbeidershuisvesting door het verbouwen van de oude hoeve tot een beluik. Het opsplitsen van bestaande panden tot arbeidershuisjes vormt één van de oudste beluikvormen, een destijds typisch en nu zeer zeldzaam geworden Gents fenomeen.


ID: 301347 | Archeologisch geheel

Site van het Prinsenhof

Pluimstraat, Prinsenhof, Prinsenhofplein, Rabotstraat, Sanderswal, Simon de Mirabellostraat, Zilverhof (Gent)
De site van het Prinsenhof in Gent, geboorteplaats van Keizer Karel, is één van de weinige bewaarde hertogelijke paleizen in Vlaanderen.


ID: 19617 | Bouwkundig element

Herenhuis ontworpen door J.F. Colin

Prinsenhof 113-139 (Gent)
Deze imposante woning werd in 1791 opgetrokken door meester timmerman en schrijnwerker Joachim Frans Colin. In dit pand werden enkele oudere Prinsenhofresten geïntegreerd. Het gebouw is een typische laat 18de-eeuwse herenwoning met een hoge lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen.


ID: 19605 | Bouwkundig element

Herenhuis met atelier en tuin

Prinsenhof 71 (Gent)
Een in oorsprong 15de-eeuws onderdeel van de vorstelijke residentie Prinsenhof, opgenomen in een groot woonhuis uit de late 18de of het begin van de 19de eeuw met een kenmerkende neoclassicistische architectuur waar Jean Baptiste Bethune, promotor van de neogotiek, lange tijd heeft verbleven en waaraan zijn glazeniersatelier was gehecht.


ID: 307979 | Bouwkundig element

Delen van het Leeuwenhof

Prinsenhof 79 (Gent)
De noordmuur, westmuur en zuidmuur van het koetsgebouw van Prinsenhof 79 zijn een onder­deel van het zoge­noem­de Leeu­wen­hof, we­reld­beroemde dierentuin die vanaf de 15de eeuw bij het Prinsen­hof hoorde en een rijke collec­tie aan exotische dieren bevatte.


ID: 19622 | Bouwkundig element

Huizenrij met lijstgevel

Prinsenhofplein 8-11 (Gent)
Deze huizenrij werd volgens bouwaanvraag van 1782 opgetrokken als een eenheidsbebouwing. Het is één van de vroegst bekende voorbeelden van een dergelijk architecturaal concept.


ID: 214954 | Bouwkundig element

Reclameschildering Cigarettes Marouf

Prinses Clementinalaan 205-213 (Gent)
De reclamemuurschildering verwijst naar de firma Cigarettes Egyptiennes Marouf Matossiari. Op basis van bedrijfsgegevens en stilistische kenmerken valt te muurschildering te dateren in de jaren 1920.