Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2066 resultaten


ID: 19545 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Nieuwebosstraat 1, 1A-E (Gent)
Het neoclassicistisch herenhuis werd, samen met de naastliggende panden nummer 3 en 5, opgetrokken in 1846-1848. Het neoclassicistische herenhuis telt drie bouwlagen en vijf traveeën. Woning van het type enkelhuis met een poort in de bredere rechtertravee waarachter een brede gang met doorrit.


ID: 19546 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis met achterliggende werkplaats

Nieuwebosstraat 3 (Gent)
Het neoclassicistisch herenhuis werd, samen met de naastliggende panden nummer 1 en 5, opgetrokken in 1846-1848. Het telt drie bouwlagen en vier traveeën. Tijdens het interbellum werd het uitzicht van de voorgevel gewijzigd. In achterbouw, en duidelijk zichtbaar vanaf de overzijde der Schelde, bevinden zich de gebouwen van de machinebouw-werkplaats.


ID: 19547 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Nieuwebosstraat 5 (Gent)
Het neoclassicistisch herenhuis werd, samen met de naastliggende panden nummer 1 en 3, opgetrokken in 1846-1848. Het neoclassicistische herenhuis telt drie bouwlagen en vijf traveeën. Woning van het type enkelhuis met een poort in de bredere rechtertravee waarachter een brede gang met doorrit.


ID: 19548 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Annaparochie

Nieuwebosstraat 64 (Gent)
De pastorie van de Sint-Annaparochie werd in 1860-1862 opgetrokken in eclectische stijl naar ontwerp van van architect Jacques Van Hoecke. Het bouwvolume van de pastorie omvat enerzijds een hoofdvolume van drie venstertraveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Links paalt een woonhuisdeel van slechts één bouwlaag onder lessenaarsdaken en deels met plat dak.


ID: 25426 | Bouwkundig element

Pakhuis vlasspinnerij La Lys S.A.

Nieuwpoort 35 (Gent)
Het kleine pakhuis is voorzien van een vrij imposante voorgevel en werd circa 1895 opgetrokken ten behoeve van een toenmalig voor de Gentse regio kenmerkend textielbedrijf, namelijk de vlasspinnerij La Lys S.A. De symmetrisch ingedeelde voorgevel bestaat uit twee bouwlagen en drie traveeën.


ID: 25477 | Bouwkundig element

Hotel de Jonghe d'Ardoye

Onderstraat 8 (Gent)
Voormalig herenhuis, gebouwd in 1751 met behoud van een deel van het Hof van Camericke en sinds 1833 in gebruik door de School van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie. In U-vorm ingeplante vleugels rondom een vierkante binnenplaats. Voorgevel opgevat als een lijstgevel met twee bouwlagen en acht traveeën onder twee zadeldaken, gemarkeerd door een driehoekig fronton. Binnenplaats met gelijkaardige noord- en zuidgevel van drie traveeën. Tuingevel van de zuidvleugel in rococostijl van acht traveeën met twee bouwlagen onder mansardedak. Aan de straatzijde schoolgebouwen uit einde 19de eeuw in een sobere neogotische stijl.


ID: 26677 | Bouwkundig element

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Onze Lieve Vrouwdreef (Gent)
De bedevaartskerk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en het aangehecht kloosterhuis genaamd Sint-Victorresidentie, werden gebouwd in 1875-1877 naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters. Monumentale transeptloze basilicale kerk in typische laatneogotische baksteenbouw met beperkte verwerking van natuursteen. Opmerkelijk is de sterk symmetrische aanleg en opstand van de kerk.


ID: 26681 | Bouwkundig element

Residentie Sint-Victor, klooster der jezuïeten

Onze Lieve Vrouwdreef (Gent)
Neogotische baksteenbouw opgetrokken naar ontwerp van architect E. Van Hoecke-Peeters in 1877 tegen de zuidoostelijke hoek van de basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en omringd door een ommuurde tuin. L-vormig patershuis zijdelings aansluitend tegen de zuidelijke sacristie van de basiliek. Neogotische baksteenbouw met verzorgde detaillering en vrij gaaf bewaard karakter.


ID: 20840 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster van Poortakker

Oude Houtlei 50, 56-58, Wellingstraat 32 (Gent)
De laat 19de-eeuwse Poortakkerkapel en het bijhorend kloostercomplex met kloostertuin vormen een voorbeeld van neogotische bouwkunst, een constructie van vooraanstaande kunstenaars voor de neogotiek, namelijk Arthur Verhaegen in samenwerking met Jean-Baptiste Bethune en Florimond Van de Poele. Het goed bewaard geheel dankt zijn architecturale kwaliteiten onder meer aan het totaalconcept en de consequente eenheidsstijl.


ID: 20839 | Bouwkundig element

Aalmoezenierswoning van klooster van Poortakker

Oude Houtlei 56 (Gent)
Bij het klooster van Poortakker hoort een aan de straat palende neogotische woning, vroeger bewoond door de aalmoezenier van het klooster. Volgens de voorgevelopstand van de woning bij de bouwaanvraag van 1877 telde het huis aanvankelijk slechts twee bouwlagen. De verhoging van het huis met een tweede bovenverdieping en de toevoeging van de vierkante hoektoren zal wellicht deel uitgemaakt hebben van de latere vergroting van het huis die die 1906 kadastraal werden geregistreerd.