Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

217 resultaten


ID: 307153 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen

Naamsesteenweg 298-302 (Leuven)
Dit ensemble van drie eclectische burgerwoningen, geïnspireerd op de traditionele bak- en zandsteenstijl, werd kadastraal geregistreerd in 1924. Hoewel gelijktijdig verkaveld en opgetrokken, werd nummer 302 in opdracht van Frederik Crabeels–Smouth gebouwd en werden de overige panden gebouwd in opdracht van Camiel Coetermans–Verhoft, een rentenier uit Leuven.


ID: 305645 | Bouwkundig element

Villa Julia-Maria

Naamsesteenweg 334 (Leuven)
Vrijstaande, monumentale villa in eclectische stijl met kenmerken van de neogotiek, de neoromaanse en neo-Vlaamserenaissance-stijl, opgetrokken in opdracht van de apotheker Emiel Steenhoudt in 1902. Door het ontbreken van de bouwaanvraag is de architect niet gekend.


ID: 305647 | Bouwkundig element

Modernistisch hoekpand

Naamsesteenweg 357 (Leuven)
Dit burgerhuis in baksteenmodernisme werd kadastraal geregistreerd in 1938 en vormt een beeldbepalend hoekpand langs de Naamsesteenweg. Het gebouw situeert zich op een hoekperceel dat gevat zit tussen de Naamsesteenweg met haaks daarop de brug boven de Groenstraat die toegang verleent tot het Heilig-Hartinstituut enerzijds, en de opvallend veel lager gelegen Groenstraat anderzijds. Met zijn kwartrond uitkragende en boven de kroonlijst doorgetrokken middentravee, richt het hoekpand zich uitgesproken naar de drukke Naamsesteenweg. Het pand bleef, onder meer door de aanwezigheid van het oorspronkelijke schrijnwerk, erg gaaf bewaard.


ID: 305648 | Bouwkundig element

Villa in regionalistische stijl

Naamsesteenweg 478 (Leuven)
Deze villa in een eigentijds regionalisme naar ontwerp van de architect Léon Ide (De Haan) werd kadastraal geregistreerd in 1939 en gebouwd in opdracht van Aloïs-Marie Auguste Van Diest-Engels, bankier uit Leuven. Opvallend is de scherpe puntgevel waarachter een complexe dakstructuur schuilgaat, kenmerkend voor het oeuvre van architect Ide.


ID: 305649 | Bouwkundig element

Rozenhof

Naamsesteenweg 480 (Leuven)
Villa opgetrokken in 1902 naar een ontwerp van de architect Ridderbeecks, in opdracht van rentenier Robert Ledoray-Hela. Eclectische vormentaal gekenmerkt door contrasterende rode en witte baksteen. Gaaf bewaard met inbegrip het oorspronkelijke schrijnwerk en het hekken aan de straat.


ID: 305650 | Bouwkundig element

Modernistisch samenstel

Naamsesteenweg 489-491 (Leuven)
Het samenstel van twee modernistische woningen werd in 1933 ontworpen door architect Alphonse Marchal. Nummer 489 werd opgetrokken in opdracht van Henri Melon. Nummer 491 werd gebouwd in opdracht van Alphonse Rondou, en sluit qua stijl, verhoudingen en materialen naadloos aan bij de 489. Marchal ontwierp beide woningen in een sobere, modernistische stijl met referenties naar de pakketbootstijl.


ID: 305634 | Bouwkundig element

Gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl

Naamsesteenweg 52-54 (Leuven)
De twee gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl werden kadastraal geregistreerd in 1902. De opdracht ging uit van Juliaan Jozef Dony, een ingenieur afkomstig uit ’s Hertogenbosch, Nederland. Door het ontbreken van de bouwaanvraag, is de architect niet gekend.


ID: 305651 | Bouwkundig element

Kloosterdomein Missiehuis De Jacht

Naamsesteenweg 575, 575C-D (Leuven)
Het kloosterdomein van Missiehuis De Jacht vormt een kenmerkend ensemble bestaande uit een hoofdgebouw met rondgang rond een binnentuin, een gastenverblijf en een boerderij in het zuiden, een ziekenpaviljoen in het noorden en een begraafplaats met Lourdesgrot in het noordoosten van het perceel. Het Missiehuis werd in 1927-1928 ontworpen door de Heverlese architect Theo Van Dormael in opdracht van de kanunnikessen-missionarissen van de Heilige Augustinus.


ID: 305652 | Bouwkundig element

Villa in art deco

Naamsesteenweg 577 (Leuven)
De kleine villa in art-decostijl met cottage-invloeden werd gebouwd naar een ontwerp van architect A. Mommaels uit 1928 in opdracht van Reginald Meulemans. De woning ligt teruggetrokken op het perceel dat wordt omgeven door een hoge haag. Deze haag vormde een vereiste in de bouwvergunning en is intact bewaard.


ID: 42583 | Bouwkundig element

Boswachtershuis met wapensteen van 1727

Naamsesteenweg 581 (Leuven)
Op de hoek van de dreef naar het klooster van de Jacht en de Naamsesteenweg staat een boswachtershuis van 1909 met een ingewerkte wapensteen van 1727. Het pand werd gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1905, ingediend door H. Reynaert in opdracht van de hertogen van Arenberg. In 1909 werd de vergunning verleend om te bouwen. Het ontwerp voor het bakstenen boswachtershuis werd getekend door de architect J. Vanderperre.