Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

217 resultaten


ID: 305635 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch rijhuis met winkelpui

Naamsesteenweg 59 (Leuven)
Neoclassicistisch rijhuis met een eenvoudige, ontpleisterde bakstenen lijstgevel en een bewaarde houten winkelpui. Het pand werd kadastraal geregistreerd in 1882, gebouwd in opdracht van de landbouwster Joanna Bertens.


ID: 305636 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Naamsesteenweg 98 (Leuven)
Burgerhuis met een verzorgde lijstgevel in rode en zwarte baksteenbouw, het laatst overgebleven pand van een rijtje van drie woningen. Het geheel werd opgetrokken door de handelaar in lijmstoffen Paul Draps na de sloop van een vroegere kaarsenfabriek, en kadastraal geregistreerd in 1888.


ID: 305654 | Bouwkundig element

Stadsbegraafplaats Leuven

Nieuwe Kerkhofdreef (Leuven)
De stadsbegraafplaats van Leuven, ruim 11 ha groot, is één van de grotere historische begraafplaatsen in België. Sinds 1785 wordt op deze locatie begraven, en tot 1921 volgden meerdere uitbreidingen elkaar op. De site omvat het ‘oud kerkhof’ en de ‘annexe’ aangelegd volgens een rasterstructuur, en het meer landschappelijke ‘nieuw kerkhof’.


ID: 305656 | Bouwkundig element

Modernistische villa

Oud-Heverleestraat 22 (Leuven)
Architect Maurice Haesevoets ontwierp in 1975 een erg moderne woning voor Victor Doyen. De vrijstaande woning is ingebouwd in de helling van een perceel tussen de Oud-Heverleestraat en de spoorlijn. De woning presenteert zich aan straatzijde als een uitgezuiverd ontwerp van twee gestapelde bouwlagen. De verschillende bouwlagen wisselen transparantie af met geslotenheid, afgestemd op de achterliggende functies, namelijk dag- en nachtruimtes of primaire en secundaire ruimtes.


ID: 305657 | Bouwkundig element

Villa in brutalistische stijl

Oud-Heverleestraat 83 (Leuven)
De villa in brutalistische stijl werd gebouwd naar ontwerp van Paul Meekels uit 1975, in opdracht van Yvo Brosens. De brutalistische éénlagige villa werd opgetrokken in een beton- en baksteenbouw onder getrapte platte daken.


ID: 201368 | Bouwkundig element

Kerk Onze-Lieve-Vrouw van Troost en augustijnenklooster

Pakenstraat 65 (Leuven)
De parochiekerk van de parochiale gemeenschap Onze-Lieve-Vrouw van Troost is samen met het ten zuiden aanpalende augustijnenklooster Sint-Thomas van Villanova gelegen langs de Pakenstraat en situeert zich op het hoogste punt van deze steil oplopende straat. De kerk werd opgetrokken in een neoromaanse bouwstijl. De bouw van de kerk begon in 1952 en in 1955 werd ze in gebruik genomen. Het klooster werd gerealiseerd volgens een bouwaanvraag uit 1956 en sluit via een eenlaagse gang aan op de kerk. Zowel de kerk als het klooster werden gerealiseerd naar het ontwerp van architect Karel Van Cauwenberghe uit Eeklo. Hoewel de kerk en het klooster niet werden gerealiseerd volgens dezelfde bouwaanvraag, kan wel gesproken worden van een totaalconcept door Van Cauwenberghe.


ID: 307156 | Bouwkundig element

Mausoleum Armand Thiéry en Mariagrot

Pakenstraat 65 (Leuven)
Op het sterk beboste domein van de Kerk Onze-Lieve-Vrouw van Troost en het Augustijnenklooster bevindt zich, enigszins verscholen, het enigmatische mausoleum van Armand Thiéry, dat verwijst naar de 19de- en begin-20ste-eeuwse geschiedenis van deze plaats voor de komst van de kerk en het klooster. Dit mausoleum, overwegend opgetrokken in neogotische stijl, is vanwege zijn symboliek en rijke beeldhouwkunst van grote artistieke en architecturale waarde. Een tiental meter ten zuidwesten van het mausoleum verschuilt een Mariagrot met een houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes zich onder het groen. Gezien de symboliek en de opschriften hield het ensemble van mausoleum en Mariagrot met grote zekerheid verband met het seminarie Leo XIII, waar Thiéry actief in betrokken was.


ID: 305659 | Bouwkundig element

Bel-etagewoning in modernistische stijl

Paul Van Ostaijenlaan 1 (Leuven)
De bel-etagewoning in modernistische stijl met verwijzingen naar de pakketbootstijl, naar ontwerp van Louis Van Roy uit 1938, werd gebouwd in opdracht van Joseph Steen-Boon. De burgerwoning, gelegen op de hoek van de Paul Van Ostaijenlaan, is een rijwoning van twee bouwlagen opgebouwd in platte gele baksteen met geaccentueerde lintvoeg op hardstenen plint.


ID: 305661 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Paul Van Ostaijenlaan 10 (Leuven)
Deze burgerwoning werd kadastraal geregistreerd in 1929. De opdrachtgever kon niet worden achterhaald in het kadaster. De burgerwoning is getypeerd door een asymmetrische puntgevel en door een gedetailleerde aanwending van het baksteenmetselwerk, kenmerkend voor een bouwstijl die zich op de cottagestijl en op het regionalisme inspireert. De architect van de woning is niet gekend. De woning bleef gaaf bewaard, onder meer door de gedeeltelijke aanwezigheid van het originele schrijnwerk bestaande uit ramen met een fijne roedeverdeling, luiken en de voordeur.


ID: 305662 | Bouwkundig element

Don Bosco Peda

Paul Van Ostaijenlaan 21 (Leuven)
Studentenhuis opgericht door de salesianen van de Don Boscogemeenschap in 1962-1965. Gebouw in een brutalistische, sterk gestileerde en monumentale vormentaal naar het ontwerp van architect Victor Broos uit 1958.