Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

217 resultaten


ID: 305663 | Bouwkundig element

Les Rosiers

Paul Van Ostaijenlaan 26 (Leuven)
Burgerhuis in half open bebouwing met art-deco- en cottage-inslag, in 1925 samen met het buurpand gebouwd in opdracht van Lodewijk-Hendrik Pinnoy-Machtens. Vermoedelijk in het late interbellum aangepast met een modernistische bow-window.


ID: 305664 | Bouwkundig element

Gekoppelde burgerhuizen

Paul Van Ostaijenlaan 69-71 (Leuven)
De identieke, volgens repeterend schema gekoppelde burgerhuizen zijn gebouwd door schoolhoofd Cl. Mommaerts en René Morren, naar een ontwerp van Alphonse Marchal uit 1937. De eenvoudige bakstenen gevels bezet met cimorné, onderscheiden zich door glas-in-loodramen en smeedwerk in art-decostijl.


ID: 305660 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen

Paul Van Ostaijenlaan 7-9 (Leuven)
De twee sterk gelijkende rijwoningen uit 1931 werden naar ontwerp van architect C. Goemans in opdracht van meester-schrijnwerker Joseph Remy opgetrokken als “werkmanshuizen”. Als ensemble met gaaf bewaard schrijnwerk vormen beide woningen een mooi geheel in de Paul Van Ostaijenlaan.


ID: 305665 | Bouwkundig element

Philipstorens

Philipssite 3, 3b (Leuven)
De Philipssite in Heverlee, een fabrieksterrein met monumentale fabriekshallen en -loodsen in zakelijke, modernistische bouwstijl, werd opgetrokken tussen 1929 en 1941 naar het model van de Philipsfabriek in Eindhoven. Het functioneel fabrieksgebouw uit 1941 kenmerkt het landschap van Heverlee en vormt een herinnering aan het industriële verleden van de voormalige gemeente.


ID: 305666 | Bouwkundig element

Bediendewoningen

Pleinstraat 54-76 (Leuven)
Eenheidsbebouwing van twaalf bediendewoningen met neotraditionele elementen, opgetrokken in 1905 voor industrieel Jakob Van Ex-Toelen, naar ontwerp van H. Marneff. De enkelhuizen zijn in repeterend schema naast elkaar geplaatst. De rode bakstenen lijstgevels zijn sterk gelijkend maar hebben per woning een unieke gevelornamentiek, met afwisseling in de friezen, sierlijsten onder de kroonlijst en waterlijsten.


ID: 305670 | Bouwkundig element

Burgerhuis in neotraditionele stijl

Prins de Lignestraat 13 (Leuven)
Het half vrijstaande burgerhuis in neotraditionele stijl uit 1921 werd gebouwd in opdracht van priester of kanunnik J. Forget, naar ontwerp van architect Theo Van Dormael, die verschillende burgerhuizen realiseerde in de Prins de Lignestraat. De woning werd ontworpen in een sterk historiserende bouwstijl, refererend naar de traditionele bak- en zandsteenstijl.


ID: 305671 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Prins de Lignestraat 15 (Leuven)
Het half vrijstaande burgerhuis werd in 1928 in sobere stijl opgetrokken in opdracht van Petrus Dewit. De architect wordt niet vermeld in het bouwdossier.


ID: 305673 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen

Prins de Lignestraat 21-25 (Leuven)
Het ensemble van drie burgerhuizen in eclectische stijl werd opgetrokken tussen 1913 en 1914 in opdracht van Karel Münzenberg en Francis Vrijdags. Ondanks het verschil in bouwheer en jaar, werden de drie woningen vermoedelijk wel door eenzelfde architect opgetrokken.


ID: 305667 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen

Prins de Lignestraat 3-11 (Leuven)
Het ensemble van vijf identieke eclectische burgerhuizen werd gebouwd in 1912 naar ontwerp van architect Theo Van Dormael in opdracht van de gebroeders Nijs en Van Dormael zelf. Het ensemble bestaat uit vijf haast identieke burgerhuizen, waarvan de gevelcomposities een uniform schema volgen. Het ensemble maakt deel uit van de kenmerkende uniforme straatwanden, opgetrokken in een eclectische stijl refererend naar de traditionele bak- en zandsteenstijl, die beide zijden van de Prins de Lignestraat kenmerken.


ID: 305668 | Bouwkundig element

Ensemble burgerhuizen door Theo Van Dormael

Prins de Lignestraat 4-32 (Leuven)
Ensemble van zestien eclectische burgerhuizen opgetrokken naar een bouwaanvraag uit 1906 en volgens een ontwerp van de architect Theo Van Dormael. Van Dormael was samen met de gebroeders Nijs ontwikkelaar van de gronden langs de Prins de Lignestraat en zodoende ook bouwheer. Het ensemble maakt deel uit van de kenmerkende uniforme straatwanden, opgetrokken in een eclectische stijl refererend naar de traditionele bak- en zandsteenstijl, die beide zijden van de Prins de Lignestraat kenmerken. In 1906 werden gelijktijdig vier ensembles van vier woningen gerealiseerd, die in het ontwerp onderling een erg grote verwantschap vertonen en ook een sterke relatie aangaan met de overige bebouwing ter hoogte van de Prins de Lignestraat, grotendeels ontwerpen van Theo Van Dormael.