Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2398 resultaten


ID: 30811 | Bouwkundig element

Karmelietessenklooster

Marshofstraat 6 (Ieper)
In de eerste helft van de 19de eeuw gebouwd kasteel gelegen middenin een beboomd park met achterliggende ommuurde tuin. Geasfalteerde oprit, afgezoomd met linden en sierstruiken, leidend naar geasfalteerd voorplein, gedomineerd door beeld van Heilige Theresia van Avila omringd met sierheesters.


ID: 213393 | Bouwkundig element

Britse militaire post

Marshofstraat 6 (Ieper)
Britse betonnen militaire post, opgetrokken tijdens de Eerste Wereldoorlog in de tuin van het kasteeltje, dat gekend was als 'Belgian Chateau' of 'Halifax'.


ID: 213394 | Bouwkundig element

Britse militaire post

Marshofstraat 6 (Ieper)
Eén van twee Britse betonnen militaire posten, opgetrokken tijdens de Eerste Wereldoorlog in de tuin van het kasteeltje, dat gekend was als 'Belgian Chateau' of 'Halifax'.


ID: 30607 | Bouwkundig element

Medische post John McCrae

McCraepad (Ieper)
Betonnen medische post, door de 'Royal Engineers' opgetrokken in de aanloop naar het grote geallieerde offensief in de zomer van 1917 (Derde Slag bij Ieper). Ten noorden van de medische post zijn delen van kleine betonnen constructies te zien.


ID: 201078 | Bouwkundig element

Menin Road South Military Cemetery

Meenseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en W.C. Von Berg. De ommuurde begraafplaats heeft een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en natuurstenen schuilgebouw en witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken, klimplanten, opgaande bomen en bomenrijen.


ID: 201085 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 19

Meenseweg (Ieper)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Demarcatiepaal nummer 19, een Brits model, wil de plaats markeren tot waar de Duitsers geraakten tijdens het Duitse Lente-offensief (voorjaar 1918).


ID: 201162 | Bouwkundig element

Birr Cross Roads Cemetery

Meenseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en N.A. Rew. Het betreft een min of meer rechthoekige, ommuurde begraafplaats met centraal geplaveide toegang geflankeerd door twee witte natuurstenen pijlers, een 'Stone of Remembrance' en 'Cross of Sacrifice' en grafstenen die meestal uit Hopton Wood zijn vervaardigd. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken, markeringsbomen en leibomen.


ID: 201163 | Bouwkundig element

Hooge Crater Cemetery

Meenseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en N.A. Rew. Het betreft een langwerpige begraafplaats, die grotendeels omheind is met hagen, met aan straatzijde een afgescheiden toegangsgedeelte met een 'Stone of Remembrance' in een cirkelvormige diepte, een 'Cross of Sacrifice' geflankeerd door twee schuilgebouwen. De graven uit witte natuursteen liggen verspreid over 23 perken. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 213277 | Bouwkundig element

Obelisk 18th Division

Meenseweg (Ieper)
Gedenkteken, opgedragen aan de '18th Division'. Het herinnert aan hun inzet tijdens de Derde Slag bij Ieper (Eerste Wereldoorlog).


ID: 213278 | Bouwkundig element

Gedenkkruis King's Royal Rifle Corps

Meenseweg (Ieper)
Oorlogsgedenkteken ter herinnering aan de 'King's Royal Rifle Corps' en hun rol bij gevechten in deze omgeving tijdens de Eerste Wereldoorlog.