Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2398 resultaten


ID: 213531 | Bouwkundig element

Duitse militaire post

Kranenburgstraat (Ieper)
Halfondergrondse, vrijstaande betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, door Duitse manschappen opgetrokken aan de oostelijke rand van het Groenenburgbos.


ID: 213540 | Bouwkundig element

Duitse militaire post

Kranenburgstraat (Ieper)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog in het Groenenburgbos, dat bij de Britten gekend stond als 'Shrewsbury Forest'.


ID: 201151 | Bouwkundig element

Ridge Wood Cemetery

Kriekstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en G.H. Goldsmith. De begraafplaats wordt omheind met een bakstenen muur en een haag aan straatzijde, met een smeedijzeren toegangshek. Er zijn een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en drie perken met witte grafstenen, dit alles getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 213387 | Bouwkundig element

Britse militaire post

Kruiskalsijdestraat 26 (Ieper)
Britse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog. Het betreft een typische Britse 'shelter' met gebogen dak.


ID: 213388 | Bouwkundig element

Britse observatiepost Hussar Farm

Kruiskalsijdestraat 7 (Ieper)
Britse betonnen observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog, in juli 1916 opgetrokken in een bestaand bakstenen hoevegebouw, op minder dan één kilometer van de frontlijn, ten behoeve van de Britse artilleriewaarnemers.


ID: 30629 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bretoens oorlogsgedenkteken Carrefour des Roses

Langemarkseweg (Ieper)
Gedenksite opgericht ter herinnering aan de rol en vele slachtoffers van de Franse 87ste en 45ste infanteriedivisies tijdens de Eerste Wereldoorlog. De site bestaat uit een Bretoens calvariekruis evenals menhirs en een dolmen uit Bretagne. De site werd onthuld in 1929. De oorspronkelijke beplanting met brem, heide, dennen en Normandische appelbomen als verwijzing naar het Bretoense landschap is beperkt bewaard.


ID: 201177 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 4

Lotzstraat (Ieper)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Demarcatiepaal nummer 4, een Belgisch model, herinnert aan de gasaanval van 22 april 1915 en de daaropvolgende gevechten tijdens de Tweede Slag bij Ieper.


ID: 305398 | Bouwkundig element

Gedenkplaat voor de Karabiniers

Lotzstraat 15 (Ieper)
Bronzen gedenkplaat ter herinnering aan de doden, die gevallen waren bij de karabiniers ten gevolge van de gevechten die volgden op de Duitse gasaanval van 22 april 1915 tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 201159 | Bouwkundig element

Tuileries British Cemetery

Maaldestedestraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, ingericht door W.C. Von Berg. De rechthoekige, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek bevat vooral 'special memorials' voor doden wiens graf door het latere oorlogsgeweld vernield raakte. Deze 'special memorials' staan opgesteld langs de omheiningsmuur. Het 'Cross of Sacrifice' staat centraal op de begraafplaats, die verder vooral met opgaande bomen wordt getooid.


ID: 201161 | Bouwkundig element

Perth Cemetery (China Wall)

Maaldestedestraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en J.R. Truelove. Het betreft een langwerpige, bijna volledig ommuurde begraafplaats met een geplaveide toegangspartij met smeedijzeren hek, een 'Cross of Sacrifice' vooraan op de begraafplaats en een 'Stone of Remembrance' achteraan, een schuilgebouw en witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.