Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2398 resultaten


ID: 201166 | Bouwkundig element

Railway Dugouts Burial Ground (Transport Farm)

Komenseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en J.R. Truelove. Het betreft een grote, grotendeels ommuurde begraafplaats met onregelmatig grondplan, in meerdere niveaus aangelegd, met twee toegangsgebouwen, een 'Stone of Remembrance' op een cirkelvormig terras, 'special memorials' die in cirkels staan, een 'Cross of Sacrifice' en grotendeels vrij onregelmatig geschikte rijen met witte grafstenen. De begraafplaats wordt rijkelijk getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 201167 | Bouwkundig element

Blauwepoort Farm Cemetery

Komenseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. De begraafplaats is ommuurd, met een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice' centraal vooraan op de begraafplaats, een schuil- en dienstgebouw in de oostelijke hoek en witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken en struiken.


ID: 201168 | Bouwkundig element

Larch Wood (Railway Cutting) Cemetery

Komenseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door E. Lutyens en W.H. Cowlishaw. Het betreft een langwerpige, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek, een 'Stone of Remembrance' geflankeerd door bakstenen paviljoentjes en een 'Cross of Sacrifice'. De rijen met witte grafstenen zijn eerder onregelmatig aangelegd. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 201176 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 18

Komenseweg (Ieper)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Demarcatiepaal nummer 18 is een Brits model, dat de plaats wil markeren tot waar de Duitsers na het Lente-offensief (voorjaar 1918) gevorderd waren.


ID: 213385 | Bouwkundig element

Duitse militaire post Kanal-Koffer

Komenseweg (Ieper)
Duitse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog. Deze bunker werd ten behoeve van de artillerie opgetrokken tegen de oostelijke helling van een opgehoogde oever, die tijdens de oorlog gekend was als ‘Buffs Banks’ of ‘Kanal-Koffer’. Het betreft een tweeledige constructie, waarvan beide delen in een verschillende fase en op een totaal andere manier werden opgetrokken, met een bewaarde stalen deur uit het sterk uitgewerkte zuidelijke deel.


ID: 213398 | Bouwkundig element

Britse militaire post Transport Farm

Komenseweg (Ieper)
Britse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken nabij een hoeve die tijdens de oorlog gekend was als ‘Transport Farm’.


ID: 213530 | Bouwkundig element

Duitse militaire post

Komenseweg 91A (Ieper)
Betonnen militaire post, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door Duitse eenheden.


ID: 213514 | Bouwkundig element

Duitse militaire post spoorwegbedding

Kortewildestraat (Ieper)
Duitse betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog. Langs de spoorwegbedding ten noorden van deze constructie zijn nog één commandopost en restanten van minimum vier andere betonnen posten terug te vinden.


ID: 213515 | Bouwkundig element

Duitse militaire post I Oude Vaart

Kortewildestraat (Ieper)
Betonnen militaire post met gebogen zijmuur, tijdens de Eerste Wereldoorlog door Duitse militairen opgetrokken in de vallei van de oude vaart Ieper-Komen.


ID: 213606 | Bouwkundig element

Betonnen militaire post II Oude Vaart

Kortewildestraat (Ieper)
Restanten van een "gesprongen" betonnen militaire post, gelegen in het natuurgebied langs de oude vaart Ieper-Komen, op circa 150 meter ten noordwesten van de Kortewildestraat (nabij huisnummer 33).