Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2398 resultaten


ID: 200825 | Bouwkundig element

Ramscappelle Road Military Cemetery

Brugse Steenweg (Nieuwpoort)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en G.H. Goldsmith. De begraafplaats is deels ommuurd, deels met een haag omheind en heeft een open geplaveide toegang met breed uitgewerkte trap, een 'Cross of Sacrifice', een 'Stone of Remembrance', twee schuil- en dienstgebouwtjes uit natuursteen en en rijen witte graftekens. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.


ID: 200829 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 13

Brugse Steenweg (Nieuwpoort)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Hier betreft het een Belgisch model.


ID: 200840 | Bouwkundig element

Standbeeld voor het 7de Linieregiment

Brugse Steenweg (Nieuwpoort)
Gedenkteken naar ontwerp van beeldhouwer Edward Vereycken, onthuld in 1932. Het gedenkteken wil herinneren aan de deelname van het Belgische 7de Linieregiment aan de Slag aan de IJzer, in de periode 17-23 oktober 1914 en aan de gevechten bij Lombardsijde op 4 november 1914.


ID: 212724 | Bouwkundig element

Belgische opslagplaats voor springstof

Brugse Steenweg (Nieuwpoort)
Betonnen militaire constructie, in 1916 of 1917 gebouwd door de Belgische genie, voor de opslag van springstof waarmee het sluizencomplex van de Ganzenpoot zou kunnen ondermijnd worden, indien de geallieerde legerleiding dit bij een eventuele Duitse doorbraak noodzakelijk zou achten.


ID: 213290 | Bouwkundig element

Gedenkzuil Geeraert, militaire doden en oud-strijders

Brugse Steenweg (Nieuwpoort)
Gedenkzuil ter herinnering aan Hendrik Geeraert en de militaire doden en oud-strijders van Nieuwpoort. Het gedenkteken is uitgevoerd in witte natuursteen, naar ontwerp van architect F. Schoup.


ID: 213299 | Bouwkundig element

Gedenkteken 14de Linieregiment

Brugse Steenweg (Nieuwpoort)
Gedenkteken ter herinnering aan de deelname van het 14de Linieregiment aan de Slag aan de IJzer. Brede, licht gebogen hardstenen muur. In het midden op enige afstand van deze muur staat een zwartgranieten rechthoekig blok op hardstenen basis.


ID: 213300 | Bouwkundig element

Gedenkzuil 3de Karabiniers Nieuwendamme

Brugse Steenweg (Nieuwpoort)
Gedenkzuil ter herinnering aan de inspanningen van het 3de karabiniersregiment hier geleverd van 16 maart tot 22 april 1918. Het gedenkteken werd onthuld op 27 mei 1951.


ID: 213343 | Bouwkundig element

Nieuwpoort Communal Cemetery

Brugse Steenweg (Nieuwpoort)
Drie Britse militaire perken op de stedelijke begraafplaats van Nieuwpoort: één perk met doden uit de Tweede Wereldoorlog en twee perken met doden uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 213568 | Bouwkundig element

Belgische bakstenen constructie Krekemolenbrug

Diksmuidse Weg (Nieuwpoort)
De constructie maakte deel uit van een stelling, die evenwijdig uitgebouwd was met de voormalige spoorwegbedding Diksmuide – Nieuwpoort (Belgische 1ste linie). Gelegen in weide tegenover Diksmuidseweg nummer 15.


ID: 213569 | Bouwkundig element

Medische post Frontzate

Diksmuidse Weg (Nieuwpoort)
Rechthoekige constructie opgetrokken aan de hand van bakstenen en beton. Medische post uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen langs de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort-Diksmuide, die tijdens de Eerste Wereldoorlog versterkt werd tot de Belgische eerste verdedigingslinie.