Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2398 resultaten


ID: 308491 | Bouwkundig element

Twee Belgische militaire posten

Diksmuidse Weg (Nieuwpoort)
Twee militaire posten die tijdens de Eerste Wereldoorlog deel uitmaakten van de Belgische eerste linie.


ID: 200833 | Bouwkundig element

Versterkte stationsruïne Frontzate

Hemmestraat (Nieuwpoort)
Tijdens de late 19de eeuw werd in Ramskapelle, langs de uit 1868 daterende spoorlijn Nieuwpoort-Diksmuide, een eenvoudig stationnetje opgetrokken. Het behoorde tot een typegebouw dat de Belgische spoorwegen omstreeks 1890 invoerden.


ID: 212732 | Bouwkundig element

Belgische hulppost annex mitrailleurpost

Hemmestraat (Nieuwpoort)
Belgische betonnen hulppost met aanpalende mitrailleurpost uit de Eerste Wereldoorlog in het voormalige geïnundeerde gebied vóór (ten oosten van) de Frontzate gelegen.


ID: 308479 | Bouwkundig element

Dubbele Belgische mitrailleurpost

Hemmestraat (Nieuwpoort)
Dubbele betonnen constructie, opgetrokken langs de voormalige spoorwegbedding Diksmuide – Nieuwpoort. Achter en in de spoorwegberm werd de Belgische eerste linie aangelegd. Het betreft een dubbele Belgische mitrailleurpost gericht naar de overstroomde IJzervlakte.


ID: 212893 | Bouwkundig element

Naamsteen Slag aan de IJzer Station

Hemmestraat 30 (Nieuwpoort)
Naamsteen ter herinnering aan de Slag aan de IJzer van 18 tot 31 oktober 1914 en aan het belang van de spoorwegberm op de lijn Nieuwpoort-Diksmuide. De naamsteen werd hier in 1984 geplaatst op initiatief van de provincie West-Vlaanderen.


ID: 83677 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Hendrik Geeraertplein 6 (Nieuwpoort)
Parochiekerk gelegen binnen de voormalige vestingen, in het meest zuidelijke stadsgedeelte in nabijheid van de vroegere zuidelijke stadspoort. Reconstructie van circa 1922 van in oorsprong gotische hallenkerk met neogotische toren naast het noordelijke transept, omgeven door omhaagde grasperken afgezoomd met linden; natuurstenen zuil met verweerde inscriptie, vermoedelijk afkomstig uit de voormalige 15de-eeuwse kerk, ten zuiden van het huidig kerkgebouw.


ID: 308454 | Bouwkundig element

Geallieerde betonnen militaire posten

Kinderlaan (Nieuwpoort)
Minimum vier betonnen militaire posten evenals enkele restanten van betonnen constructies. Deze verdedigingswerken werden tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door geallieerde eenheden.


ID: 200834 | Bouwkundig element

Fabrieksschoorsteen van steenbakkerij

Koolhofstraat (Nieuwpoort)
De fabrieksschoorsteen getuigt van het industriële verleden van deze site, namelijk als restant van de firma Briqueteries, Tuileries en Céramiques uit 1904-1905. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de schoorsteen versterkt en omgevormd tot observatiepost.


ID: 213241 | Bouwkundig element

Naamsteen Observatiepost Steenbakkerij

Koolhofstraat (Nieuwpoort)
Naamsteen ter herinnering aan de achterliggende schoorsteen van een voormalige steenbakkerij, die tijdens de Eerste Wereldoorlog als observatiepost werd ingericht. De naamsteen werd hier in 1985 geplaatst op initiatief van de provincie West-Vlaanderen.


ID: 213292 | Bouwkundig element

Gedenkteken Koning Albert I

Kustweg (Nieuwpoort)
Reusachtig gedenkteken, opgericht als een blijvende hulde aan alle Belgische frontsoldaten en hun aanvoerder, de 'Ridder-Koning' Albert I. Het gedenkteken, naar ontwerp van Julien De Ridder, met ruiterstandbeeld en bas-reliëfs naar ontwerp van Karel Aubroeck, werd op 24 juli 1938 onthuld.