Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2398 resultaten


ID: 212454 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken Geheim Leger

Staakskenstraat 1 (Gent)
Bronzen gedenkplaat, ingehuldigd op 18 mei 1947, ter ere van gesneuvelden van weerstandsgroep La Sarcelle, Geheim Leger. De signatuur op het werk luidt: g. vindevogel - sculp. zwijnaarde.


ID: 25908 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Steendam 27-29 (Gent)
Classicistisch herenhuis volgens bouwaanvraag in 1777 gebouwd voor de prelaat van de abdij van Baudeloo op de grond van het vernietigde klooster van de Engelse paters Jezuïeten. Breed uitgewerkte lijstgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen; volledig bepleisterd op zandstenen plint. In de inkomhal hangt een gedenkplaat, naar ontwerp van Geo Verbanck, voor de oud-leerlingen van het Sint-Jorisgesticht die stierven tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 26040 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Voldersstraat 72 (Gent)
De huizenrij tussen de Sint-Niklaasstraat en de Veldstraat werd bij de verbreding der straat in 1824 als een geheel ontworpen door S. De Vigne. Bepleisterde neoclassicistische lijstgevels van drie bouwlagen onder een zadeldak. Hoekhuis met een voorgevel van vijf traveeën.


ID: 216463 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken 1ste wijk

Voldersstraat 72 (Gent)
Aan de gevel van het hoekhuis van de Voldersstraat en de Sint-Niklaasstraat staat langs de Sint-Niklaasstraat het oorlogsmonument voor de 1ste wijk. Het gedenkteken bestaat uit een blauwe hardstenen kader waarin een bronzen laagreliëf werd aangebracht rond een gedenksteen met de namen van de gesneuvelden in bladgoud. Het gedenkteken werd onthuld op 16 september 1923.


ID: 212431 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken in Koninklijk Atheneum

Voskenslaan 60 (Gent)
In de inkomhal van het Koninklijk Atheneum hangt een gedenkplaat, die zich oorspronkelijk in het KTA aan de Ottogracht bevond en daar op 29 mei 1948 ingehuldigd werd. Kort voor 12 oktober 1957 werd ze naar hier verplaatst. Op de plaat herdenkt men leraars, leerlingen en oud-leerlingen van het Koninklijk Atheneum te Gent die stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog.


ID: 215473 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Windgat (Gent)
Manschappenbunker opgetrokken uit versterkte betonstenen behorende tot de Duitse Hollandstellung.


ID: 307472 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Les Sophoras

Ellestraat 1 (Gistel)
De heden gesloopte villa Les Sophoras werd in de jaren 1920 gebouwd op een bunker uit de Eerste Wereldoorlog. Op de site bevinden zich ook nog de voormalige paardenstallen, een bunker uit de Tweede Wereldoorlog en een parkaanleg met groentetuin en serres.


ID: 216772 | Bouwkundig element

Duitse observatiepost

Leffingestraat 16 (Gistel)
Duitse observatiepost achter (ten noorden van) de hoevegebouwen van boerderij Leffingestraat 16, ten noordwesten van het centrum van Zevekote. Het betreft een betonnen observatiepost voor de artillerie.


ID: 216769 | Bouwkundig element

Duitse mitrailleur- en observatiepost

Schoolstraat 2 (Gistel)
Nagenoeg bovengrondse betonnen militaire post, opgetrokken bij een hoeve ten zuiden van het centrum van Zevekote. Aan de hand van de vorm en historische luchtfoto’s kan geconcludeerd worden dat het gaat om een typische mitrailleurpost met twee kamers en een mangat voor observatie in de noordelijke uitsprong.


ID: 216770 | Bouwkundig element

Duitse artillerieobservatiepost

Steenstraat (Gistel)
Duitse observatiepost in weide achter boerderij Steenstraat 1, ten noordwesten van het dorpscentrum van Zevekote. Het betreft een betonnen observatiepost voor de artillerie. De observatiepost staat op een Duitse stellingenkaart vaangeduid als 'A.B.U.' ('Artillerie Beobachtung Unterstand').