Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2398 resultaten


ID: 216774 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Steenstraat (Gistel)
Het betreft een Duitse bunker van het type 'Einheitsunterstand', opgetrokken achter (ten oosten van) de 'Flandern I Stellung' en nog vóór (ten westen van) de 'Artillerie-Schutz-Stellung'.


ID: 216776 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Steenstraat 3 (Gistel)
Bunker, nu ingesloten tussen hoevegebouwen. Het betreft wellicht een commandopost met een observatiepost op het dak. Volgens een Duitse stellingenkaart van 25 november 1917 was hier de staf van een bataljon ondergebracht.


ID: 216767 | Bouwkundig element

Duitse mitrailleurpost

Zevekotestraat 103 (Gistel)
Eén van twee Duitse bunkers, gelegen op adres Zevekotestraat 103, op ongeveer een kilometer ten zuidwesten van de kerk van Zevekote, net ten oosten van het Klein Bazelaargeleed. Ze behoorden tot het steunpunt 17 binnen de 'Flandern I Stellung'.


ID: 216768 | Bouwkundig element

Duitse bunker met observatiepost

Zevekotestraat 103 (Gistel)
Eén van twee Duitse bunkers bij een hoeve gelegen op adres Zevekotestraat 103, op ongeveer een kilometer ten zuidwesten van de kerk van Zevekote, net ten oosten van het Klein Bazelaargeleed. Ze behoorden tot het steunpunt 17 binnen de 'Flandern I Stellung'.


ID: 301944 | Landschappelijk element

Loopgraven langs de Capuynestraat

Capuynestraat (Grobbendonk)
Op de rand van de holle weg in de Capuynestraat ligt bovenop en achter de berm een loopgraaf, die het traject van de weg volgt. De constructie is vrij smal en relatief diep en ligt op ruim 1,5 km ten zuiden van het Albertkanaal. Ligt onder naaldbos, achter de houtkant van de weg. De afstand tussen de uiterste punten van de loopgraaf bedraagt 190m. Daar tussenin is een deel geëffend.


ID: 301942 | Landschappelijk element

Loopgraven langs de Herentalsesteenweg

Herentalse steenweg (Grobbendonk)
De loopgraaf langs de Herentalsesteenweg bevindt zich het dichtst bij het Albertkanaal. Aangelegd op een natuurlijke hoogte die deel uitmaakt van de heuvelrug tussen Herentals en Kasterlee, biedt ze een uitstekend zicht op de overzijde van het kanaal. De constructie is vrij breed en op sommige plaatsen tot 1,20m diep. De totale lengte bedraagt ongeveer 150m. Ook in de jaren 1930 lag deze site onder bos.


ID: 301943 | Landschappelijk element

Loopgraven in het Goorhof

Herentalse steenweg (Grobbendonk)
In het parkbos bij het voormalige kasteel Goorhof langs de Herentalsesteenweg ligt een loopgraaf over een afstand van in totaal 400m. Ze wordt onderbroken door één van de drainagebeken van het kasteelpark. Deze loopgraaf is vrij ondiep, maar toch duidelijk zichtbaar in de topografie onder bos.


ID: 301940 | Landschappelijk element

Loopgraven langs de Sperwerlaan

Sperwerlaan (Grobbendonk)
Op onbebouwd terrein onder naaldbos van de gemeente Grobbendonk bevindt zich een 150m lange loopgraaf, met een smalle uitgegraven gracht en rug- en bortwering aan weerszijden. Op het moment van de inventarisatie (november 2015) was het bos nog maar kort daarvoor gekapt. Door de inzet van zwaar materieel bij het kappen en afvoeren van het hout ondervond de loopgraaf veel schade. Op verschillende plaatsen is de structuur door boswerkers kapot gereden. De site bevindt zich ongeveer 400m in vogelvlucht van het Albertkanaal.


ID: 308409 | Landschappelijk element

Holle weg Betserbaan

Betserbaan (Halen)
Het wegenpatroon is in het agrarisch gebied tussen Halen en Loksbergen tussen de 17de eeuw en het heden relatief weinig veranderd. In noord-zuid richting ligt de Betserbaan, een verbindingsweg tussen Diest en Geetbets in de Getevallei, die tijdens de slag van Halen op 12 augustus 1914 als verdedigingslijn is gebruikt.


ID: 300954 | Landschappelijk element

Holle wegen

Kanonniersstraat (Halen)
Oude onverharde voetwegen komen nog veelvuldig voor in het agrarisch gebied tussen Halen en Loksbergen. Het wegenpatroon is er tussen de 17de eeuw en het heden relatief weinig veranderd. Bijzonder interessant zijn de Kanoniersstraat en enkele zijpaden die nog onverhard zijn.