Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

730 resultaten


ID: 133162 | Landschappelijk element

Solitaire knoteik als hoekboom

Kukkelbosstraat (Diepenbeek)
Langs een fietspad dat werd aangelegd op een oud wegtracé, ligt een met bramen begroeid perceeltje. De percelering heeft nog iets te zien met het veelvuldig voorkomen van wallen in deze streek. In de hoek ervan staat een oude hoekboom. Het is een zomereik met een knothoogte van 5 meter. Deze snoeivorm illustreert nog een traditioneel beheer in functie van het produceren van brand-, constructie- en geriefhout en het gebruik in functie van loofvoedering.


ID: 133102 | Landschappelijk element

Gekandelaarde welkomstlinde

Moerestraat 62 (Diksmuide)
Volgens de traditie is er nog één linde aanwezig bij de toegang van het erf. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier een zomerlinde, met een stamomtrek van 219 cm.


ID: 302035 | Landschappelijk element

Grensboom Kasterlinde

Dilbeek (Dilbeek)
Tegenover het café "In de Linde", op een kruispunt van vier wegen en bij de gemeentelijk begraafplaats, staat een oude lindeboom: de "Kasterlinde". Onder de naam Kaster Linde is er een vermelding op de kaart die door Phillippe Vandermaelen werd gemaakt rond 1850. Niets houdt ons tegen om te denken dat het nog steeds om dezelfde boom gaat. In ieder geval gaat het hier over een grensboom geplant bij de plaats waar drie gemeenten elkaar raken. Vier wegen komen er op uit en hij staat op een verhevenheid in het landschap op een plaats waar de boom ooit een de functie van baken in het landschap vervulde.


ID: 305381 | Landschappelijk element

Holle zomereik als grensboom

Sint-Ulriks-Kapelle (Dilbeek)
Waar de Boterbergveldlos een scherpe hoek maakt, staat een solitaire zomereik. De holle boom markeert hier de administratieve grens tussen de gemeenten Dilbeek en Asse. Te midden van uitgestrekte akkerpercelen vormt deze boom een opvallend landschapselement dat van ver zichtbaar is.


ID: 133259 | Landschappelijk element

Twee schermlindes

Borreshoefstraat 104 (Dilsen-Stokkem)
Op het einde van de Borreshoefstraat, vlak tegen de Zuid-Willemsvaart, staan in de tuin bij een voormalige hoeve twee schermlindes aangeplant als bescherming tegen (extreme) weersomstandigheden.


ID: 301915 | Landschappelijk element

Acacia als welkomstboom

Gentweg 12 (Evergem)
Bij de toegang tot een herenhuis staat in de hoek van de voortuin een acacia met imposante stamomtrek. De opgaande boom werd aangeplant als wachter of welkomstboom. De boom vertoeft in de veteraanfase.


ID: 304203 | Landschappelijk element

Toegangsdreef met opgaande beuken Goed ten Broeke

Heffink (Evergem)
Een toegangsdreef van opgaande beuken, met een lengte van 784 meter, is aangelegd naar het Goed ten Broeke. De dreef is mede door zijn lengte en de ligging in het landschap beeldbepalend.


ID: 304179 | Landschappelijk element

Platanendreef langs walgracht Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek (Evergem)
De met grachten omringde kasteelsite wordt aan de westzijde afgeboord met een platanendreef. Het is een lommerrijke dreef die uitzicht heeft op het landschap, de grachten, het kasteel en de kasteelvijvers. Onder de bomen is er ook een hakhoutetage aanwezig bestaande uit haagbeuk, gewone esdoorn, tamme kastanje, zomerlinde, zomereik, Amerikaanse eik en scherpe hulst.


ID: 304181 | Landschappelijk element

Amerikaanse eikendreef Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek (Evergem)
Ten zuiden van de kasteelsite, omringd met de kasteelgrachten, is de platanendreef verlengd met een dreefaanplanting van Amerikaanse eiken. Deze dreef sluit het parkbos af aan de westzijde en eindigt bij de monumentale zichtdreef met opgaande beuken.


ID: 304182 | Landschappelijk element

Zichtas met opgaande beuken Kasteeldomein ten Bosch

Kramershoek (Evergem)
Een brede monumentale zichtas is aangelegd ten zuiden van de kasteelsite die omringd is met kasteelgrachten en loopt door het parkbos tot aan de straat met de naam Droogte, de zuidgrens van het park. Het is een zicht dat vanuit het kasteel door het park verloopt tot in het landschap geflankeerd door bomenrijen van opgaande gewone beuken. De bomenrijen zijn reeds sterk uitgedund, de resterende bomen hebben omtrekken van meer dan 3 meter en met uitzondering van twee enorme beuken is het zuidelijke deel van deze zichtas niet meer beboomd.