Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

730 resultaten


ID: 133369 | Landschappelijk element

Laan met tweeëndertig gekandelaarde platanen

Parklaan (Gent)
Twee bomenrijen van gekandelaarde platanen sieren de Parklaan die een verbindigsweg is tussen het Citadelpark en Burggravenlaan. Deze lijnaanplanting is nog intact en bezit nog zijn oorspronkelijke boomaanplanting bestaande uit tweeëndertig platanen. Op één boom na hebben alle platanen zéér knoestige stammen en een brede stamvoet. De gewone plataan (Platanus × hispanica, synoniem: Platanus × acerifolia of Platanus × hybrida) is hybride van de oosterse plataan (Plantanus orientalis) en de westerse plataan (Platanus occidentalis). Vermoedelijk zien we hier het verschil tussen hybriden waarvan de een dichter aanleunt bij oosterse (knoestige) en de andere bij de westerse plataan. Hierover kan genetisch onderzoek uitsluitsel geven.


ID: 133351 | Landschappelijk element

Opgaande linde als herdenkingsboom Polish Air Force

Poolse-Winglaan (Gent)
De herdenkingsboom werd aangeplant bij het oorlogsgedenkteken voor de Poolse vliegeniers. De boom werd vermoedelijk na 1974 aangeplant, na het oprichten van het monument voor de gesneuvelden van de Polish Air Force in Sint-Denijs-Westrem. De opgaande boom staat ten zuiden van het oorlogsgedenkteken, op de hoek van een driehoekig grasperk.


ID: 306449 | Landschappelijk element

Prelaatsdreef

Prelaatsdreef (Gent)
De Prelaatsdreef wordt op historische kaarten vermeld vanaf de Atlas der Buurtwegen (1841), als toegangsdreef tot het kasteel van Zwijnaarde. De Prelaatsdreef is een dubbele dreef in driehoeksverband, met langs weerszijden een langsgracht.


ID: 133305 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde linden als welkomstboom

Steenovenstraat 15 (Gent)
Twee linden flankeren de erftoegang. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier twee linden, waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 307 cm. Het zijn gekandelaarde bomen waarbij het gekapte hout als brand-, gerief, constructiehout en als loofvoedering werd gebruikt.


ID: 306210 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik als hoekboom bij kerkwegel

Alfonslaan (Geraardsbergen)
In de hoek van een perceel, bij een kerkwegel langs het Hof ter Linden, staat een stevig uit de kluiten gewassen opgaande zomereik. Bij het inventariseren (2018) werd een stamomtrek van 402 cm gemeten en een uitzonderlijk hoge takvrije stam gemeten van 10 meter. Het gebeurde wel meer dat hoekbomen aangeplant werden bij voetwegen. Zodoende voorkwam men dat de bocht zou worden afgesneden en dat het pad gebruikt zou worden met voertuigen en het voetpad hierbij zou verbreden. Het is moeilijk te zeggen hoe oud de zomereik is, vermoedelijk werd de boom aangeplant in de 18de eeuw. Op de Ferrariskaart van ca. 1777 zijn er bomenrijen langs de straat ingetekend, het kan zijn dat de eik nog een restant is uit die periode.


ID: 133302 | Landschappelijk element

Hoge knoteik als hoekboom

Bronstraat (Geraardsbergen)
Deze hoge oude knoteik is mogelijks nog een relict uit een oorspronkelijke 18de eeuwse beplanting. Op de kaart van de Ferraris (ca.1775) is als scheiding tussen een akkergebied en een grazige beekvallei een perceelsrandbeplanting ingetekend. Deze perceelsrand is nog steeds in het landschap aanwezig. Van de beplanting zelf is, op de knoteik na, weinig overgebleven. De boom staat er in de hoek van het weiland en heeft er de functie van hoekboom. Het is tevens een hoge knotboom. De hoogte van de knot werd bepaald door de eigenaar die gehoopt had om de stam economisch nuttig te maken, bijvoorbeeld voor de houtzagerij. Niet alleen het gekapte hout op de knot had een economische waarde, ook het bool (de stam onder de knot). Hoge knotbomen van es, eik, populier en wilg kwamen vroeger wel meer voor, maar zijn nu een zeldzaamheid.


ID: 306769 | Landschappelijk element

Op stam gezette hulst bij boerenhuis

Keringstraat 2 (Geraardsbergen)
Een boerenburgerhuis op de hoek van de Keringstraat en de Lindeveldstraat wordt langs de straatzijde begrensd door een aantal boompjes. De eerste in de rij is een op stam gezette hulst met een stamomtrek van 122 cm. Het boerenhuis dateert minstens uit 1842 en mogelijk maakt de hulst deel uit van de oorspronkelijke erfafscheiding.


ID: 300178 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde op vijfsprong

Walenstraat (Gingelom), Sterstraat (Heers)
Aan deze vijfsprong is een klein houten kapelletje opgehangen aan een oude lindeboom. Vroeger stonden hier drie lindebomen. Eén staat nog recht, van een tweede is de stronk nog aanwezig waaruit weer een jongere boom is opgesproten en de derde is volledig verdwenen.


ID: 133185 | Landschappelijk element

Drie witte kastanjes als kapelbomen

Driekastanjelaarsstraat (Grimbergen)
Rond de kapel van Maria-Onbevlekte-Ontvangenis, Sint-Jozef en Sint-Anna, ingewijd in 1954, staan drie witte paardenkastanjes. Het geheel ligt een driehoekig pleintje.


ID: 133111 | Landschappelijk element

Schaduwlinde op kruispunt

Poddegemstraat, Veldkantstraat (Grimbergen)
De boom staat op een licht verhevenheid op de spie waar de Poddegemstraat aan de Veldstraat grenst. De boom accentueert het kruispunt van wegen. De boom is vermoedelijk een schaduwboom gerelateerd aan het gebouw ten noordoosten ervan.