Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

730 resultaten


ID: 304399 | Landschappelijk element

Etagelinde bij woning

Amersveldestraat 160 (Hooglede)
Een enorme linde staat bij de inkom, aan de straatzijde van een voormalig erf. Het is hoogstwaarschijnlijk een aanplanting uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 133057 | Landschappelijk element

Op stam gezette hulst en hulsthaag bij kapel

Hillemolenstraat, Inkelstraat (Hooglede)
Bij de kapel is er een afsluitingshaag van hulst aanwezig met daarin een op stam gezette hulst. Het hulstboompje vertoont nog de kenmerken van een geschoren kruin.


ID: 133055 | Landschappelijk element

Etagelinde als erfbeplanting

Hillemolenstraat 6 (Hooglede)
Een enorme linde staat bij de inkom, aan de straatzijde van het erf. Hij heeft een stamomtrek van 451 cm en het is hoogstwaarschijnlijk een aanplanting uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 133056 | Landschappelijk element

Bruine beuk als erfbeplanting

Hillemolenstraat 6 (Hooglede)
Op het erf, tussen het woonhuis en de oostelijk gelegen schuur, staat een opgaande bruine beuk. De boom heeft een hoge takvrije stam en een door snoei gereduceerde kruin.


ID: 303935 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs Kromstraat

Kromstraat (Horebeke)
Het steile talud langs de Kromstraat werd beplant met es, wilg en olm. Ze zijn uitgegroeid tot zware hakhoutstoven en lage knotbomen die het talud en de achterliggende gronden beschermen tegen erosie. Het plantensortiment werd al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met es, Gelderse roos, meidoorn, hondsroos, sleedoorn, gladde en ruwe iep, kardinaalsmuts, lijsterbes, vlier, wilg spec., schietwilg en aalbes.


ID: 300036 | Landschappelijk element

Opgaande veldesdoorn en hazelaar als hoekboom

Planterij (Horebeke)
In de oostrand van een nieuw aangeplant bos staat een opgaande veldesdoorn of Spaanse aak als hoekboom aangeplant. Hij wordt er vergezeld door een oude hazelaar aangeplant op het belendende perceel.


ID: 300012 | Landschappelijk element

Kastanjedreef Kelchterhoef

Houthalen (Houthalen-Helchteren)
De kastanjedreef loopt bijna tot aan de Bosberg en is 410 m lang. Aanvankelijk was ze echter korter, namelijk circa 270 m, wat ook weerspiegeld wordt in de ouderdom van de bomen. In het oude gedeelte stonden aanvankelijk een 40-tal kastanjelaars met een plantafstand van 15 m, waarvan circa 10 bomen ondertussen afgestorven of verdwenen zijn. Op een aantal plaatsen werd er ingeboet met jongere exemplaren. De dikste boom heeft een stamomtrek van 486 cm. De overige oude exemplaren zijn alle bijna 4 m of dikker. In het tweede gedeelte staan jongere bomen met stamomtrekken tussen de 250 en 300 cm. De plantafstand bedraagt hier 10 m. In dit jongere gedeelte staan nog twee oude kastanjelaars met


ID: 300009 | Landschappelijk element

Kapelboom Kelchterhoef

Kelchterhoefstraat (Houthalen-Helchteren)
Nabij de abdijhoeve te Kelchterhoef staat een oude holle eik. Tegen de stam is een Mariakapel bevestigd, naar verluidt het oudste kapelletje van Houthalen.


ID: 300011 | Landschappelijk element

(Knot)eiken in Kelchterhoef

Kelchterhoefstraat (Houthalen-Helchteren)
Nabij de abdijhoeve te Kelchterhoef staan een aantal oude eiken. Een aantal van deze bomen vertakken sterk op circa 2 m hoogte wat er vermoedelijk op wijst dat ze vroeger geknot werden, maar dat dit beheer ondertussen werd stopgezet.


ID: 301635 | Landschappelijk element

Twee opgaande eiken als herdenkingsbomen

Dorpsstraat (Huldenberg)
Twee mooi ontwikkelde en beeldbepalende zomereiken staan verspreid langs de Dorpstraat, ten noorden van het kerkhof. De beide bomen zijn even groot en dat doet vermoeden dat ze in dezelfde periode zijn geplant. De westelijke zomereik werd geplant naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van Belgiƫ. Of de oostelijke zomereik ook aangeplant is in 1930 is niet geweten, hij kan ook aangeplant zijn als herdenkingsboom na de Eerste Wereldoorlog.