Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

730 resultaten


ID: 303047 | Landschappelijk element

Lijnaanplantingen met platanen langs Kasteelstraat

Kruishoutem (Kruisem)
Ter hoogte van de inkom naar het kasteel van Kruishoutem in de Kasteelstraat (N437) is er een wegbeplanting met opgaande platanen uitgevoerd. De bomen zijn zwaar ontwikkeld, beeldbepalend en worden in het bijzonder geapprecieerd door hun scheve groeiwijze.


ID: 300552 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk bij Herenhuis Ter Linden

Alfred Amelotstraat 6 (Kruisem)
In een al wat vervaagde landschappelijk aangelegde tuin staat achteraan een mooi ontwikkelde opgaande bruine beuk. Hij is enorm beeldbepalend voor de ruime omgeving.


ID: 300668 | Landschappelijk element

Twee palmbomen bij het herenhuis Ter Linden

Alfred Amelotstraat 6 (Kruisem)
Twee palmbomen staan als wachters bij de voordeur van het herenhuis Ter Linden. Jaarlijks wordt de boom ingekapseld als bescherming tegen langdurige vorst. Trachicarpus fortunei is een soort die voor ons klimaat tot de meest winterharde palmbomen wordt gerekend.


ID: 300669 | Landschappelijk element

Leilinden bij Herenhuis Ter Linden

Alfred Amelotstraat 6 (Kruisem)
De achtertuin aansluitend bij het Herenhuis Ter Linden is nagenoeg volledig afgeboord met een geleide lindenrij. De bomen worden nog regelmatig en op traditionele wijze gesnoeid.


ID: 305788 | Landschappelijk element

Hoeklinde

Bekestraat (Kruisem)
Bij het raadplegen van de kadastrale Popp-kaart van circa 1842-1880 kunnen we vermoeden dat er bij de aanleg van de Bekestraat een restperceeltje aan de andere kant van de weg is ontstaan. De eigenaar heeft zijn rechten op dit perceeltje willen kracht bijzetten door er een hoekboom te planten. Het betreft een oude linde met een stamomtrek van 220 cm (gemeten in 2017) en de boom werd geknot op een hoogte van 4 m.


ID: 305789 | Landschappelijk element

Hoeklinde

Bekestraat (Kruisem)
Bij het raadplegen van de Popp-kaart van circa 1842-1880 kunnen we vermoeden dat er bij de aanleg van de Bekestraat een restperceeltje aan de andere kant van de weg is ontstaan. De eigenaar heeft zijn rechten op dit perceeltje willen kracht bijzetten door er een hoekboom te planten. Het betreft een oude linde met een stamomtrek van 403 cm (gemeten in 2017) en de boom werd geknot op een hoogte van 4 m. Het is een oude boom die als veteraanboom kan aanzien worden en kan mits hij de juiste zorgen krijgt nog lang blijven staan.


ID: 305790 | Landschappelijk element

Linde als kruispuntboom

Bekestraat, Maldegemstraat (Kruisem)
Een oude linde is aangeplant bij het kruispunt Bekestraat - Maldegemstraat. Dit is een boom die als baken functioneerde en als wegmarkering voor reizigers nuttig was. Het betreft een oude Hollandse linde die inmiddels als veteraanboom kan gezien worden. Mits aangepaste en goede verzorging kan deze linde nog lang blijven staan.


ID: 300726 | Landschappelijk element

Oude knotlinde als grensboom

Heirentstraat, Lindestraat (Kruisem)
Op de grens van de deelgemeenten Ouwegem en Huise staat een oude knotlinde. De Hollandse linde staat op een kruispunt van wegen aan de rand van een akkerperceel. Op de Kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) staat een boom afgebeeld op een plaats die kan overeenkomen met de huidige inplanting.


ID: 131411 | Landschappelijk element

Opgaande beuk als vredesboom

Huiseplein (Kruisem)
In de hoek van het omhaagde kerkhof van de parochiekerk Sint-Petrus en Urbanus en aansluitend bij het gekasseide dorpsplein staat een imposante opgaande beuk. Deze dorpsboom werd geplant na de Eerste Wereldoorlog als vredesboom.


ID: 133041 | Landschappelijk element

Bruine beuk bij herenhuis

Huiseplein 23 (Kruisem)
Een Bruine beuk met een hoogte van ca. 30 meter steekt hoog boven de daken uit en is van ver, in het landschap rond Huise, zichtbaar.