Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 79398 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan Baptist

Markt (Houthulst)
Wederopbouwkerk gelegen in omringend, trapeziumvormig kerkhof met beukenhaag, bewaarde grafmonumenten vanaf de jaren 1920, enkele oorlogsdoden en een eenvormig perk voor de oud-strijders, tevens enkele graven van het Gemenebest (Tweede Wereldoorlog).


ID: 79399 | Bouwkundig element

Gedenkteken regimenten Slag bij Houthulst

Markt (Houthulst)
Gedenkteken voor de regimenten die betrokken waren bij de slag bij Houthulst op 28 september 1918 (Eerste Wereldoorlog).


ID: 79400 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor 1ste, 7de en 13de artillerieregimenten

Markt (Houthulst)
Gedenkteken voor het 1ste, 7de en 13de artillerieregiment en hun de deelname aan de verovering van het "Bos van Houthulst" op 28 september 1918.


ID: 79401 | Bouwkundig element

Oud kerkhof

Markt (Houthulst)
'Oud kerkhof' als restant van de vooroorlogse inplanting van de Sint-Jan Baptistkerk. Enkele bewaarde arduinen grafmonumenten van voor de Eerste Wereldoorlog.


ID: 79402 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Markt (Houthulst)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van beide wereldoorlogen van Houthulst, met een bronzen beeld "De Stervende Man", ontworpen door Pierre Devos en gegoten door de gebroeders Batardy uit Brussel. Het gedenkteken werd opgericht in 1946.


ID: 79405 | Bouwkundig element

Gedenkzuil voor de 4de, 23ste, 24ste Linie, 7de Artillerie- en 7de Genieregiment

Markt (Houthulst)
Gedenkzuil voor verschillende regimenten en hun deelname aan de bevrijding van het Bos van Houthulst op 28 september 1918, onthuld in 1949. De gedenkzuil is een ontwerp van architect Jos Vander Schaeghe (Brugge) en diens medewerker Hon. Levecque.


ID: 79485 | Bouwkundig element

Duitse militaire post

Merkemstraat (Houthulst)
Duitse betonnen militaire post, opgetrokken tijdens de Eerste Wereldoorlog, als onderdeel van de 'Roonehoek-Riegel'. Deze 'Riegel' of dwarsstelling was ontworpen om het dorpscentrum van Houthulst waar talrijke militaire installaties gelegen waren, te beschermen tegen een geallieerde aanval vanuit het zuiden.


ID: 79488 | Bouwkundig element

Sint-Jozefskerk met kerkhof

Mgr. Schottestraat (Houthulst)
Parochiekerk heropgebouwd in de jaren 1920 in een neogotische stijl als interpretatie van de regionale baksteengotiek, typisch voor de wederopbouwarchitectuur. Ontwerp van architect René Cauwe en uitvoering door de West-Vlaamse heropbouwmaatschappij. Bewaard omhaagd kerkhof met arduinen grafzerken, één ijzeren kruis en een heldenhuldezerk voor E.H. Camiel Duron.


ID: 79489 | Bouwkundig element

Heilig Hartbeeld

Mgr. Schottestraat (Houthulst)
Heilig Hartbeeld als gedenkteken voor de burgerlijke en militaire doden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Opgericht na de Eerste Wereldoorlog. De gedenkplaten voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers weggenomen. Recent vernieuwde bakstenen sokkel en gedenkplaten met inscriptie "JONKERSHOVE AAN ZIJN SLACHTOFFERS VAN BEIDE OORLOGEN" en de namen van de slachtoffers.


ID: 79605 | Bouwkundig element

Duitse militaire post I

Mgr. Schottestraat (Houthulst)
Eén van twee gelijkaardige Duitse betonnen militaire posten uit de Eerste Wereldoorlog. Dit betreft de meest zuidelijke constructie.