Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 50912 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Duitse militaire begraafplaats Hooglede

Beverenstraat (Hooglede)
Duitse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, aan straatzijde omheind door een lage muur met ijzeren hek, aan de andere zijden door hagen. Het grafveld bestaat uit rijen platliggende granieten grafstenen, afgewisseld met stroken heide en groepjes basalten kruisen. De indrukwekkende 'Ehrenhalle' met rondbogen beheerst de noordelijke zijde. Stenen zitbanken.


ID: 79409 | Bouwkundig element

Gedenkzuil voor het 2de en 22ste Linieregiment

Beukhoutstraat (Houthulst)
Gedenkzuil voor het 2de en 22ste Linieregiment en hun deelname aan de bevrijding van het 'Bos van Houthulst' op 28 september 1918 (Eerste Wereldoorlog). De gedenkzuil werd onthuld in 1946.


ID: 79506 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Dorpsstraat (Houthulst)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van beide wereldoorlogen uit Klerken. Het gedenkteken is het werk van Antoon Van Parys uit Deinze en werd in 1924 onthuld.


ID: 79417 | Bouwkundig element

Duitse bunker

Groenebosdreef 3 (Houthulst)
Duitse betonnen militaire constructie uit de Eerste Wereldoorlog. De constructie maakte deel uit van de 'Bayernstellung'.


ID: 79475 | Bouwkundig element

Duitse betonnen militaire post

Heugstraat 14 (Houthulst)
Bovengrondse betonnen militaire post, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken op het gehucht Ronehoek door Duitse eenheden.


ID: 79571 | Bouwkundig element

Naamsteen Drie Grachten Voorpost

Ieperleedijkstraat (Houthulst)
Naamsteen ter herinnering aan de voorpost die hier ter hoogte van het gehucht Drie Grachten tijdens de Eerste Wereldoorlog was ingericht. De naamsteen werd hier in 1987 geplaatst op initiatief van de provincie West-Vlaanderen.


ID: 79476 | Bouwkundig element

Duitse betonnen militaire post

Iepersteenweg (Houthulst)
Betonnen militaire post, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door Duitse eenheden als onderdeel van de 'Brabantlinie'.


ID: 79477 | Bouwkundig element

Restanten van twee Duitse militaire posten

Iepersteenweg (Houthulst)
Restanten van minimum twee Duitse betonnen militaire constructies uit de Eerste Wereldoorlog, die deel uitmaakten van de 'Brabantlinie', zoals de Duitse eerste linie werd genoemd.


ID: 79573 | Bouwkundig element

Gedenkteken Belgische 3de Legerdivisie

Iepersteenweg (Houthulst)
Oorlogsgedenkteken ter herinnering aan de bijdrage van de Belgische 3de Legerdivisie in de 'Slag bij Merkem' op 17 april 1918. Deze slag maakte deel uit van het Duitse 'Lente-offensief' (Eerste Wereldoorlog).


ID: 79576 | Bouwkundig element

Naamsteen Slag bij De Kippe

Iepersteenweg (Houthulst)
Naamsteen ter herinnering aan de Slag bij De Kippe op 17 april 1918 (Eerste Wereldoorlog). De naamsteen werd hier in 1987 geplaatst op initiatief van de provincie West-Vlaanderen.