Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 213421 | Bouwkundig element

Duitse militaire post

Stroombeekstraat (Langemark-Poelkapelle)
Betonnen militaire post, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door Duitse militaire eenheden.


ID: 213560 | Bouwkundig element

Vier Duitse militaire posten Canopus Trench

Wijngaardstraat (Langemark-Poelkapelle)
Vier Duitse betonnen militaire posten uit de Eerste Wereldoorlog, die deel uitmaakten van eenzelfde stelling, de 'Albrechtstellung' of 'Canopus Trench' geheten. In deze loopgraven werden de betonnen constructies nagenoeg tegen elkaar opgetrokken. Zowel tijdens de Tweede als Derde Slag bij Ieper als tijdens het Duitse Lente-Offensief zou in deze regio zwaar gevochten worden. Eens veroverd door de geallieerden tijdens de Derde Slag bij Ieper, werden de bunkers aangepast aan de nieuwe frontsituatie.


ID: 305395 | Bouwkundig element

Gedenksteen Kitchener's Wood

Wijngaardstraat (Langemark-Poelkapelle)
Gedenkteken ter herinnering aan Kitchener's Wood, zoals het Wijngaardbos door Britse eenheden tijdens de Eerste Wereldoorlog werd aangeduid. Het gedenkteken wil vooral eenheden in herinnering brengen die na de Duitse gasaanval van 22 april 1915 het bos opnieuw op de Duitsers trachtten te heroveren. Het gedenkteken werd in het voorjaar 1997 onthuld en was een ontwerp van Jef Dekeyser en uitgevoerd samen met Ignace Bentein.


ID: 200673 | Bouwkundig element

Dochy Farm New British Cemetery

Zonnebekestraat (Langemark-Poelkapelle)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en W.H. Cowlishaw. De min of meer rechthoekige begraafplaats is ommuurd, met twee toegangshekken vooraan, centraal een 'Stone of Remembrance' geflankeerd door opgaande bomen, een 'Cross of Sacrifice' centraal achteraan, twee schuilgebouwen opzij en twaalf perken met witte grafstenen.


ID: 70126 | Bouwkundig element

Gedenkteken Genie 2de Legerafdeling

2de Genielaan (Lo-Reninge)
Gedenkteken ter herinnering aan de doden van de Genie van de 2de Legerafdeling naar ontwerp van architect O. De Leener.


ID: 70192 | Bouwkundig element

Barak, mogelijk militaire keuken

Burgweg 57 (Lo-Reninge)
Voormalige barak, deed mogelijk dienst als militaire keuken van het Belgische leger in het onbezette gebied gedurende de Eerste Wereldoorlog. Laag roodbakstenen gebouw onder zadeldak (bitumen). Verbouwing (nieuwe steen) aan de gang. Voor een historische situering van de militaire keukens in het kantonnement Lo-Pollinkhove wordt verwezen naar de keuken onder Romanestraat nummer 5 en Romanestraat zonder nummer.


ID: 308410 | Bouwkundig element

Militaire keuken Belgisch leger

Collaertshillestraat 2 (Lo-Reninge)
Militaire keuken, gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog door Belgische troepen.


ID: 70256 | Bouwkundig element

Gedenkzuil voor militaire en burgerlijke doden

Dorpplaats (Lo-Reninge)
Hardstenen gedenkzuil met kruis en gedrapeerde lijkwade voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en de militaire slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Aan de voet, rustende leeuw die het wapenschild van Reninge vasthoudt. 


ID: 70157 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 5

Drie Grachten (Lo-Reninge)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Hier betreft het een Belgisch model.


ID: 70156 | Bouwkundig element

Herberg De Drie Grachten met gedenkplaat

Drie Grachten 1 (Lo-Reninge)
Wederopbouwarchitectuur uit de jaren 1920. Aan de straat, eenvoudig huis van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. Achtergelegen lage stallen en nutsgebouwen. Zowel de naam van de herberg als de in 1951 aangebrachte gedenkplaat verwijzen naar de strategische waarde van de brug van de Drie Grachten en naar het heldhaftig gedrag van de 'onbekende Zouaaf'.