Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1011 resultaten


ID: 213620 | Bouwkundig element

Duitse betonnen militaire post Hoogte 17

Matrozenlaan 16 (Nieuwpoort)
Restanten van een Duitse betonnen militaire post op 'Hoogte 17', door de Duitsers gekend als 'Heksenketel'. Deze omgeving was zwaar versterkt en bevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 308379 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 3

Molenstraat (Nieuwpoort)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Hier betreft het een Belgisch model.


ID: 308475 | Bouwkundig element

Miniatuurmolen Franse 16e Chasseurs à Pied

Molenstraat (Nieuwpoort)
Miniatuurmolen uit beton, opgericht op de plaats waar aan het begin van de Eerste Wereldoorlog een molen stond, ter herinnering aan de gevechten op 30 en 31 oktober 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 200826 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Onze Lieve Vrouwstraat (Nieuwpoort)
Gedenkteken ter herinnering aan de militaire en burgerlijke doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Dit gedenkteken is van de hand van Pieter Braecke en werd onthuld in 1925.


ID: 213431 | Bouwkundig element

Duitse mitrailleurpost type Tobruk

Pieter Deswartelaan (Nieuwpoort)
Duitse mitrailleurpost, type 'Tobruk' uit de Tweede Wereldoorlog. Gelegen naast het kanaal Veurne-Nieuwpoort, ter hoogte van de kruising met de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort-Diksmuide.


ID: 213432 | Bouwkundig element

Restanten Belgische militaire keuken Frontzate

Pieter Deswartelaan (Nieuwpoort)
Bakstenen restanten van een vermoedelijke keuken, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken langs de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort – Diksmuide, dat ingericht was als Belgische eerste verdedigingslinie.


ID: 200838 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Ramskapelle

Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Belgische militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt gekenmerkt door een driehoekige plattegrond, een bakstenen voormuur tussen hogere hardstenen en bakstenen pijlers met traliewerk en een toegangshekken, lichte niveauverschillen, symmetrisch aangelegde gebogen rijen grafstenen met hagen.


ID: 213242 | Bouwkundig element

Naamsteen Slag aan de IJzer

Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Naamsteen ter herinnering aan de Slag aan de IJzer van 18 tot 31 oktober 1914 en aan het belang van de spoorwegberm op de lijn Nieuwpoort-Diksmuide. De naamsteen werd hier in 1984 geplaatst op initiatief van de provincie West-Vlaanderen.


ID: 213297 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken met Heilig Hartbeeld

Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Gedenkteken met Heilig Hartbeeld voor de militaire doden van Ramskapelle uit de Eerste Wereldoorlog, onthuld op 23 juni 1929. In een speciaal daartoe aangelegd perk: op een hoog meerdelig hardstenen voetstuk dat geprofileerd is, naar boven toe verjongt en met geprofileerde kroonlijst is afgewerkt, is een wit beschilderd Heilig Hartbeeld geplaatst.


ID: 213298 | Bouwkundig element

Gedenksteen 6de Linie en Franse 16e Chasseurs à Pied

Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Gedenkmuur opgericht door het 6de Linieregiment en het 16de Jagers te Voet uit Frankrijk, ter herinnering aan hun deelname aan de herovering van Ramskapelle op 31 oktober 1914, tijdens de Slag aan de IJzer. Tegen een geelbakstenen muur is een brede bronzen plaat met afgeronde zijkanten bevestigd, hiervoor staat in het midden een grote plaat uit witte natuursteen.