51 resultaten


ID: 208920 | Bouwkundig element

Afdaken 15A

Cockerillkaai zonder nummer (Antwerpen)
Het typische beeld van de Scheldekaaien wordt gevormd door de metalen loodsen voor het stockeren van goederen: het zijn open constructies op met klinknagelverbindingen verstevigde liggers, aan de voet omgeven door twee kwartbolvormige gietijzeren stootblokken.


ID: 211470 | Bouwkundig element

Kaaimuur van de Scheldekaaien met meerpalen

Cockerillkaai zonder nummer, D'Herbouvillekaai zonder nummer, zonder nummer, De Gerlachekaai zonder nummer, Ernest Van Dijckkaai zonder nummer, Jordaenskaai zonder nummer, Ledeganckkaai zonder nummer, zonder nummer, Plantinkaai zonder nummer, Rijnkaai zonder nummer, zonder nummer, Sint-Michielskaai zonder nummer, Tavernierkaai zonder nummer (Antwerpen)
De stad wordt tegen overstromingen beschermd door een zeven km lange combinatie van een eind 19de-eeuwse kaaimuur, een ondersteunende waterkeringsmuur opgericht in 1979 en een stroomopwaarts aansluitende dijk.


ID: 211471 | Bouwkundig element

Havenhekwerk en leilinden langs de Scheldekaaien

Cockerillkaai zonder nummer, D'Herbouvillekaai zonder nummer, zonder nummer, De Gerlachekaai zonder nummer, Ernest Van Dijckkaai zonder nummer, Jordaenskaai zonder nummer, Ledeganckkaai zonder nummer, Orteliuskaai zonder nummer, zonder nummer, Plantinkaai zonder nummer, Sint-Michielskaai zonder nummer (Antwerpen)
Over de volledige lengte van 7 kilometer werden de Scheldekaaien afgezoomd met een monumentale rij smeedijzeren hekken. In de zuidelijke helft wordt het hek geflankeerd door een rij leilinden. Deze elementen herinneren aan het historische gebruik van de Scheldekaaien als havenzone.


ID: 211472 | Bouwkundig element

Atoombunkers

Cockerillkaai zonder nummer, zonder nummer, D'Herbouvillekaai zonder nummer, zonder nummer, De Gerlachekaai zonder nummer, Ledeganckkaai zonder nummer, Naftaweg zonder nummer, Oude Veer zonder nummer, Petroleumkaai zonder nummer, Rijnkaai zonder nummer, Sint-Michielskaai zonder nummer, zonder nummer, Tavernierkaai zonder nummer, zonder nummer (Antwerpen)
Een belangrijk midden 20ste-eeuws element op de kaaien is het netwerk van atoombunkers dat zich uitstrekt vanaf de Petroleumkaai tot aan de Rijnkaai.


ID: 211474 | Bouwkundig element

Zuidersluis

Cockerillkaai zonder nummer (Antwerpen)
Op de Cockerillkaai, ter hoogte van het Hof van Beroep, is het belangrijkste en meest herkenbare relict van de Zuiderdokken bewaard, namelijk de voorhaven van de gedempte Zuidersluis.


ID: 212397 | Bouwkundig element

Installatie Scheldetuin

Cockerillkaai zonder nummer (Antwerpen)
De installatie van Maria Nordman uit 1986-87 speelt in op één van de kenmerkende elementen van de Scheldekaaien, namelijk het gekasseide wegdek. Kasseien zitput en bijhorende bomenrijen werden op de Cockerillkaai ingericht ter gelegenheid van het kunstproject "Monumenta, Beeld in de Stad".


ID: 212392 | Bouwkundig element

Draaitorenkraan

D'Herbouvillekaai zonder nummer (Antwerpen)
Tussen de plaatsen van de afdaken 9 en 10 staat een 50-tons draaitorenkraan uit 1907; het is de eerste elektrische kraan die in Antwerpen in gebruik werd genomen.


ID: 212399 | Bouwkundig element

Afdak 4 langs de d'Herbouvillekaai

D'Herbouvillekaai zonder nummer (Antwerpen)
De fragmenen afdaken langs de d'Herbouvillekaai gaan terug tot de inrichtingsfase van de rechteroever van de Schelde op het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw.


ID: 209609 | Bouwkundig element

Afdaken 13A-13B

De Gerlachekaai zonder nummer (Antwerpen)
De afdaken 13A-13B zijn gelegen ten zuiden van de inham van de Zuidersluis. Ze bestaan op dit moment uit 11 overkapte open traveeën op de typische Polonceauspanten. De frontons aan straatkant zijn niet gedecoreerd.


ID: 211692 | Bouwkundig element

Paviljoen Zuiderterras

Ernest Van Dijckkaai 37 (Antwerpen)
Aan het uiteinde van het Zuiderterras werd in 1989-1991 een nieuw paviljoen gebouwd met horecafunctie. Het is één van de bekendste ontwerpen van het bureau van architect bOb Van Reeth en is een belangrijk herkenningspunt op de kaaien.