Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

125 resultaten


ID: 80020 | Bouwkundig element

Stadspomp

Kerkstraat (Hamont-Achel)
Stadspomp, in 1889 door de Weertse pompenmaker Knapen gegoten. Geprofileerde, buisvormige pomp met basement, zwengel en bak.


ID: 80019 | Bouwkundig element

Decanale kerk Sint-Laurentius

Kerkstraat 1 (Hamont-Achel)
Zogenaamde Kathedraal van het noorden, genoemd naar Sint-Laurentius, waarvoor men in Hamont op bedevaart kwam. De huidige kerk werd gebouwd in 1903-04 naar ontwerp van architecten J. Cuypers en J. Stuyt.


ID: 80021 | Bouwkundig element

Grenscafé Het Lopend Kraantje

Keunenlaan 2-6 (Hamont-Achel)
Voormalig grenscafé, waar eertijds de leden van het Broederschap van Sint-Laurentius op diens feestdag 10 augustus bijeenkwamen na de plechtige hoogmis en het lof van halfdrie. Gekoppelde dubbelhuizen van in totaal tien traveeën en één bouwlaag uit het eind van de 19de - begin 20ste eeuw.


ID: 80086 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede

Klein Bien (Hamont-Achel)
Kapel opgericht in 1946 als oorlogsbelofte door de wijk Bien. Witbeschilderde bouw van handgevormde baksteen op breukstenen sokkel; bewaard houtwerk.


ID: 80022 | Bouwkundig element

Hoeve met losstaande bestanddelen

Kleine Haart 30 (Hamont-Achel)
Alleenstaande hoeve met losstaande bestanddelen, waarvan de kern van het voormalige woongedeelte mogelijk opklimt tot de 18de eeuw.


ID: 80024 | Bouwkundig element

Kapel van het ursulinenklooster

Kloosterstraat (Hamont-Achel)
Derde laatste werk van P.J.H. Cuypers. Zuidwest-noordoost georiënteerd neogotisch bedehuis, gelegen op de tweede bouwlaag van het eclectische klooster met overwegend neogotische inslag.


ID: 80023 | Bouwkundig element

Ursulinenklooster Stalleken van  Bethlehem

Kloosterstraat 2-6 (Hamont-Achel)
Stalleken van Bethlehem, in 1838 opgericht net buiten de wallen van de oude stad. Op 1 mei van dat jaar, eerstesteenlegging door deken H.A. Meuwissen.


ID: 80025 | Bouwkundig element

Schoolgebouw en klooster

Kloosterstraat 2-6 (Hamont-Achel)
Gesubsidieerde Vrije Lagere School, sinds 1993 zogenaamd De Buitinge, daar ze buiten de wallen ligt; deel uitmakend van het gebouwencomplex van het ursulinenklooster.


ID: 80087 | Bouwkundig element

Molensite De Tomp

Koebroekerweg (Hamont-Achel)
De Tomp gaat terug op de romp van een korenmolen, van het type stenen bovenkruier, grondzeiler, daterend van kort voor 1424. Lang werd aangenomen dat de ruïne van de Tomp terugging op een middeleeuwse woontoren en bijgevolg werd de toren in die vorm gerestaureerd in 1967-68, naar ontwerp van architect A.M. Boonen. Onderzoek in de jaren 1990 zorgde voor een rechtzetting. De met eiken omringde molen/toren wordt omgeven door een ringgracht met twee houten bruggen.


ID: 80058 | Bouwkundig element

Zuilvormige watertoren van 1957

Korte Watertorenstraat (Hamont-Achel)
Zuilvormige, van 1957 daterende watertoren. Ongeveer 42 meter hoge baksteenbouw op hardstenen plint onder plat dak, met van een leuning voorzien, door middel van een betonnen luifel uitstekend terras.