108 resultaten
ID: 130032 | Landschappelijk element
Achtermaal, Maleveld (Aalst)
Langs de losweg vanaf Maleveld staat een bomenrij van drie gekandelaarde zwarte populieren. Van de zwarte populieren op Maleveld weten we dat ze nuttig waren voor het periodiek herstel van het strodak bij een inmiddels verdwenen hoevetje. De bomen werden gekandelaard om mooie rechte takken te bekomen die gebruikt werden als bindroeden om er het strodak aan te bevestigen.
ID: 130035 | Landschappelijk element
Achtermaal, Maleveld (Aalst)
Een solitaire gekandelaarde zwarte populier werd geplant langs een gracht die hier als perseelsrand fungeert. Verderop is langs de losweg vanaf Maleveld ook nog een bomenrij van drie gekandelaarde zwarte populieren geïnventariseerd. Van de zwarte populieren op Maleveld weten we dat ze nuttig waren voor het periodiek herstel van het strodak bij een inmiddels verdwenen hoevetje. De bomen werden gekandelaard om mooie rechte takken te bekomen die gebruikt werden als bindroeden om er het strodak aan te bevestigen.
ID: 130392 | Landschappelijk element
Blauwenbergstraat (Aalst)
Bij een weiland staat een bomenrij van 3 knotbomen waarvan uit 1 haagbeuk en 2 zwarte populieren. De zwarte populieren hebben stamomtrekken van respectievelijk 340 en 500 cm. Zwarte populier is in Vlaanderen een uiterst zeldzame soort en komt als oudere boom nog hier en daar voor in erfgoedcontexten.
ID: 130395 | Landschappelijk element
Blauwenbergstraat (Aalst)
Een perceel weiland dat deel uitmaakt van het erf van een recent verdwenen boerderij wordt begrensd door een gemengde bomenrij van 8 opgaande populieren bestaande uit 5 abelen, 2 Canadapopulieren en 1 zwarte populier. Zwarte populier is in Vlaanderen een uiterst zeldzame soort en komt als oudere boom nog hier en daar voor in erfgoedcontexten. Abeel als lijnaanplanting is eveneens een zeldzaamheid geworden en nagenoeg volledig vervangen door Canadapopulier.
ID: 308036 | Landschappelijk element
Bremtstraat 133 (Aalst)
De gekandelaarde zwarte populier staat in de noordwestelijke perceelshoek van een smalle tuin. De zwarte populier heeft spiraalvormig ingeplante gesteltakken waarop periodiek geknot werd. Deze zeer specifieke kandelabervorm is zeer zeldzaam.
ID: 132112 | Landschappelijk element
Brusselse steenweg 211 (Aalst)
De geïnventariseerde bomen in het kasteelpark Ronsevaal zijn aangeplant eind 19de eeuw bij de aanleg van het domein. Het bomenassortiment werd met de jaren uitgebreid, afgestorven bomen werden vervangen en in recentere, nieuw aangelegde delen zijn nieuwe bomen aangeplant. Er werd steeds gewerkt aan het bijhouden van een mooi plantenassortiment. De Italiaanse populier is een relict uit die rijke verzameling.
ID: 130359 | Landschappelijk element
Molenberg 18 (Affligem)
De zwarte populier (Populus nigra) bevindt zich op een talud langs de weg en op de grens van de gemeenten Affligem (deelgemeente Hekelgem) en Aalst (deelgemeente Erembodegem) en maakt deel uit van de administratieve grens tussen de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Bijgevolg is er sprake van een historische rol als grensboom. De boom werd aangeplant ter voorkoming van erosie en geknot voor de winning van bouwhout.
ID: 132448 | Landschappelijk element
Notelaarstraat (Alveringem)
Langs de Oostsluisbeek zijn in een onregelmatig plantverband zwarte knotpopulieren aangeplant. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout en als oeverversteviging aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te kloneren in het landschap zijn blijven bestaan.
ID: 11463 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Marneflaan 3 (Antwerpen)
Het kasteel Sorghvliedt bevindt zich in een park met vijver en rechthoekige omgrachting, het kasteel en de aanhorigheden klimmen op tot het tweede kwart van de 18de eeuw.
ID: 300029 | Landschappelijk element
Veltwijcklaan 27 (Antwerpen)
Het kasteeldomein van het Hof van Veltwijck bestaat uit een gebouwencomplex in traditionele bak- en zandsteenstijl, gelegen binnen een rechthoekig omgracht landschapspark (binnenpark), en een buitenpark met gekasseide lindedreef.