Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

112 resultaten


ID: 134255 | Landschappelijk element

Parkje bij het landhuis Groot Peeteren

Rechtstraat 61 (Alken)
Parkje in landschappelijke stijl gekadastreerd in 1899, bij de bouw van de neo-traditionele woning met koetshuis. Gemengd moes- en bloementuintje bij het dienstgebouw en recente tuin bij de als woning herbestemde paardenstal.


ID: 16091 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stavelestraat 13 (Alveringem)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom onverhard U-vormig erf; gekasseid looppad van vroegere "paardenmanege"; siertuintje voor het boerenhuis. Ten zuiden, rest van omwalling. Ten zuidwesten, erfoprit via schuurpoort.


ID: 16376 | Bouwkundig element

Hoeve Steendam

Steendamstraat 7 (Alveringem)
De hoeve is een interessante getuige van het agrarisch bedrijf van voor de doorgedreven mechanisatie, waar de dwarsschuur fungeerde als essentieel nutsgebouw met een drieledige functie: als dorsvloer, schuur en wagenhuis.


ID: 16109 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vaartstraat 44 (Alveringem)
Ten oosten van het kanaal Veurne-Lo, midden het polderlandschap gelegen hoeve met rest van omwalling ten westen; losse, nagenoeg U-vormige opstelling van de hoevegebouwen rondom een begraasd, door een tarmac-weg verdeeld erf. Ten noorden, boerenhuis van vier traveeën + twee traveeën van rechts opkamer en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), deels mank wegens 20ste-eeuwse uitbouw aan noordkant, met kern van circa 1800, doch later sterk aangepast. Ten westen, stallingen.


ID: 10839 | Bouwkundig element

Weeltjenshoeve

Antwerpsebaan 381 (Antwerpen)
Iets achterin gelegen, monumentale hoeve met losstaande bestanddelen, in kern opklimmend tot 18de eeuw.


ID: 208126 | Bouwkundig element

Hoeve en cichorei-ast

Veldkaaistraat 14 (Ardooie)
Hoeve, opklimmend tot de 18de eeuw, met cichorei-ast uit het interbellum. Ten oosten het boerenhuis met stal in gepleisterde baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen (nok haaks op straat). Erfzijde met woongedeelte van zes traveeën. Schuur-stalvolume ten zuiden van het erf. Op het erf een voorliggende weegbrug met houten liggers. Ten westen van de hoeve een grote poel.


ID: 135163 | Landschappelijk geheel

Leiemeersen en Kanaal Gent-Brugge

Beernem, Oedelem (Beernem), Oostkamp (Oostkamp)
Dit gebied omvat een deel van de kanaaldepressie van Beernem met onder meer het Kanaal Gent-Brugge met bomenrij, jaagpad en enkele bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. In het natuurreservaat Leiemeersen ligt nog een gedeelte van de oorspronkelijke loop van de Zuidleie. Aansluitend bij het kanaal en langs de (zij)beken liggen gronden die continu een hoge grondwaterstand kennen en nog steeds grotendeels als grasland (hooi- of weiland) in gebruik zijn. De percelen worden begrensd door afwateringsgrachten en sommige hebben nog knotbomenrijen langs de perceelsranden.


ID: 135377 | Landschappelijk geheel

Plateau van Duisburg

Bertem, Korbeek-dijle, Leefdaal (Bertem), Huldenberg, Loonbeek, Neerijse (Huldenberg), Heverlee (Leuven), Overijse (Overijse), Duisburg, Vossem (Tervuren)
Het leemplateau vormt een groot open landbouwgebied met geïsoleerde boskernen. Het plateau bestaat bijna uitsluitend uit akkers (kouterlandschap of zogenaamd open field landschap), terwijl de resterende oppervlakte wordt ingenomen door bosjes, holle wegen, bermen en graften. De valleihellingen hebben een overwegend gesloten karakter met bosjes, houtkanten en holle wegen. Met uitzondering van enkele beperkte zones van lintbebouwing langs de dwarswegen over het plateau ligt alle bebouwing aan de rand van het plateau. De dorpskernen zijn als een keten gelegen buiten het plateau, in de valleien, dwarswegen over het plateau verbinden de kernen in de valleien.


ID: 75152 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Beisbroek

Zeeweg 96-98 (Brugge)
Landhuis en koetshuis uit 1835 met park in landschappelijke stijl, ontsloten door dreven en een bochtend padenpatroon, met ijskelder en restant parkbomen. Bewaarde poelen en grachten en wild- en veekeringshaag als restant van oude landbouwactiviteit. Ten noorden eenheidsbebouwing van drie dorpswoningen.


ID: 78934 | Bouwkundig element

Hoeve Het Bolleke

Antwerpse Heirweg 31-33 (Damme)
Hoeve met boerenhuis en wagenkot vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw. Weergave van de hoevegebouwen op het primitief kadasterplan (1834) en met huidige benaming op de Atlas der Buurtwegen (1845). Toegang gemarkeerd door erfpijlers, waarvan één met rondbogig pijlernisje. Grote waterpartij aan de straatzijde (poel ?). Voormalig boerenhuis met één opkamertravee. Aansluitend aan zuidzijde, onder lagere nok, voormalige stalvleugel met geïncorporeerd tweeledig wagenhuis. Achterliggende bakstenen bijgebouwen onder zadeldaken.