Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

109 resultaten


ID: 30656 | Bouwkundig element

Hoeve Meiboomhof

Veurnseweg 59 (Ieper)
Wederopbouwhoeve, teruggaand op de regionale hoevebouw, zie U-vormige opstelling van losse, lage bestanddelen: boerenhuis, stallen en schuurvleugel, respectievelijk ten noordwesten en ten oosten van deels verhard erf; ten noordwesten geasfalteerde erfoprit; recente loods ten zuiden; aanplanting: depressie van vroegere wal ten noorden; ten noordoosten drenkput; rest van boomgaard ten oosten


ID: 39882 | Bouwkundig element

Hoeve en Onze-Lieve-Vrouwekapel

Humelgemseweg 5 (Kampenhout)
Tegen de gevelpunt van het hof Candriessche – een verbouwde hoeve met enkele bewaarde oudere elementen en waarvan de oorsprong minstens opklimt tot 1281 – staat een fraai, in lokale natuursteen uitgewerkt nisvormig, barok kapelletje.


ID: 39880 | Bouwkundig element

Langgestrekt hoevetje

Lellebaan (Kampenhout)
Langgestrekt hoevetje (nok loodrecht op straat) met zadeldak (pannen), uit de 18de eeuw. Witgekalkte zandsteenbouw verhoogd met baksteenmetselwerk tijdens de 19de eeuw.


ID: 300742 | Landschappelijk element

Duivelskuilen op de heuvelrug tussen Lichtaart en Kasterlee

Goorseweg (Kasterlee)
Ten zuiden van de landduin ‘de Hoge Mouw’ op de heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart liggen twee kleine waterplassen. Aan hun hoekige vorm te zien, gaat het niet om natuurlijke vennen, maar zijn ze antropogeen van oorsprong. In de volksmond worden ze ‘duivelskuilen’ genoemd, verwijzend naar zogenaamde aloude heidense praktijken uit ‘pre-christelijke’ culturen die zich om en bij deze kuilen zouden hebben voorgedaan.


ID: 135391 | Landschappelijk geheel

Vlaamse Ardennen van Koppenberg tot Kluisberg

Berchem, Kwaremont, Ruien, Zulzeke (Kluisbergen), Etikhove, Nukerke (Maarkedal), Melden (Oudenaarde), Ronse (Ronse)
De ‘West-oostelijke heuvelkam’ strekt zich in dit gebied uit vanaf het Kluisbos (Kluisbergen) over de kam van Heynsdale (met Heynsdalebos), de Hotond (met Hotondbos-Scherpenberg), de heuvelkam van de Zandstraat en van de Ommegangstraat tot Bois Joly (Ronse). De zone ‘Plateaurand’ sluit aan bij de Pleistocene Scheldevallei en vormt een overgang naar de West-oostelijke heuvelkam. Tot deze fysische entiteit behoren onder andere het Koppenbergbos en het Elenebos. Het gebied ‘Kwaremont en omgeving’ betreft de dorpskern van Kwaremont, de Paterberg en Waaienberg, en ook het Feelbos, Beiaardbos en Ingelbos. Tot het pleistocene Scheldeterraslandschap van Berchem-Melden behoren ‘Paddenbroek’ en ‘Waarde’. Het betreft laaggelegen, natte tot vochtige grasland- en moerasgebieden.


ID: 208681 | Bouwkundig element

Hoeve Te Waegheem

Moerewegel 37 (Koekelare)
Hoeve met boerenhuis met jaarankers "1772". Nieuw woonhuis uit het derde kwart van de 20ste eeuw is gebouwd aan de straat. Uitbreiding met nieuwe loodsen in de jaren 1970 en 1980.


ID: 208717 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Provinciebaan 3 (Koekelare)
Achterin gelegen hoeve, de oprijlaan is afgezoomd met populieren. Omgevende weides met opgaande bomen en boomgaard, restant van poel (hellend terrein). Erftoegang via ijzeren hekken tussen betonnen pijlers.


ID: 208873 | Bouwkundig element

Hoeve

Vladslostraat 16 (Koekelare)
Aan de straat gelegen hoevesite, als site minimaal teruggaand tot het einde van de 18de eeuw. Bestaande uit een boerenhuis en achterliggende kleinere nutsgebouwen (vervallen) georganiseerd rondom een begraasd erf met grote poel.


ID: 54790 | Bouwkundig element

Hoeve

Meersstraat 19 (Laarne)
Hoeve opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw met achterin gelegen boerenhuis met aanpalende stal. Dubbelhuis van vier traveeën. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak met pannen. Aanpalende stal tegen de rechterzijgevel van de woning.


ID: 10192 | Bouwkundig element

Hertog Janshoeve of Hoeve Ter Haegen

Berlaarsesteenweg 119 (Lier)
Omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen, in kern opklimmend tot de 18de eeuw met aanpassingen uit de 19de en 20ste eeuw.