140 resultaten
ID: 131343 | Landschappelijk element
Rasbeekstraat, Torreborrestraat (Pajottegem)
De gemengde houtkant bevindt zich op de oevers van de Raesbeek. Hij werd aangeplant om de oevers van de beek te verstevigen en om de drainage te regelen. De houtkant, met een representatieve groeivorm, is beeldbepalend in de vallei en accentueert de loop van de Raesbeek. De beplantingen, die periodiek worden gekapt, bestaan onder andere uit schietwilg (Salix alba), eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna), gele bindwilg (Salix x rubens), ruwe iep (Ulmus glabra), gladde iep (Ulmus minor), sleedoorn (Prunus spinosa) en zomereik (Quercus robur).
ID: 131290 | Landschappelijk element
Rooststraat, Zullikstraat (Pajottegem)
De knotwilgen staan op de noordelijke en oostelijke perceelsgrens van enkele graslanden. De knotbomen van schietwilg en gele bindwilg, vijftien stuks, hebben een omtrek tot 620 centimeter dik.
ID: 131307 | Landschappelijk element
Torreborrestraat (Pajottegem)
Het gemengde bosje ligt in de vallei van de Bellembeek. Het smalle perceel staat haaks op de beek en de Torreborrestraat. De vier geknotte aken (Acer campestre) hebben stamomtrekken tussen 125 centimeter en 224 centimeter. Andere soorten zijn zwarte els (Alnus glutinosa), gewone haagbeuk (Carpinus betulus), gewone hazelaar (Corylus avellana) gewone es (Fraxinus exelsior), gewone taxus (Taxus baccata) en gladde iep (Ulmus minor).
ID: 131201 | Landschappelijk element
Waardestraat 12 (Pajottegem)
Drie geknotte bomen zijn aangeplant als perceelsrandbegroeiing aan de westzijde van een erf. De zomereik (Quercus robur) heeft een omtrek van 318 centimeter (gemeten op 1,5 meter hoogte) en knothoogte vier meter. De schietwilg (Salix alba) heeft een omtrek van 380 centimeter en de gewone es (Fraxinus exelsior) een van 327 centimeter met knothoogte 3,5 meter.
ID: 133089 | Landschappelijk element
Vliegveldweg 2 (Pittem)
Langs de weg, in de perceelsrand van een uitgebrikt weiland staat een knotwilgenrij. De schietwilgen zijn op regelmatige plantafstanden aangeplant en de bomen zijn op traditionele wijze geknot in functie van brandhoutopbrengst.
ID: 308977 | Landschappelijk element
Pastoorstraat 15 (Poperinge)
Solitaire knotwilg in gemengde veekeringshaag rond huiskavel van dorpshoeve.
ID: 301002 | Landschappelijk element
Molenkauter 9, Windmolenstraat (Roosdaal)
Ten noordoosten van de windmolen De tragische molen staat langs de perceelsrand een knotbomenrij van schietwilg. De rij is niet meer volledig en bestaat nog uit zes exemplaren. Bij het periodiek knotten van de wilgen oogstte men twijgen en takken die nuttig waren als gerief-, constructie- en brandhout.
ID: 51146 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ommegang West (Staden)
Grot met piëta uit het vierde kwart van de 19de eeuw / eerste kwart van de 20ste eeuw, boven bron, in de volksmond zogenaamd "het Fonteintje". Bakstenen ommuring en flankerende knotwilgen. Halfrond gietijzeren hek rond de waterput.
ID: 131521 | Landschappelijk element
Kasteelweg (Vleteren)
De houtkantbegroeiing, met meerdere onderbrekingen, strekt zich als buitenomtrek van een permanent graslandperceel en ook als oeverbegroeiing van een stelsel van grachten en waterlopen uit over een lengte van circa 1300 meter.
ID: 304830 | Landschappelijk element
's Gravenvoeren (Voeren)
De gemengde houtkant staat langs de oever van de Voerbeek. De soortensamenstelling bestaat uit hakhout en knotbomen van schietwilg, hakhout van zwarte els, knotbomen van gele bindwilg, kraakwilg, opgaande Canadapopulieren, knotbomen van gewone es, boswilg en hakhout van linde.