176 resultaten
ID: 29716 | Bouwkundig element
Sint-Salvatorskerkhof (Brugge)
Georiënteerde, gotische kerk, met voorheen ten noorden het voormalige kerkhof, afgeschaft in 1784 en als tuin aangelegd. De plattegrond van de kerk ontvouwt: een uitgebouwde rechthoekige westtoren met ronde traptoren in zuidoostelijke oksel uit tweede helft van de 14de eeuw, driebeukig, basilicaal schip van vier traveeën uit tweede helft van de 14de eeuw met zijkapel, transept van één travee, ruime koorpartij uit vierde kwart van de 13de eeuw – tweede helft van de 14de eeuw met hoofdkoor van drie traveeën met vijfzijdige sluiting, kooromgang met vijf vijfzijdige kranskapellen uit tweede helft van de 15de eeuw – 16de eeuw en ten noorden en ten zuiden ingebouwde zijkapellen uit tweede helft van de 14de eeuw en ten zuiden sacristie uit tweede helft van de 15de eeuw-16de eeuw. Ten zuiden van de kerk kapittelgebouwen en museum, opgericht circa 1912-1914 naar ontwerp van A. Duclos in samenwerking met architecten J. Viérin en A. De Pauw.
ID: 84330 | Bouwkundig element
Kapittelstraat 1-3 (Dentergem)
Staat op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) aangeduid als één woning en volgens mutatieschetsen in 1864 opgesplitst tot twee wooneenheden. Op de Atlas der Buurtwegen (1843) zijn de huizen getekend, zie huidig. 19de-eeuws uitzicht, vlechtingen in de linkerzijgevel wijzen eventueel op een oudere kern. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. De muuropeningen werden in de loop van de 20ste eeuw aangepast.
ID: 205862 | Bouwkundig element
Bruggestraat 82 (Wingene)
Dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak uit 1863. Lijstgevel voorzien van imitatievoegen, kroonlijst op modillons boven een geriemde sierlijst en bloktandlijstje. Bewaarde schuiframen en ramen met T-indeling.
ID: 200008 | Bouwkundig element
Sint Christianastraat (Gavere)
Voor een parkje halverwege de helling bevindt zich de Wonderbare fontein van de Heilige Christiana van 1913, in de vorm van een kapelletje. Arduinen gebouwtje met voorpuntgevel en bekronend kruis met spitsboognis afgezet met zuiltjes en archivolten.
ID: 26271 | Bouwkundig element
Beekstraat (Gent)
Bedehuisje opgericht kort na het mirakel in Oostakker in opdracht van Juffrouw Theresia Van den Hecke, vermoedelijk naar ontwerp van architect Auguste van Assche en ingewijd in 1879. Sinds de Tweede Wereldoorlog witgeschilderd bakstenen gebouwtje op gepikte plint in neogotische stijl.
ID: 89014 | Bouwkundig element
Heirweg 14-15 (Beernem)
Tweewoonst opgetekend op het primitief kadasterplan van circa 1830. Boerenhuis evenwijdig met de straat gebouwd als een tweewoonst van telkens drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, opgevat als een verankerde, witgeschilderde baksteenbouw.
ID: 84315 | Bouwkundig element
Dreve 1 (Dentergem)
Hoekpand met de Statiestraat, "GASTHOF DE HAAN", zie opschrift. In 1655 was dit het huis van de koster die er ook drank verschafte. In een renteboek uit 1725 van de heerlijkheid Dentergem is er sprake van een cijnshofstede "van oudts genaemt het haentjen". Pas in het begin van de 19de eeuw wordt het pand als herberg gebruikt. Twee bouwlagen onder plat dak, beide straatgevels met 19de-eeuws uitzicht hebben zes traveeën. Bepleisterde lijstgevels boven een grijze plint en met een cordon op de verdieping. Eenvoudige muuropeningen.
ID: 20221 | Bouwkundig element
Coupure 267-271, 275 (Gent)
Het ziekenhuis Refuge of Toevlucht van Maria werd gesticht in 1874 door de cistercieënzerinnen van de Bijloke. De ziekenhuiskapel werd in 1875 ontworpen in neogotische stijl door broeder Marès-Joseph, de glasramen werden gerealiseerd in het atelier van Arthur Verhaegen en het volledige meubilair is van de hand van Mathias Zens. Sober bakstenen gebouw in neogotische stijl, refererend aan de 13de-eeuwse vroeggotiek, van vier traveeën met lager koor van twee traveeën onder steile leien zadeldaken tussen zijaandaken, zeshoekig houten dakruiter onder hoge naaldspits en houten dakkapelletjes. Ten oosten werd een kapittelzaal van drie traveeën onder parallel zadeldak aangebouwd en een sacristie met tuitgevel onder haaks, achteraan afgewolfd dak. Aan de Coupure gebouwen in baksteenarchitectuur met eclectische inslag, boven de deur gedateerd 1894, gedeelte links ervan op cartouches op borstwering gedateerd 1908. Hoofdingang geaccentueerd door tuitgevel en gevelnis met Mariabeeld.
ID: 23696 | Bouwkundig element
Waterstraat 1 (Roeselare)
Hoeve met verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een deels begraasd en gekasseid erf, bereikbaar via populierendreef. Bakstenen stoep voor stalvleugel.
ID: 60997 | Bouwkundig element
Van Belleghemdreef 27-29 (Kortrijk)
Historische hoeve "Het Goed te Marke", gelegen ten westen van de dorpskern en gelegen op het grondgebied van de voormalige dorpsheerlijkheden van Blommeghem en Marke, die steeds samen verpacht werden.