Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1407 resultaten


ID: 31878 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Martinusstraat (Tongeren-Borgloon)
De kerk is gesitueerd in een ruim ommuurd kerkhof met enkele merkwaardige lindebomen; de hoofdingang wordt geflankeerd door twee hardstenen pijlers. De kerk was sinds 1034 eigendom van de Sint-Laurentabdij van Luik.


ID: 301337 | Landschappelijk element

Pues Boom

Oude Kassei (Tongeren-Borgloon)
Deze zomerlinde is gelegen op een splitsing van twee holle wegen, waaronder de Romeinse Kassei. De boom wordt op verschillende historische kaarten (vanaf 1745 tot 1930) weergegeven. In de 18de eeuw stond er een kruis of kapel bij de boom, deze is later verdwenen. Volgens de literatuur stond op deze plaats tevens een galg, vandaar ook de benaming "galgeboom". Voor de boom staat nog de onderkant van een zeshoekige steen, mogelijk van deze galg. De hoge ligging van deze plaats, ca. 10m boven de holle wegen, moet een indrukwekkend beeld hebben gegeven. De boom is in zijn huidige toestand volledig hol en bestaat zelfs uit twee afzonderlijke delen welke op zich vrij vitaal zijn.


ID: 133395 | Landschappelijk element

Linde op motteheuvel

Speelhof (Tongeren-Borgloon)
Lindeboom gelegen op de mottehevel van Borgloon. De burcht van Borgloon was strategisch ingeplant op één van de hoogste heuvels van de omgeving. Van de burcht resteert alleen de motteheuvel, deze kan bezocht worden omwille van het historisch belang van deze plaats en de prachtige vergezichten over het Haspengouwse landschap. De lindeboom staat bovenop de motteheuvel en wordt omgeven door bankjes.


ID: 300364 | Landschappelijk element

Dubbele bomenrij van Amerikaanse linde op Speelhof

Speelhof (Tongeren-Borgloon)
Op plein het Speelhof in Borgloon staat een dubbele bomenrij van Amerikaanse linde. De twee bomenrijen dateren waarschijnlijk van kort na de Tweede Wereldoorlog. De westelijke bomenrij bestaat uit zes bomen waarvan de dikste 93 cm stamomtrek heeft. De oostelijke bomenrij bestaat uit vier bomen.


ID: 133438 | Landschappelijk element

Zilverlinde domein Terhove

Terhove 140-141 (Tongeren-Borgloon)
Deze zilverlinde is gelegen nabij het domein Terhove. De zilverlinde staat samen met een aantal verschillende bomen van diverse soorten in een weiland ten zuiden van het eigenlijke park. Deze bomen werden aangeplant om het zicht vanuit het park te trekken en doorzichten te creëren naar het achterliggende Haspengouwse landschap.


ID: 133441 | Landschappelijk element

Zomerlinde domein Terhove

Terhove 140-141 (Tongeren-Borgloon)
Deze zomerlinde is gelegen nabij het domein Terhove. De zomerlinde staat samen met een aantal verschillende bomen van diverse soorten in een weiland ten zuiden van het eigenlijke park. Deze bomen werden aangeplant om het zicht vanuit het park te trekken en doorzichten te creëren naar het achterliggende Haspengouwse landschap.


ID: 31836 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Schaberg en linden

Tongersesteenweg (Tongeren-Borgloon)
Kapel (van) Schaberg, ook kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Smarten genoemd. Drie linden aan de linkerzijde. Moderne gehistoriseerde ankers vormen het jaartal 1606. Restauratie in 1974-75.


ID: 31939 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Jobskapel

Truierweg (Tongeren-Borgloon)
Gelegen op de hoek met de Weg op Berlingen. Kapel uit eerste helft 17de eeuw, waarschijnlijk gebouwd door de familie de Scharenberg, heren van Hoepertingen. Gerestaureerd in 1957. Kapellinde achter de kapel.


ID: 133120 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde lindebomen bij wegkruis

Weg Elderen naar Henis (Tongeren-Borgloon)
Langs de weg van Henis naar ’s Herenelderen staan twee gekandelaarde linden.


ID: 133140 | Landschappelijk element

Houtkanten met sporen van traditioneel beheer langs holle weg

Weg van Alt Hoeselt naar Tongeren (Tongeren-Borgloon)
Vanaf de twee kruislinden bij de verbindingsweg tussen Henis en ’s Herenelderen loop in noordelijke richting een holle weg. Dit is de oude weg van Alt Hoeselt naar Tongeren die nu als wandelweg in gebruik is. De taluds zijn voorzien van houtkanten met nog duidelijke sporen van traditioneel hakhoutbeheer.