Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

176 resultaten


ID: 12101 | Bouwkundig element

Parochiekerk van het Heilig Hart

Kerkplein 1 (Turnhout)
Georiënteerde, vrijstaande neogotische kruisbasiliek naar ontwerp van architect P.J. Taeymans, gebouwd in 1903-1907.


ID: 51863 | Bouwkundig element

Klooster en kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn

Zuidmoerstraat 125 (Eeklo)
Het huidige klooster- en scholencomplex met kapel van Onze-Lieve-Vrouw Ten Doorn is een indrukwekkend ensemble waarvan de geschiedenis teruggaat tot het midden van de 15de eeuw en die innig verbonden is met de stad.


ID: 54603 | Bouwkundig element

Kapelhof

Zandstraat 3 (De Haan)
Sterk verbouwde en achterin gelegen hoeve "KAPELHOF", zie houten opschrift. Uitgebaat in het kader van het hoevetoerisme als hotel en restaurant.


ID: 19003 | Bouwkundig element

Huis der Gekroonde Hoofden

Burgstraat 4 (Gent)
Renaissancehuis zogenaamd "Huis der Gekroonde Hoofden", vanouds zogenaamd "De Draecke", te dateren circa 1560. Rijkelijke voorgevel met in- en uitgezwenkte top van bak- en zandsteen, vier traveeën met drie bouwlagen onder steil zadeldak, in 1917 hersteld door bouwmeester A.R. Janssens. De verdiepte boogvelden en identieke bogenrij boven de bovenvensters zijn verrijkt met medaillons die de hoofden van de Graven van Vlaanderen en hun initialen voorstellen. Deze werden vernieuwd in 1917 door Oscar Sinai en Mast en gepolychromeerd door Jan Vanden Bogaerde. Bepleisterde zijgevel in het Gewad van negen traveeën en gecementeerde achterpuntgevel. In het interieur grafsteen van een jonkvrouw (?), mogelijk uit de 15de eeuw.


ID: 208709 | Bouwkundig element

Hoeve 't Kruishof

Oostmeetstraat 300 (Koekelare)
Zie houten naambord (naamgeving wellicht naar "Hameau Cruyshoeck" op de Ferrariskaart van 1770-1778 of het gehucht "Kruysken", zie aanduiding op de mutatieschets van 1839). Achterin gelegen tegenover de straat.


ID: 301326 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dorpskern Mariakerke

Alphonse Claeys-Bouüaertlaan, Alphonse Claeys-Boúúaertdreef, Beukendreef, Elfnovemberstraat, Kasteeldreef, Mariakerkeplein, Petrus Meirestraat, Zandloperstraat, Zuidbroek (Gent)
De landelijke dorpskern van Mariakerke ontstond rond de in de 12de eeuw opgerichte parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte, die zich op de hoogste plaats van het dorp bevindt. Het geheel van kerk, pastorie en begraafplaats is via een dreef verbonden met het kasteeldomein en omliggend park in het noordwesten.


ID: 59912 | Bouwkundig element

Pand met 13de-eeuwse kelder

Leiestraat 14 (Kortrijk)
Pand met voorgevel uit 1936 naar ontwerp van Jan Boucquillon. Bevat intact bewaarde kelder uit de 13de-eeuw in Doornikse kalksteen.


ID: 12045 | Bouwkundig element

Decanale kerk Sint-Pieter en Sint-Barbara

Grote Markt (Turnhout)
Georiënteerde pseudo-basiliek, met vroeggotische kern uit de 13de - 14de eeuw, hooggotisch koor en transept, renaissancistische kruisingstoren, schip en zijbeuken in classicistische stijl.


ID: 6299 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andries

Waaistraat 1 (Antwerpen)
Laatgotische kruiskerk met schip en toren uit de eerste helft van de 16de eeuw, transept, hoogkoor en zijkapellen uit de 17de eeuw, en een barokke klokkentoren uit het tweede kwart van de 18de eeuw.


ID: 7643 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Van Kerckhovenstraat 35 (Antwerpen)
Vrijstaande, neogotische, driebeukige kruisbasiliek met toren, naar een ontwerp door de architect Louis Baeckelmans uit 1866, opgetrokken in 1869-1874. Vanaf 1871 werd de bouw geleid door de architect François Baeckelmans.