167 resultaten
ID: 131958 | Landschappelijk element
Bossenaarstraat 30 (Maarkedal)
De moestuin op het erf van de gesloten hoeve in de Bossenaarstraat 30 is aan de noord- en oostzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.
ID: 133107 | Landschappelijk element
Holandstraat 2 (Maarkedal)
De moestuin op het erf van de gesloten hoeve in Holandstraat is aan de noord- en oostzijde afgesloten met een wintergroene taxushaag. Een dichte scheerhaag voorkwam indringing en door haar wintergroen karakter ontstond er een microklimaat en een windscherm ter bescherming van de gewassen.
ID: 132000 | Landschappelijk element
Hollebeek 5 (Maarkedal)
Aan de voorzijde van het boerenhuis wordt het erf afgesloten met een gemengde scheerhaag. Met wat de haag in oorsprong is aangeplant is niet meer zo duidelijk, het huidige assortiment bestaat uit soorten die er al dan niet door natuurlijke verrijking zijn gekomen. Ook de stamopslag van de twee welkomstlindes is in de haag gegroeid.
ID: 133241 | Landschappelijk element
Dreef (Maasmechelen)
Aan de kant van het kerkplein staat bij het hekwerk van het kerkhof een beeldbepalende taxus. Het is een op stamgezette struik met een stamomtrek van 138 cm. De wintergroene taxus is een soort die volgens de traditie op of bij begraafplaatsen wordt gezet.
ID: 300085 | Landschappelijk element
Brugstraat, Dijleberg (Mechelen)
Het parkgebied tussen de dorpskern van Muizen en de Dijle werd vermoedelijk aangelegd tussen 1859 en 1903 bij het verdwenen kasteel Estricx. Het park bevat een monumentaal bomenbestand.
ID: 308067 | Landschappelijk element
Oppemkerkstraat, Pastoriestraat (Meise)
Rond het kerkhof van de Sint-Stephanuskerk in het gehucht Oppem bij Wolvertem is een afsluitingshaag van taxus geplant. Twee toegangen tot het kerkportaal zijn geflankeerd door telkens twee bolvormig geschoren taxustopiary.
ID: 131489 | Landschappelijk element
Stationsstraat (Oostkamp)
Het park bij het Kasteel Gruuthuse is aangelegd in een gemengde stijl. In het centrale grasveld voor de winterserre werden in een symmetrisch patroon en aan beide zijden van een tennisveld, afzonderlijke taxustopiary aangeplant. Deze topiary worden geschoren met een diamantkopmotief, mogelijk verwijzend naar de dakvorm van de winterserre.
ID: 27427 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Vlaamse Ardennendreef 10-12 (Oudenaarde)
Villa Louisa met dienstgebouwen en heden verdwenen uitkijktoren werd in 1893 gebouwd als buitengoed of zomerresidentie in opdracht van de toenmalige burgemeester van Oudenaarde, Paul Raepsaet. Het park in landschappelijke stijl met pittoresk karakter werd samen met de villa aangelegd. Bijzonder aan het park is de cascade die tegen de natuurlijke helling van de Edelareberg is aangelegd. Dergelijke constructies komen weinig voor in Vlaamse villaparken. Nog opmerkelijk is de Noorse stijl die de architectuur van de villa en de dienstgebouwen kenmerkt. De ontwerpers van de villa en het park zijn niet gekend.
ID: 13870 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kapelstraat 27A (Ranst)
Kapel van 1758, gelegen op hoek met Rubenslaan op omhaagd domein met taxus en linden.
ID: 132048 | Landschappelijk element
Braambos 13 (Ronse)
Deze taxus geeft beschutting aan het molenrad. Dit is een gebruik dat nog dateert uit de tijd dat het rad en bijhorende constructies uit hout werden vervaardigd en tegen het uitdrogen dienden beschermd te worden. Meestal werd hiervoor linde aangewend omdat lindebladeren een zeer goed zonnescherm produceren. Hier bij de Breembosmolen heeft de wintergroene taxus deze beschermende rol overgenomen.