Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2003 resultaten


ID: 90879 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Sint-Laureins-Berchem,  gemeenteschool en onderwijzerswoning

Molenborrestraat 34-36 (Sint-Pieters-Leeuw)
Onderwijzerswoning, annex gemeentehuis, met rechts ervan de iets achterin gelegen gemeenteschool, kadastraal ingetekend in 1912, voorafgegaan door de nu met gras begroeide speelplaats met linde in het midden.


ID: 40623 | Bouwkundig element

Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Oudenakenstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met houten windbord, uit het laatste kwart van de 19de eeuw, geflankeerd door linden.


ID: 130347 | Landschappelijk element

Zomerlinde als hoekboom

Puttenberg (Sint-Pieters-Leeuw)
De zomerlinde (Tilia platyphyllos) werd aangeplant op de open kouter tussen de dorpskernen van Vlezenbeek en Sint-Pieters-Leeuw op de kruising van meerdere veldwegen (Puttenberg en het verlengde van de Klein-Nederstraat) en markeert de administratieve grens tussen Sint-Pieters-Leeuw en Vlezenbeek.


ID: 40621 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Pieter met omringend kerkhof

Rink (Sint-Pieters-Leeuw)
Georiƫnteerde laatgotische kerk met bouwfases in de 15de eeuw, begin 16de eeuw, classicistische aanpassingen en uitbreidingen na 1783, gedeeltelijke heropbouw en restauratie in neogotische stijl in 1902-1904. Ommuurd kerkhof, 50 are, beplant in de jaren 1920 met platanen en zomerlinden nadat een oudere aanplanting grotendeels was gerooid. Links voor de kerk staat een Heilig Hartbeeld uit het interbellum.


ID: 133341 | Landschappelijk element

Bomenpoortjes van drie paardenkastanjes

Schamelbeekstraat 55 (Sint-Pieters-Leeuw)
Een ongeveer dertig jaar oude aanplanting van drie paardenkastanjes, bij de toegangen van een woonkavel, werd door de huidige bewoner op traditionele wijze uitgevoerd met plak- of huwelijksenten. Het is de toegang tot de voordeur en een bredere toegang voor wagens die op sierlijke wijze van bomenpoortjes zijn voorzien.


ID: 130932 | Landschappelijk element

Kapelhof met elf opgaande bomen bij Kapel van de Bruine-Lieve-Vrouw

Bruine-Lieve-Vrouwstraat (Sint-Truiden)
Het kapelhof bij de Kapel van de Bruine-Lieve-Vrouw telt een zomereik, een linde, twee gewone beuken, drie kleinbladige winterlindes en vier grootbladig zomerlindes.


ID: 304374 | Landschappelijk element

Duraslaan

Duraslaan (Sint-Truiden)
De Duraslaan vormt de rechte verbindingsweg tussen de dorpscentra van Duras en Gorsem die de kasteeldreef van het Kasteel Duras kruist. Deze laan werd ca. 1828 aangelegd om een vlotte rechtstreekse verbinding te maken met Gorsem. Vermits tegelijk ook de Kasteeldreef werd heraangelegd, gebeurde de aanleg van de Duraslaan vermoedelijk onder invloed van de kasteelheer. Langs een deel van de Duraslaan staat nog een dubbele beukenrij als restant van de oorspronkelijke aanleg.


ID: 303056 | Landschappelijk element

Twee abelen bij Onze-Lieve-Vrouwekapel

Gorsem-Dorp (Sint-Truiden)
Bij een kruispunt van wegen staat de Onze-Lieve-Vrouwekapel die beschaduwd wordt door twee abelen. Het kapelhof wordt voorts nog afgesloten door een geschoren taxushaag. De twee imposante bomen zorgen ervoor dat de kleine wegkapel een opvallend geheel vormt in de straat.


ID: 303057 | Landschappelijk element

Solitaire opgaande zomereik

Gorsem-Dorp (Sint-Truiden)
Een onverharde weg loopt langs de parochiekerk van Gorsem naar de Molenbeek. In een weiland naast de weg staat een imposante opgaande zomereik. Deze eik werd aangeplant op de perceelsgrens en is vermoedelijk bedoeld als markering van de eigendomsgrens.


ID: 304373 | Landschappelijk element

Kasteeldreef Duras

Park (Sint-Truiden)
Van op de Galgestraat, de hoofdbaan naar Duras, leidt een zijwaartse dreef naar het Kasteel van Duras. De dreef is opgebouwd uit twee delen en wordt centraal doorsneden door de Duraslaan. In het zuidwesten bestaat de dreef uit twee rijen van opgaande zomerlinde. In het noordoosten, dichter bij het kasteel, is de dreef smaller en aangeplant met een enkele rij platanen. Ter hoogte van de splitsing markeert een wegkruis het kruispunt van de kasteeldreef, de Duraslaan en de Kasteellaan. Oorspronkelijk was het kasteel verbonden met Duras door een landweg die uitkwam net ten zuiden van de huidige splitsing van de Herestraat met de grote Vinnestraat. In de 19de eeuw werd de huidige kasteeldreef aangelegd en tegelijk een nieuwe rechte verbindingsweg tussen Duras en Gorsem.